Sikkerhedsstyrelsen

Byggepladser har ikke styr på elinstallationerne

Del
I løbet af 2021 førte Sikkerhedsstyrelsen tilsyn med elinstallationerne på 813 byggepladser. På 85 procent af byggepladserne viste der sig at være noget galt med elinstallationerne, og på 196 byggepladser var fejlene så alvorlige, at Sikkerhedsstyrelsen har givet påbud om at få lovliggjort installationerne. På 122 byggepladser var elinstallationerne i orden, mens der på 495 var mindre alvorlige fejl, hvor der blev vejledt om, hvad der skal til for at bringe installationerne i overensstemmelse med reglerne.
Kørsel med tungt køretøj på hovedkabel til byggestrømstavle
Kørsel med tungt køretøj på hovedkabel til byggestrømstavle

Sørg for jordforbindelse

Blandt det, der førte til påbud, var den hyppigste fejl, at jordforbindelsen ikke var i orden. Nogle steder manglede jordspyddet i installationen, eller det lå oven på jorden, og andre steder var jordforbindelsen udført forkert.

- Hvis der mangler jordforbindelse, er der stor risiko for stød, hvis der opstår fejl på maskiner, elværktøj eller andet elektrisk udstyr. Og på en byggeplads bliver eltavler, ledninger og værktøj ofte udsat for en hårdhændet behandling, hvor de nemt får skader, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Han understreger, at der færdes mange håndværkere på en byggeplads, og at alle skal være opmærksomme på ikke at fjerne jordspyd eller være årsag til andre fejl i elinstallationen.

- Byggeledelsen bør sørge for, at alle de firmaer, der arbejder på byggepladsen, ved hvordan de skal behandle elinstallationen, siger Søren Assenholt Muff.

Skader på ledninger

Ledninger var ligeledes årsag til problemer på mange af de kontrollerede bygningspladser. Der skal bruges de rigtige typer ledninger, og ledninger skal beskyttes mod skader, når de trækkes tværs over områder med kørende eller gående trafik. Mange steder lå der ubeskyttede ledninger på køre- og gangveje, hvor de risikerede skader fra trafikken på byggepladsen.

- En beskadiget ledning kan betyde, at elmateriel ikke virker.  Men det kan også udgøre en risiko for stød og dermed for personskade, påpeger Søren Assenholt Muff.

Eltavler skal være i orden

Eltavlerne på de kontrollerede byggepladser tegnede sig for flere typer af fejl. Nogle tavler var ikke egnet til anvendelse på byggepladser. Der var tavler med revner i kapslingen, eller hvor der helt manglede afdækning. Nogle tavler havde defekte RCD’er – fejlstrømsafbrydere, der ikke koblede ud så hurtigt som krævet ved fejl på installationen. Der var stikkontakter, der ikke var fejlbeskyttet af en korrekt RCD. Og så var der eltavler, der ikke var mærket korrekt med, hvor sikringsgrupperne hørte til eller hvad den maksimale størrelse på sikringerne var.

- Eltavlerne til byggestrøm er centrale for arbejdet på en byggeplads, og der er rigtigt mange, der tilslutter eludstyr i dem. Derfor er det ekstra vigtigt, at tavlerne er i orden, siger Søren Assenholt Muff.

Hold øje med installationen

Han understreger, at midlertidige elinstallationer og dermed også eltavler, for eksempel på byggepladser, efter reglerne skal efterses af en autoriseret elinstallatørvirksomhed mindst hver tredje måned. Hvis der er behov for det, for eksempel hvis kabler eller eltavler er placeret på steder, hvor de risikerer hårdhændet behandling, skal elinstallationen efterses oftere, i nogle situationer dagligt.

- - - - - -

FAKTA:

Gode elråd på byggepladsen

  • Elinstallationen skal have et jordspyd, der er banket i jorden, og jordforbindelsen må ikke fjernes.
  • Alle firmaer, der færdes på byggepladsen, bør informeres om, at de ikke må flytte jordspyd eller lægge kabler på køre- og gangveje.
  • Ledningssystemer skal være egnede til formålet, og ledninger skal beskyttes mod skader ved ophængning eller nedgravning.
  • Eltavler skal vedligeholdes og mærkes korrekt, og der må ikke være defekte kapslinger.
  • RCD’er (fejlstrømsafbrydere) skal testes, så det sikres, at de virker.

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: tlf. 22 38 44 51

Billeder

Kørsel med tungt køretøj på hovedkabel til byggestrømstavle
Kørsel med tungt køretøj på hovedkabel til byggestrømstavle
Download
Antal byggepladser med overtrædelser fordelt på regioner
Antal byggepladser med overtrædelser fordelt på regioner
Download

Vedhæftede filer

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse

Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye