Lolland Kommune

Vil du være med til at gøre Lolland demensvenlig?

Del
Lolland Kommune vil i samarbejde med borgere, foreninger og virksomheder sikre, at hverdagen bliver tryggere for borgere med demens. Blandt ambitionerne er, at kommunen skal have tusind demensvenner, og derfor tilbyder Lolland Kommune nu at give frivillige en Demensven instruktøruddannelse.

Ved du, hvad du skal gøre, hvis du ser en person, der har glemt det varme tøj i snevejret? Eller som står og fumler med pengene i supermarkedet? Sandsynligheden for, at du støder på et menneske med demens igennem din uge er stor, og det samme er sandsynligheden for, at den person har brug for din forståelse eller hjælp. Derfor har Lolland Kommune indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen om at blive Demensvenlig Kommune.

Det betyder, at kommunen gennem forskellige initiativer og samarbejde med borgere, virksomheder og foreninger vil forbedre demensindsatsen og hjælpe borgerne til en større forståelse af sygdommen.

”I Lolland Kommune vil vi gerne medvirke til, at Lolland bliver et godt og trygt sted at bo, hvis man rammes af en demenssygdom eller på anden måde får demens ind på livet. Vi arbejder derfor aktivt på at udbrede kendskabet til demens til alle i kommunen. Det gør vi ud fra en betragtning om, at jo flere, der kender til de symptomer og udfordringer, der følger med at have en demenssygdom, jo flere er der, som vil kunne give en hjælpende hånd, når de møder nogen, som har brug for det. Jeg håber derfor, at mange på Lolland har lyst til at bakke op om sagen og blive Demensven,” fortæller formand for Ældre-, Omsorgs- og Sundhedsudvalget Marie-Louise Brehm Nielsen.

Lolland Kommune vil skaffe 1000 Demensvenner og søger derfor frivillige Demensven instruktører

Ifølge Alzheimerforeningens medlemsundersøgelse er manglende viden om demens en af de største forhindringer på vejen mod et demensvenligt samfund. Som Demensven bliver man klædt på med viden om demens, så man får en bedre forståelse af sygdommen, og af hvad man kan gøre for at hjælpe et menneske med demens.

”Viden er nøglen til at fjerne mange af de fejlopfattelser og myter, der findes omkring en af vor tids største og mest dødelige folkesygdomme. For eksempel, at demens kun rammer gamle mennesker, eller at det kun handler om at miste hukommelsen. Alle myterne er med til at gøre livet sværere for mennesker med demens og deres pårørende,” forklarer Nis Peter Nissen,som er direktør i Alzheimerforeningen, der står bag Demensvenner-projektet.

Lolland Kommune har en ambition om at skaffe 1000 Demensvenner, bl.a. ved at klæde frivillige på til at være Demensven instruktører. De skal formidle basisviden om demens og dermed skabe nye Demensvenner blandt borgere og medarbejdere i fx supermarkeder, fitnesscentre og busser. Butikker, foreninger og virksomheder kan også blive demensvenlige, hvis deres medarbejdere bliver Demensvenner.

På landsplan er der allerede over 115.000 Demensvenner, som har sat sig ind i demens, og Alzheimerforeningens mål er at finde 500.000, så der er én Demensven for hvert menneske, der har demens inde på livet, enten som pårørende eller som menneske med demenssygdom.

Tilmeld dig Demensven instruktøruddannelsen

Uddannelsen til Demensven instruktør er et heldagskursus, der afholdes den 6. april, hvor deltagerne klædes grundigt på til opgaven. Kurset udbydes af Lolland Kommune i samarbejde med en underviser fra Alzheimerforeningen.

Hvis du er interesseret i at deltage i kurset, eller høre mere om det, skal du kontakte udviklingskonsulent i Ældre & Sundhed Trine Vie på mail trje@lolland.dk eller telefon 54674048. Du kan også læse mere om kurset på www.lolland.dk/demensveninstruktør

Øvrige initiativer

Udover at være demensvenlig har Lolland Kommune iværksat en række andre initiativer, som kan medvirke til at udbrede kendskabet til, hvad det vil sige at leve med en demenssygdom i familien.

Via Rådgivnings- og Aktivitetscenter Lolland, som er et samarbejde med Den Boligsociale Fond og Frivilligcenter Lolland, afholdes der løbende foredrag, ligesom der er lavet en lille film om emnet. Der tilbydes også forskellige undervisningsforløb og samværstilbud for både de, som rammes af en demenssygdom, og deres pårørende.

Lolland Kommune samarbejder derudover med Folkebevægelsen for et Demensvenlig Danmark om en særlig indsats i Demensugen (uge 19). Denne indsats er målrettet de forretningsdrivende i Lolland Kommune, som gerne skal kende til det nationale demenssymbol og vide, hvordan de kan hjælpe dem, der bærer symbolet. Formålet er, at det skal være trygt for mennesker med demens at handle i de lokale butikker.

FAKTA

Hvad er en Demensven?

  • At være Demensven handler ikke om at være besøgsven eller frivillig – det handler om at skabe et demensvenligt lokalsamfund for alle de mennesker, der hver dag kæmper med en demenssygdom.
  • Som Demensven bestemmer man selv, hvor meget man ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller.
  • Demensven Kommuner mobiliserer civilsamfundet for et trygt lokalsamfund og samarbejder med erhvervslivet om at løse udfordringer i forbindelse med demensramte borgere.

Hvordan bliver man Demensven?

  • Der er flere måder at blive Demensven på. Du kan deltage i et informationsmøde som holdes af de nyuddannede Demensven instruktører, eller gå ind på www.demensven.dk og skrive dig op til at få tilsendt en gratis Demensven-pin, tips og information. Virksomheder kan også indgå partnerskaber og blive demensvenlige derigennem.

Om demens

  • Omkring 90.000 danskere har en demenssygdom – om 25 år vil der være dobbelt så mange
  • Omkring 400.000 danskere har et menneske med demenssygdom inde på livet
  • Demens er den femte største dødsårsag i Danmark
  • Demens er ikke en naturlig del alderdommen, men skyldes sygdom i hjernen
  • Mennesker med demens mister andet end hukommelsen
  • Det er muligt at leve et godt liv med demens

Om kampagnen for et demensvenligt samfund

  • Demensven er først og fremmest en oplysningskampagne, der skal nedbryde tabuer om demens.
  • Kampagnen er inspireret af den engelske Dementia Friends-kampagne, der på mindre end et år formåede at finde 1 mio. ’Dementia Friends’.
  • I Danmark har Alzheimerforeningen som mål at finde mindst 500.000 Demensvenner.

Nøgleord

Kontakter

Trine Vie
Udviklingskonsulent i Ældre & Sundhed, Lolland Kommune
Tlf. 54 67 40 48

Marie-Louise Brehm NielsenFormand for Ældre-, Omsorgs- og Sundhedsudvalget

Tlf:23 24 81 44

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Teatermagi ruller ind på Maribo Torv: Det Kongelige Teaters Postyrium gæster Lolland1.5.2025 09:31:38 CEST | Pressemeddelelse

Børn i Lolland Kommune kan glæde sig til en ganske særlig kulturoplevelse, når Det Kongelige Teaters rullende børneunivers, Postyrium, kommer til Maribo Torv. I dagene 6.-10. maj får alle børn og deres voksne mulighed for at prøve kræfter med teatertrylleriets verden, når Postyrium løfter scenetæppet for alt det forunderlige og sjove, teatret kan. Det er gratis at være med.

Kjær & Lassen vinder hovedentreprisen på Havnebygningen i Nakskov10.4.2025 09:32:09 CEST | Pressemeddelelse

Efter en udbudsrunde med fire bydende virksomheder er entreprenørfirmaet Kjær & Lassen blevet valgt som hovedentreprenør på renoveringen af Havnebygningen i Nakskov. Der er givet en tilbudssum på 25,77 millioner kroner, og projektet realiseres som en del af Nakskov 2030-initiativet med støtte fra A.P. Møller Fonden, der har bidraget med godt 50 millioner kroner til renoveringen af Havnebygningen og Honnørkaj.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye