Krüger A/S

Online-DNA analyser skal holde styr på bakterier i renseanlæg

Del

Et nyt projekt vil revolutionere spildevandsrensning og gøre processen billigere ved at overvåge bakterier med online-DNA-analyse. Innovationsfonden investerer 7,5 millioner kr. i projektet.

Projektet OnlineDNA vil nu kortlægge de flere tusinde forskellige arter af bakterier, der holder til i renseanlæg. Heraf er 100 til 200 særligt vigtige, fordi de hjælper med at rense spildevandet.

- Når vi kan måle fra dag til dag eller fra time til time, at der begynder at komme de rigtige eller de forkerte bakterier, kan vi reagere på det. For eksempel kan nogle bakterier danne lange tråde, som gør det svært at adskille slam fra vandet, så slammet løber med det rensede vand ud af anlægget, siger lederen af projektet, professor Per Halkjær Nielsen fra Aalborg Universitet.

Omfattende besparelser
Værktøjet til at styre mængden og sammensætningen af mikroorganismer skal udvikles i form af et DNA-baseret onlinesystem til monitorering af mikrobiologien i de miljøteknologiske anlæg. Partnernes store forventninger understreges af deres egen investering i projektet på næsten 10 millioner kr.

Systemet er udset til at blive en hurtig, billig og pålidelig metode til at identificere de forskellige mikrober og deres betydning. Det udvikles i det fireårige forskningsprojekt som et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Krüger A/S og vandselskaberne i Aalborg, Aarhus, Odense (VandCenter Syd) og København.

- Vi ser frem til omfattende besparelser i kemikalie- og energiforbrug, ligesom vi forventer mere stabil drift og forbedret vandkvalitet, siger udviklingschef Dines Thornberg, BIOFOS i København.

Projektet kan skabe et gennembrud i styring og kontrol af tusindvis af bakteriearter ved at kombinere overvågning med nye DNA-teknologier, avanceret datahåndtering og en integreret online-kontrolplatform.

Ifølge professor Per Halkjær Nielsen fra Aalborg Universitet udvikler de nye DNA-teknologier sig i øjeblikket med rekordfart:

- Vi kan nu overvåge mikrobielle samfund på en måde, vi kun kunne drømme om for et par år siden. Projektet vil bringe de nye metoder helt ud til brugerne, vandselskaberne i Danmark og på sigt også internationale virksomheder og vandselskaber og udvikle dem, så de kan benyttes til kontrol og styring. Det vil være en revolution for driften af anlæggene.

Potentiale for eksport
Krüger A/S ser som industriel partner et omfattende og hastigt voksende marked både nationalt og internationalt for den softwareplatform, som er slutmålet.

- Vi vil i projektet udvikle en softwareplatform, som oversætter komplekse mikrobiologiske sekvensdata til brugervenlig driftsovervågning, der giver renseanlæggene besked om uregelmæssigheder i mikrobiologien og dermed mulighed for at gribe ind, før der opstår problemer i renseanlægget, siger Aviaja Hansen fra Krüger A/S.

Udviklingen af de nye kontrol- og optimeringsstrategier vil ske gennem studier i både pilotsystemer og fuld skala. Ambitionen er også at finde frem til en optimal sammensætning af mikrober, som sikrer god fjernelse af kvælstof, genbrug af fosfor og adskillelse mellem slam og renset vand.

- Vi er altid interesserede i at optimere driften af vores renseanlæg, og den nye overvågning vil give os et hurtigt overblik over, hvilke bakterier der er til stede i renseanlægget, og hvordan vi kan optimere sammensætningen af bakterier, så vi eksempelvis undgår dårlige slam- og bundfældningsegenskaber. Vi håber, at projektet kan bidrage til, at vi kan optimere vores rensning yderligere til gavn for kunderne, energiforbruget og miljøet, forklarer afdelingsingeniør Helle Strandbæk fra Aalborg Kloak A/S.

Samfundspotentiale

  • Der findes cirka 680 renseanlæg i Danmark med biologisk rensning. De renser tilsammen cirka 700 millioner kubikmeter spildevand. Til sammenligning indeholder Danmarks største sø, Arresø, cirka 123 millioner kubikmeter vand.
  • De samlede driftsudgifter til de 680 anlæg er med 10,7 kr. pr. kubikmeter cirka 7 milliarder kr. om året.
  • De 60 største anlæg i Danmark renser hver en mængde spildevand, som minimum svarer til forurening fra 50.000 personer, hvoraf de største renser for cirka 1 million personer. Disse 60 anlæg renser cirka 70 pct. af alt spildevand i Danmark.
  • De 60 største anlæg kan med DNA-onlinekontrol af deres bakterier spare i alt 100 til 160 millioner kr. om året.
  • For et gennemsnitligt større anlæg, som renser for 100.000 personer, vil det være en årlig besparelse på cirka 3 millioner kr.
  • Til gavn for miljøet vil man kunne nedbringe brugen af kemikalier til at rense vandet med, og det rensede vand vil blive af en bedre kvalitet.

Om projektets partnere

  • Aalborg Universitet, Center for Microbial Communities. Centret huser eksperter i at benytte de nyeste DNA-teknologier til at identificere ikke-dyrkbare mikroorganismer. De vil endvidere forestå koblingen af identitet og funktion af mange nøglebakterier til brug for online-kontrollen.
  • Krüger A/S, Gladsaxe: Virksomheden vil med sine eksperter i online-kontrol og styring af renseanlæg benytte DNA-sensoren til at udvikle varsling af uregelmæssigheder i renseanlæg og andre miljøteknologiske systemer og afsøge nye kontrol- og optimeringsstrategier.
  • BIOFOS driver de tre største renseanlæg i hovedstadsområdet. Virksomheden er specielt interesseret i løsning af driftsproblemer, som skyldes mikrobiologiske forhold, for eksempel forringet fosforfjernelse. BIOFOS stiller bl.a. pilotanlæg til rådighed for undersøgelserne.
  • VandCenterSyd, Odense. Renser spildevand for Odense og Nordfyn. Er langt fremme med bl.a. energioptimering og ønsker at optimere mikrobiologisk kvælstoffjernelse. Stiller flere anlæg til rådighed for undersøgelserne.
  • Aalborg Kloak, Aalborg. Står for at drive de største renseanlæg i Aalborg og er specielt interesseret i at løse driftsproblemer forårsaget af mikrober, som giver forringede bundfældningsegenskaber af slamflokkene. De stiller flere anlæg til rådighed for undersøgelserne.
  • Aarhus Vand, Aarhus. Driver fire renseanlæg i Aarhus Kommune og har et anlæg til fosforgenvinding (produktion af PhosphorCare). Selskabet vil bl.a. fokusere på optimering af den biologiske fosforfjernelse og metoder til hurtig afhjælpning af let-slamproblemer. Aarhus Vand stiller flere anlæg til rådighed for undersøgelserne.
  • University of Vienna, Department of Microbial Ecology. Instituttet huser eksperter i mikrobiologi og i de nyeste metoder inden for enkeltcelle-mikrobiologi, som danner grundlaget for beskrivelse af ukendte bakteriearters funktion.

Læs mere om projektet her på vores hjemmeside

Nøgleord

Kontakter

Anne Abraham
Pressekontakt
ana@kruger.dk
39690222

Billeder

Information om Krüger A/S

Krüger A/S
Krüger A/S
Gladsaxevej 363
2860 Søborg

39 69 02 22https://www.kruger.dk/

Krüger A/S er en internationalt orienteret miljøvirksomhed med speciale i bæredygtig vandbehandling. Vi arbejder som rådgivere, entreprenører og leverandører af teknisk udstyr inden for drikkevand, procesvand og spildevand og bidrager herigennem sammen med vores kunder til at bevare, udvikle og genvinde ressourcer, som er afgørende for menneskers liv. Mange af vores løsninger er patenterede teknologier udviklet i tæt samarbejde med forsyninger og universiteter. 

Vi er i dag en internationalt orienteret dansk virksomhed med 450 medarbejdere, der fokuserer på at levere tekniske løsninger tilpasset kundens behov. Vi leverer helhedsorienterede og miljøbæredygtige løsninger inden for vand og spildevand til industrier og offentlige myndigheder. Krüger er en del af det verdensomspændende Veolia, som vi ofte samarbejder med på internationale projekter.

Følg pressemeddelelser fra Krüger A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krüger A/S

HOFOR, DTU og Krüger (Veolia datterselskab) vinder MUDP-projekt: Ny teknologi skal rense kloakoverløb og beskytte vandmiljøet29.4.2025 09:20:32 CEST | Nyhed

I et ambitiøst samarbejde mellem HOFOR, DTU og Krüger A/S, et datterselskab af Veolia, lanceres nu et innovativt projekt, der skal revolutionere håndteringen af kloakoverløb i Danmark. Med støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) vil projektet "Rensning og desinfektion af overløbsvand (RED-Vand)" udvikle og demonstrere en banebrydende teknologi til effektiv rensning af overløbsvand fra kloaksystemer.

Nyt innovativt projekt skal bekæmpe oversvømmelser fra terrænnært grundvand25.2.2025 09:29:53 CET | Pressemeddelelse

I takt med klimaændringerne oplever Danmark flere ekstreme vejrhændelser, hvor stigende nedbørsmængder fører til højere grundvandsstand. Dette skaber udfordringer i byområder, hvor terrænnært grundvand kan oversvømme kældre, skade infrastruktur og belaste kloaksystemerne. Et nyt MUDP forsknings- og udviklingsprojekt, “Håndtering af terrænnært grundvand” ledet af Krüger A/S i samarbejde med Aarhus Vand og DISUD-Sustainable Development, vil nu skabe nye digitale løsninger til at håndtere disse udfordringer.

Krüger lancerer hidtil største forbedringer på online styringsværktøj til renseanlæg22.1.2025 10:52:38 CET | Pressemeddelelse

Danske forsyninger kan nu se frem til en markant forbedring i deres daglige drift. Den 22. januar lancerer Krüger en omfattende opdatering til deres kendte styring Hubgrade Wastewater Plant Performance. Denne opdatering indeholder en række innovative funktioner, der ikke blot optimerer anlægsstyringen, men også sætter en ny standard for effektivitet og brugervenlighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye