Grakom

GRAKOM til EU: Tryksager er også lavet af træ

Del
EU Kommissionen er på vej med forslag, der skal bremse import af varer, der er skyld i skovrydning. Men endnu engang glemmer man tryksager, siger GRAKOM.

EU Kommissionen er på vej med forslag om, at man i EU skal begrænse adgangen for råvarer og produkter, der er forbundet med skovrydning og skovforringelse. Produktdækningen omfatter kvæg, kakao, kaffe, palmeolie, soja og træprodukter. Papir er også omfattet, men tryksager er ikke med i forslaget.

Det ærgrer GRAKOM:

”Det burde være unødvendigt at sige det: Tryksager er lavet af papir, der er lavet af træ. Det er et utroligt ærgerligt smuthul, at man bare skal trykke på papiret i Kina, så kan man sende hvad som helst til EU uden hensyntagen til skovrydning. Vi må have både papir og tryksager omfattet af de nye regler”, siger Thomas Torp, adm. direktør i GRAKOM, der er erhvervsorganisation for kommunikationsindustrien.

GRAKOM har sammen med deres europæiske organisation Intergraf tidligere arbejdet for at få tryksagerne inkluderet i EU’s forordning om handel med træ og træprodukter. Nu frygter branchen, at man fra EU’s side er i gang med at gentage fejlen med ikke at inkludere tryksagerne. Dermed skaber man en situation, hvor europæiske grafiske virksomheder ved import af papir skal overholde kravene til papirets oprindelse og dermed sikre sig, at papiret ikke kommer fra truet skov. Det er GRAKOM tilfreds med. Men samtidigt vil det betyde, at europæiske bogforlag og andre tryksagskunder kan få trykt bøger og andet i Kina uden, at der stilles krav om samme ansvarlighed.

”Forslaget fra EU Kommissionen eksporterer grafiske arbejdspladser fra EU til Kina, skaber konkurrenceforvridning til skade for ansvarlige europæiske virksomheder og samtidigt skader det trykkeribranchens og papirets omdømme, hvis vi fortsat risikerer at få vores ansvarlige papirmarked forurenet med tryksager uden krav til papirets oprindelse”, siger Thomas Torp.

GRAKOM vil i den kommende tid rette henvendelse til danske medlemmer af Europarlamentet og til den danske regering for at få tryksagerne inkluderet i den endelige EU-regulering. Parallelt arbejder GRAKOM sammen med Intergraf for at påvirke sagen i Bruxelles.

Kontakter

Information om Grakom

Grakom
Grakom
Møllekajen 7, 3. th
5000 Odense C

63 12 70 00https://www.grakom.dk/

GRAKOM er erhvervsorganisationen for kommunikationsindustrien i Danmark. GRAKOM repræsenterer omkring 600 virksomheder, og organisationen rummer både store og små produktions-, rådgivnings- og handelsvirksomheder. 

Følg pressemeddelelser fra Grakom

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Grakom

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum