Brintbranchen

Brintbranchen: Dansk PtX-eventyr skudt i gang med solid PtX-strategi – nu haster implementeringen

Del
Der er glæde i Brintbranchen over dagens politiske aftale om en ny dansk Power-to-X-strategi. Strategien imødekommer branchens mangeårige ønsker om etablering af brintinfrastruktur, en ny tarifreform og mulighed for etablering af direkte linjer. Nu er det afgørende, at der er tilstrækkelig med finansiering og tempo i implementeringen, så den danske brintindustri kan gå fra strategi til storskala. Energikrisen i forlængelse af krigen i Ukraine stiller allerede nye krav til tempoet i den danske brintindsats.
Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen
Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen

Med dagens politiske aftale om en Power-to-X-(PtX)-strategi rykker Danmark nu op blandt de lande, der har udarbejdet en dedikeret, national brintstrategi, og sender dermed et signal om, at Danmark vil være med blandt de forreste når det gælder brint og grønne brændstoffer. Ifølge Brintbranchen, hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, er strategien et vigtigt rygstød til den hastigt voksende brint- og PtX-industri i Danmark:

”Regeringen og forligspartierne fortjener ros for en omfattende strategi, der lægger op til at håndtere mange af de udfordringer, som branchen længe har påpeget. F.eks. vil muligheden for etablering af direkte linjer mellem f.eks. vindmøller og elektrolyseanlæg både gøre energisystemet mere robust, og samtidig styrke businesscasen for brintproducenterne,” siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, der dog understreger, at udfordringen med at skaffe tilstrækkelig vedvarende energi (VE) består.

”Dansk brint skal være grøn brint, og det kræver nok VE. Der er gode hensigter i strategien om yderligere VE-udbygning, og vi ser frem til, at de bliver omsat til konkrete planer hurtigst muligt. For det må aldrig være mangel på VE, der står i vejen for at indfri det danske brint- og PtX-potentiale,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen er også glad for, at der med PtX-strategien nu er truffet principbeslutning om etablering af en dansk brintinfrastruktur:

“Det er en historisk beslutning, der er afgørende for fremtidens grønne energisystem. Vi skal kunne transportere store mængder brint rundt i Danmark, f.eks. fra produktionssted til anlæg, der producerer metanol, ammoniak og andre brændstoffer, og det er ligeledes vigtigt, at Danmark forbindes med resten af Europa, hvor efterspørgslen på grøn brint vokser. Sammen med nye tariffer og direkte linjer, vil det være med til at sikre, at det grønne energisystem hænger sammen,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Tempo er afgørende

Men selvom der er fuldtonet ros til strategien, så afhænger dens succes ifølge Brintbranchen i høj grad af hvordan – og ikke mindst hvor hurtigt – den implementeres, samt af at strategien følges op bl.a. på transportområdet.  

“Først og fremmest har vi travlt. Både klimaet og vores forsyningssikkerhed er under pres, og brint og PtX er afgørende for at realisere såvel 70%-målsætningen, som for at sikre energimæssig uafhængighed for Danmark og Europa. Grøn brint er afgørende for at få Europa hurtigt ud af afhængigheden af fossil russisk energi, så vi skal rykke omgående for at folde strategien ud, og vi skal rulle planer ud for at styrke nationale aftag i transport og industri. Så der er rigeligt arbejde forude," siger Tejs Laustsen Jensen, og afslutter:

"I dag fejrer vi, at Danmark har fået en stærk og fremadrettet brint- og PtX-strategi, der placerer Danmark præcis, hvor vi bør være, nemlig i det internationale førerfelt. Brintbranchen har sammen med vores medlemmer arbejdet hårdt og længe på, at vi i Danmark skal insistere på ikke bare at være en del af udviklingen, men aktivt søge at lede den. Strategien er et vigtigt skridt på den vej, og nu skal vi gøre potentialer til realiteter.”

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen
Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen
Download

Information om Brintbranchen

Brintbranchen
Brintbranchen
Vesterbrogade 1C, 2. sal
1620 København

+4539202003https://brintbranchen.dk/

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Nytårsudtalelse fra Brintbranchen: Sådan gør vi 2024 til et godt brintår1.1.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter et undervejs udfordrende 2023 sluttede året stærkt på brintområdet. 2024 kan og bør blive brintens år, og for alvor sætte gang i næste fase af den grønne omstilling. Men det kræver en ambitiøs og visionær politisk aftale om finansieringen af brintinfrastruktur, aktivt dansk samspil med EU’s brintbank, og en ambitiøs industripolitisk opfølgning på decembers aftale om grøn statsstøtte, siger Brintbranchen i anledning af årsskiftet.

Ny grøn statsstøtte vigtig for både økonomi, industri og sikkerhed21.12.2023 00:13:45 CET | Pressemeddelelse

Et godt og vigtigt skridt for Danmarks muligheder som grønt produktionsland. Sådan lyder reaktionen fra Brintbranchen, der repræsenterer en af den grønne omstillings kerneindustrier, Power-to-X. Reaktionen kommer i kølvandet på regeringens udmelding om, at der nu i første omgang afsættes én milliard kroner til støtte til grøn, dansk industriproduktion. Brancheorganisationen påpeger, at pres fra både Kina og USA, men i høj grad også andre EU-lande, gør dansk støtte helt essentiel, hvis f.eks. elektrolyseanlæg og brændselsceller for alvor skal industrialiseres i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye