SMVdanmark

SMVdanmark: Her er 30 forslag til at få flere iværksættere

Del
Danmark er et lønmodtagerland, og vi har alt for få iværksættere. Men iværksættere er en vigtig dynamo for vækst og jobskabelse, og derfor præsenterer SMVdanmark nu et udspil med 30 forslag, der skal gøre det lettere at starte og drive virksomheder. Fx at unge skal lære om iværksætteri og møde flere rollemodeller i skolerne, at det skal være nemmere at investere i start-ups, og at der skal være mindre bureaukrati i mødet med det offentlige system.

TV-programmet Løvens Hule på DR er populært og kører nu på sin 7. sæson. Men deltagerne tilhører et klart mindretal. Kun 8 pct. af arbejdsstyrken i Danmark er selvstændige. Dermed er vi blandt de lande i EU, der har færrest selvstændige.

Så nu lægger SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, et iværksætterudspil på bordet med 30 forslag, der skal give en vitaminindsprøjtning til iværksætterkulturen. For iværksætterne styrker vores konkurrence- og omstillingsevne, og de står for omkring halvdelen af alle nye job.

Men desværre er de ca. 30.000 nye virksomheder, der starter i Danmark hvert år, dårlige til at overleve, når man sammenligner med andre lande, fortæller Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

”Kun ca. hver tredje nystartet iværksætter overlever i fem år. I Sverige er det godt 60 pct. Så der er noget, vi ikke gør godt nok. Vores forslag skal være inspiration til politikerne, så de kan forbedre de erhvervsvilkår, som iværksættere lever og driver forretning under,” siger han.

Én af de typiske udfordringer for iværksættere er at skaffe finansiering til vækst og opstart. Mere end 60 pct. af virksomhederne vurderer i en undersøgelse for SMVdanmark, at bedre adgang til crowdfunding kan være en del af løsningen.

”I de øvrige nordiske lande er der langt bedre adgang til crowdfunding, og derfor går danske virksomheder glip af millioner af kroner i potentielle investeringer fra mindre investorer. Det skal vi have lavet om på,” siger Kasper Munk Rasmussen.

Iværksætteri i skolen og mindre bureaukrati

Udspillet indeholder fx forslag om, at unge skal lære om iværksætteri og møde flere rollemodeller i skolerne, og at det skal være nemmere at tiltrække kapital, fx ved at almindelige mennesker skal kunne investere i start-ups. Dertil kommer en række forslag til at bekæmpe det offentlige bureaukrati, der hver dag er dræbende for lysten til at drive egen virksomhed.

Og så skal guleroden være større, fx i form af lavere aktie- og selskabsskat. Men en del af de 30 forslag handler om, hvordan vi bedst hjælper iværksætterne uden at fjerne deres risiko.

”Grundlæggende er det et sundt princip, at man som iværksætter selv bærer risikoen for de projekter, man søsætter. Hvis man fx gennem statsstøtte reducerer iværksætterens risiko, så skaber man en usund virksomhed, der udkonkurrerer en etableret konkurrent, for derefter selv at gå konkurs, når den ikke længere har statsstøtte i ryggen. Når vi siger, det skal være lettere at drive virksomhed, så gælder det om at fjerne barrierer, som fx bureaukratiet i kontakten med SKAT og andre myndigheder,” siger Kasper Munk Rasmussen.

Udspillet kan bruges af politikere på tværs af folketingets partier, når de tager fat på de iværksætterforhandlinger, som efter planen starter inden sommerferien i år.

Læs om de 30 forslag her.

Kontakter

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark jubler over ret til erhvervskonto: En sejr for iværksætteriet28.11.2023 16:17:35 CET | Pressemeddelelse

SVM-regeringen med erhvervsminister Morten Bødskov (S) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i spidsen har netop offentliggjort et forslag, der sikrer, at iværksættere – ligesom privatpersoner - får ret til at få en basal indlånskonto i banken. SMVdanmark mener, at forslaget vil få stor betydning for mange iværksættere, for alt for mange har oplevet, at bankerne siger nej uden saglig begrundelse. Samtidig sikrer forslaget, at platugler holdes ude.

SMVdanmark: Uambitiøs digitaliseringsstrategi16.11.2023 12:36:03 CET | Pressemeddelelse

Regeringens nye digitaliseringsstrategi rummer for lidt nyt i forhold til den betydning, som digitalisering har for vores samfund. Strategien spænder så bredt, at de 800 mio. kr., der er afsat over fire år, er de rene småpenge. Trods flere gode tanker og hensigter i dele af strategien, fx når det gælder om at nedbringe virksomhedernes indberetningsbyrde, hjælper strategien ikke virksomhedernes digitale potentiale, mener SMVdanmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum