Red Barnet

Red Barnet: 50 procent flere søger hjælp efter digitale krænkelser

Del
I 2021 har Red Barnets SletDet-rådgivning modtaget tæt på 2.000 henvendelser om digitale krænkelser. Det er det hidtil højeste antal på et år og 50 procent flere end året før. Under corona-pandemien har børn og unge været langt mere udsatte for krænkelser og overgreb på nettet, og Red Barnet glæder sig derfor over, at flere har rakt ud efter hjælp. Samtidig understreger børnerettighedsorganisationen, at det haster med at sikre alle børn et mere trygt onlineliv.

Min eks har delt mine nudes til sine venner, uden jeg har sagt ja til det. Han sender det til alle, og han deler videoer og billeder af mig helt nøgen.

Sådan skriver en 15-årig pige til Red Barnets SletDet-rådgivning, og henvendelsen er blot en af 1.974, som rådgivningen modtog i 2021. Det er rekordmange på et år. Stigningen er på 50 procent sammenlignet med antallet af henvendelser i 2020.

Mere end hver fjerde af de personlige rådgivninger hos SletDet i 2021 drejede sig om seksualiserede digitale krænkelser som for eksempel ufrivilligt at få delt et nøgenbillede. Andre henvendelser handlede om digital mobning, grooming eller problemer med for eksempel at få slettet en profil på sociale medier.

Ane Lemche, der er psykolog og børnefaglig rådgiver i Red Barnet, glæder sig over, at så mange flere børn og unge har rakt ud og fået hjælp. Samtidig er hun dybt bekymret over, at behovet er så stort.

– Ingen børn og unge skal gå alene med det, når de har været udsat for en digital krænkelse. De skal vide, hvor de kan få hjælp, og derfor er det selvfølgelig rigtig glædeligt, at så mange flere rækker ud og får støtte og rådgivning. Når det er sagt, er jeg alvorligt bekymret for, at der også er rigtig mange, der ikke får den hjælp, som de har brug for og ret til. Fx ved vi, at op mod hvert femte barn og ung slet ikke taler med nogen om det, når de har oplevet en digital krænkelse, siger Ane Lemche og fortsætter:

– Under corona-pandemien har børn tilbragt mere tid foran skærmen, og det har desværre også gjort dem langt mere udsatte for krænkelser og overgreb på nettet. Især børn, der føler sig ensomme og mistrives, er sårbare, ved vi. Derfor er der et kæmpe behov for at få samlet op og sikret alle børns trivsel og tryghed online. Det kræver en indsats hele vejen rundt.

Hver anden ung oplever digitale krænkelser
For nylig offentliggjorde Red Barnet en undersøgelse, der viser, at hvert tredje barn mellem 9 og 12 år og hver anden ung mellem 13 og 17 år har oplevet digitale krænkelser inden for det seneste år.

Set i det lys er stigningen i antallet af henvendelser til SletDet Rådgivningen også forventelig. Ud over corona-pandemien kan de flere henvendelser skyldes, at rådgivningen har udvidet åbningstiden, og at en række store digitale overgrebssager har skabt opmærksom om, at det er ulovligt fx at dele andres private billeder og videoer uden at have fået lov.

SletDet Rådgivningen er Danmarks eneste professionelle rådgivning, som er specialiseret i at hjælpe børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. Rådgiverne kan både hjælpe med at række ud til de sociale medier for at få dem til at fjerne billeder og videoer, vejlede om, hvordan man anmelder krænkelserne til politiet, og yde støtte og psykologisk førstehjælp i den svære tid, som ofte følger efter en digital krænkelse. SletDet Rådgivningen kan kontaktes via telefon, mail, chat eller chatbot uden for åbningstiden.

Fakta: Rekordmange henvendelser til SletDet
Så mange henvendelser har SletDet Rådgivningen modtaget:
2016: 326
2017: 417
2018: 277
2019: 707
2020: 1.319
2021: 1.974

I 924 af de 1.974 henvendelser til SletDet i 2021 var der tale om personlige rådgivninger. Den primære årsag til henvendelsen fordeler sig således:

Seksualiserede digitale krænkelser: 27%
Konflikt/skænderi: 14%
Bekymring for krænkelse: 13%
Tekniske funktioner/regler på sociale medier: 12%
Mobning: 6%
Skoleopgave: 6%
Grooming:5%
Chikane/stalking: 3%
Offline problematik: 3%
Hacking: 2%
Falsk profil: 2%
Andet: 8%
Læs mere på https://redbarnet.dk/sletdet

Red Barnet anbefaler: Sådan sikres børns trivsel og tryghed online
Børn og unge skal vide, hvor de kan få hjælp, når de har ubehagelige og krænkende oplevelser på nettet. De skal også have digital dannelse på skoleskemaet og kende deres egne og andres rettigheder. Hvis de ved, at de har ret til at være beskyttet mod digitale krænkelser, styrker det deres muligheder for at sige fra og søge hjælp.

Fagpersoner tæt på børnene skal klædes bedre på til at forebygge og håndtere digitale krænkelser og konflikter.

Forældre skal gå i dialog med deres børn og unge om livet online. De skal spørge ind til det på samme måde, som de måske gør med børnenes skolegang eller fritidsinteresser. Og de må ikke skælde ud, hvis det går galt, for så kommer børnene måske ikke til dem en anden gang.

Sociale medier skal fjerne ulovligt indhold fra nettet inden for 24 timer, og det ulovlige indhold, som en gang er fjernet, skal ikke have lov at blive lagt op igen og igen.

Kontakter

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Børn og unge på midlertidigt ophold i Danmark kæmper med stor mistrivsel13.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Ny undersøgelse fra Red Barnet og Via University College viser, at børn og unge, der har fået midlertidigt ophold i Danmark kæmper med mistrivsel, modløshed og ensomhed. Red Barnet ønsker derfor et opgør med de korte midlertidige opholdstilladelser og hyppige genvurderinger, som skaber usikkerhed, ventetid og begrænser rettigheder for børn og unge, hvilket går udover deres udvikling, læring og uddannelse.

Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod billeder med seksuelt formål11.12.2023 06:01:00 CET | Pressemeddelelse

Lovgivningen beskytter ikke børn godt nok, når det handler om seksuelt krænkende billeder og videoer. Det viser en analyse foretaget af Red Barnet. Børnerettighedsorganisationen foreslår derfor at stramme loven, så tre typer af materiale med tydelig seksualisering af børn bliver kriminaliseret i Danmark i samme grad, som det er i de andre nordiske lande. Inden for animeret materiale oplever Red Barnet en voldsom stigning, der kræver akut handling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye