Bakterier bruges til at omdanne spildevand til værdifulde ressourcer

I dag er kun omkring to tredjedele af verdens befolkning garanteret rent drikkevand. Heldigvis er denne procentdel stadig stigende. Men globale udfordringer såsom kemikalieforurening, klimaforandringer med tørke og oversvømmelser, stigende urbanisering og manglende investeringer i infrastruktur, herunder spildevandsrensning, hænger som en mørk sky over den udvikling. Efterspørgslen efter vand har aldrig været større, og vand står derfor højere på den politiske dagsorden end nogensinde før.
I årtier har omdrejningspunktet inden for spildevandsrensning primært været at udvikle stadig bedre fysiske og kemiske metoder, men den hollandske mikrobiolog Mark van Loosdrecht har valgt et andet perspektiv, hvor han fokuserer på de biologiske aspekter – og med stor succes.
Gennem de sidste 25 år har Mark van Loosdrecht og hans team udviklet en række nye processer til spildevandsrensning, som genanvender naturens egne principper inden for spildevandsrensning og ressourcegenvinding og dermed omdanner slam til værdifulde ressourcer og reducerer drivhusgasemissionerne. Målet med arbejdet er at skabe sundere, naturlige vandøkosystemer, en mere bæredygtig cirkulær økonomi og en bedre balance i naturen til gavn for millioner af mennesker over hele verden.
”Jeg forsøger at forstå bakterier og deres interaktioner og prøver – med deres hjælp – at genindvinde alle de værdifulde næringsstoffer i spildevandet. Spildevandsrensning kan derfor godt ende med at blive en god forretning i stedet for at udgøre en stadig stigende omkostning for lande verden over,” forklarer Mark van Loosdrecht, professor i miljøbioteknologi ved Delft University of Technology i Holland.
For sine fremragende bidrag til forskningen og teknologi bliver Mark van Loosdrecht derfor tildelt Novozymes Prisen 2022.
Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger. Prisen er på 5 mio. kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden.
Bernard Henrissat, formand for Komite for Novozymes Prisen, siger: ”Professor Mark van Loosdrechts resultater har haft enorm indvirkning på miljøbioteknologien. Han har udviklet biologiske processer, der effektivt kan fjerne miljøforurenende stoffer, og reaktorer i fuld skala baseret på Marks forskning og design er i drift eller under opførelse på næsten alle kontinenter. Hans nye metoder og opfindelser har revolutioneret spildevandsrensning og ressourcegenvinding, og han er derfor en meget fortjent modtager af Novozymes Prisen 2022.”
Mark van Loosdrecht siger: ”Jeg er taknemmelig og beæret over at modtage Novozymes Prisen og dermed følge i fodsporene på de store forskere, der har modtaget prisen tidligere. Jeg vil gerne takke mit team og mine kolleger, uden hvem jeg ikke ville have været i stand til at være, hvor jeg er i dag.”
25 år med spildevandsrensning
Mark van Loosdrecht begyndte at udvikle processer til vand- og spildevandsrensning på Delft University of Technology i 1988. Udledning af fosfater i overfladevand fører til eutrofiering og opblomstring af alger, hvilket var et stort problem på det tidspunkt. I 1998 var BCFS®-processen den første af en række nye processer til spildevandsrensning, som Mark van Loosdrecht og hans team udviklede. Herefter udviklede de SHARON-processen, som – kombineret med ANAMMOX®-processen – hjælper med at omdanne kvælstofholdige forbindelser og forhindrer udledning af lattergas, som er en ekstremt kraftig drivhusgas.
I de efterfølgende år, imens SHARON og ANAMMOX®-anlæg blev implementeret over hele verden, tog Mark van Loosdrecht skridtet videre med spildevandsrensning og studerede andre naturlige mikrobielle processer i slam.
“Når bakteriesamfund vokser, kan de enten danne meget lette strukturer, som i konventionel spildevandsrensning, eller kompakte strukturer, der meget lettere udskilles fra det rensede vand. Tilfældigvis har fosfatfjernende bakterier netop denne egenskab. På denne måde kunne vi omdanne det aktiverede slam til små granulatkorn, der indeholder forskellige lag af disse bakterier, som hver især er rettet mod at udføre en bestemt funktion,” siger Mark van Loosdrecht.
Den store fordel her var tidsforbruget. Det glattere og tættere bakteriegranulat bundfældede sig på 1 meters dybde på mindre end 5 minutter sammenlignet med en hel time for konventionelt aktiveret slam. Forskerne døbte teknologien Nereda®. Ordet stammer fra nereiderne, de mytiske græske vandnymfer.
Selv om Mark van Loosdrecht og hans kolleger i Delft endnu ikke har nået deres endelige mål om at omdanne slam til økonomisk rentable ressourcer, er de nu tættere på at realisere deres mangeårige drøm end nogensinde før. Ved at analysere Nereda®-granulatet har de også opdaget flere stoffer, der har et muligt markedspotentiale, som fx Kaumera Nereda® Gum, en bæredygtig biopolymer.
”Der findes allerede et marked for denne type biopolymer, som i kombination med ler kan sammenlignes med nogle af de eksisterende fiberforstærkede plastmaterialer – og endda med endnu bedre brandhæmmende og varmebestandige egenskaber. Materialet er faktisk så attraktivt, at én af mine kollegaer er begyndt at lave smykker af Kaumera Nereda® Gum. Dets smukke perleagtige glans giver os en forestilling om, hvad det er muligt at fremstille af det, vi skyller ud i toilettet,” slutter Mark van Loosdrecht.
Mark van Loosdrecht modtager officielt Novozymes Prisen ved en prisoverrækkelse i Bagsværd den 1. april.
Om Mark van Loosdrecht
1988: Ph.d., Environmental Engineering, Wageningen University, Holland
1988: Assistant Professor, Department of Biochemical Engineering, Delft University of Technology, Holland
1999: Anthonie van Leeuwenhoek Professor, Delft University of Technology, Holland
2003: Chair Professor og leder af afdelingen for Environmental Biotechnology, Delft University of Technology, Holland
2012: Lee Kuan Yew Prize
2013: Gravitation Award
2014: Spinoza Award
2018: Stockholm Water Prize
Om Novozymes Prisen
Novozymes Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger. Prisen er på 5 mio. kr. Heraf er 4,5 mio. kr. et rådighedsbeløb til prismodtagerens forskning, mens de resterende 500.000 kr. går til prismodtageren personligt.
Prisen uddeles for en overvejende europæisk indsats. En prismodtager skal være ansat ved en offentlig eller non-profit vidensinstitution i et europæisk land. Der er ingen krav til prismodtagerens nationalitet. Prisen uddeles af Komite for Novozymes Prisen under Novo Nordisk Fonden på baggrund af modtagne nomineringer. Enhver kan nominere en kandidat til prisen.
Nøgleord
Kontakter
Christian MostrupPressechefNovo Nordisk Fonden
Tlf:30674805cims@novo.dkBilleder
Information om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.
Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 38 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.
Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Ny dansk alliance vil bekæmpe global sundhedskrise22.11.2023 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bakterier, der er modstandsdygtige over for antibiotika, er en af de allerstørste trusler mod vores sundhed. Ny alliance med 20 aktører går nu sammen om at handle, mens der stadig er tid. Det er Pfizer Danmark, Pharmadanmark og Novo Nordisk Fonden, der er initiativtagerne til alliancen.
Ny laboratoriefacilitet til udvikling af celleterapi skal styrke kampen mod kroniske sygdomme21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 950 mio. kr. til etablering af en laboratoriefacilitet i verdensklasse, der skal hjælpe forskere med færdigudvikling og opskalering af nye celleterapier, så de kan testes på mennesker. Novo Nordisk Foundation Cellerator vil få en central rolle i det danske økosystem for celleterapi, idet den nye facilitet kan hjælpe med at omsætte forskningsmæssige gennembrud inden for celleterapi til anvendelige behandlingsformer for mennesker med sygdomme som kronisk hjertesvigt, Parkinsons sygdom, nyresygdomme, type 1-diabetes og flere former for kræft.
CO2 som bæredygtigt råstof i fremtidens fødevareproduktion13.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheder og universitetsforskere vil i et nyt konsortium skabe en bæredygtig proteinkilde til menneskeføde, der stammer fra CO2. Målet er at hjælpe med at bekæmpe stigende globale problemer med fødevareusikkerhed og drivhusgasudledning fra landbruget. To førende fonde støtter initiativet med op til 200 mio. kr.
Massiv forskningsbevilling skal imødegå voksende global folkesundhedskrise25.4.2023 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskningscenter på Københavns Universitet får en bevilling på op til 1 milliard kroner fra Novo Nordisk Fonden til at støtte forskning, der kan bane vej for innovative tilgange til diagnosticering, forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme.
Novo Nordisk Fonden bevilgede knap 7,5 mia. kr. i 2022 til formål, som gavner samfundet13.4.2023 15:01:33 CEST | Pressemeddelelse
I 2022 uddelte Novo Nordisk Fonden 7,464 mia. kr. til i alt 695 nye initiativer. Beløbet er mindre end i 2021, men fonden forventer stadig at øge sit bevillingsniveau yderligere i de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum