Danmarks første marsteruddannelse i arbejdsmiljøledelse ser dagens lys

SDU udvider med en ny master i arbejdsmiljøledelse. Den er målrettet medarbejdere og ledere i både offentlige og private virksomheder, der arbejder professionelt med arbejdsmiljø i bred forstand.
Uddannelsen giver den arbejdsmiljøprofessionelle kompetence til – på et videnskabeligt, tværfagligt og professionelt niveau – systematisk at designe, implementere og evaluere arbejdsmiljøindsatser som virker i praksis.
- Det er en stor dag. Vi har nu flere tusind arbejdsmiljøprofessionelle på arbejdsmarkedet, som egentlig ikke har den grundlæggende uddannelse inden for feltet. Det bliver der rettet op på nu med denne master i arbejdsmiljøledelse, siger professor og arbejdsmiljøforsker Peter Hasle fra Institut for Teknologi og Innovation ved SDU.
Professor Peter Hasle er initiativtager til uddannelsen. Selvom det kan undre, at Danmark først nu får en akademisk uddannelse i arbejdsmiljøledelse, så mener Hasle, at timingen er rigtig.
- Der er en positiv udvikling i danske virksomheder med øget fokus på arbejdsmiljøet.
I 2019 blev der desuden indgået et arbejdsmiljøforlig, hvor reglerne for arbejdsmiljørådgivning blev ændret, så Arbejdstilsynet nu skal vurdere, om der er tilstrækkelige kompetencer i en virksomhed, når den står overfor at løse store udfordringer.
Gavnligt for bundlinjen
Dårligt arbejdsmiljø koster det danske samfund milliarder om året i form af øgede sundhedsudgifter, invalidepensioner, sygefravær og for tidlig udstødning fra arbejdsmarkedet. Historisk set har nogle virksomheder ignoreret arbejdsmiljøproblemerne, fordi de fejlagtigt betragtede beskyttelsesforanstaltninger som ekstra og potentielt unødvendige udgifter.
- Når medarbejderne er glade, sunde og tilfredse, så leverer de også et bedre stykke arbejde. De engagerer sig mere og har mindre fravær. Det handler altså ikke kun om at holde den etiske fane højt, men også at det rent faktisk kan betale sig at have arbejdsmiljøet integreret i den daglige drift. Det kan aflæses positivt på bundlinjen, siger Peter Hasle.
Arbejdsmiljøet skal ind på direktionsgangen
At få arbejdsmiljøet integreret i den daglige drift, er en vigtig pointe. Med uddannelsen får arbejdsmiljøprofessionelle større gennemslagskraft og stærkere kompetencer, så arbejdsmiljøet bliver en grundlæggende del af det at drive en virksomhed.
- Det er ofte sådan, at de arbejdsmiljøprofessionelle står på sidelinjen og og råber ”Husk nu os!”. Med denne uddannelse kvalificerer vi de arbejdsmiljøprofessionelle til at blive dygtigere til at samarbejde med HELE virksomheden. Dygtigere til at samarbejde med den daglige ledelse – dem som budgetterer og planlægger – så arbejdsmiljøindsatsen bliver en integreret del af virksomhedens drift, fortæller Peter Hasle.
Med uddannelsen bliver de arbejdsmiljøprofessionelle i stand til at integrere tilrettelæggelsen af arbejdsmiljøindsatser i kerneopgaver, strategi, økonomi og forretningsprocesser, og dermed bringe arbejdsmiljøet ind på direktionsgangen.
Kontakter
Kontakt
Professor Peter Hasle, Institut for Teknologi og Innovation
Telefon: 40626056
E-mail: hasle@iti.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Faktaboks
Uddannelsen gennemføres på 2 år på deltid
Masteruddannelsen er inddelt i fire semestre, og kursisterne vil modtage undervisning i emnerne 'virksomhed og organisation', 'samfund og verden', 'viden, forskning og metode' og 'krop og sundhed'.
Det er muligt at søge støtte til uddannelsen ved Den Kommunale Kompetencefond, Den regionale Kompetenceudviklingsfond og Den Statslige Kompetencefond.
I forbindelse med udarbejdelsen af uddannelsen har den været i høring i en række arbejdsmarkedsorganisationer og en række store virksomheder som fx Cowi, Københavns Lufthavene, Danfoss, Grundfos samt større danske hospitaler , således at de arbejdsmiljøprofessionelle bliver tonet med netop de kompetencer som virksomhederne efterspørger.
Vil du vide mere om Masteruddannelsen i Arbejdsmiljøledelse, så er du velkommen til at deltage i et af vores online informationsmøder.
Online informationsmøde:
10. marts 2022, 15.00 – 16.00 - på Zoom
Det er både gratis og helt uforpligtende.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Nu kan du få ægte foie gras uden tvangsfodring8.4.2025 09:38:21 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet (SDU) har udviklet en effektiv måde at lave foie gras af ænder og gæs, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret, og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til f.eks. plantebaserede fødevarer.
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum