Sikkerhedsstyrelsen

Tjek udklædningen før fastelavnsfesten

Del
Et fastelavnskostume til børn betragtes som legetøj, og derfor skal kostumerne være mærket efter legetøjsreglerne ligesom bamser og andet legetøj. Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret mærkningen på 74 af de fastelavnskostumer, der har været til salg online og i fysiske butikker op mod fastelavn 2022. Og kontrollen har vist, at det især er mærkningen på udklædningstøjet, der er problemer med.

Ud af de i alt 74 kontrollerede produkter var der 31, der ikke havde den krævede advarselsmærkning på dansk. Det var langt den hyppigste fejl ved de kontrollerede produkter, og forhandlerne får besked på at rette op på manglerne.

- Det er et krav, at advarsler er på dansk, selv om mange måske godt kan læse engelsk. Der må ikke være risiko for, at en advarsel ikke bliver forstået korrekt, siger produktchef Kirstine Gottlieb fra Sikkerhedsstyrelsen.

Typiske advarsler på udklædningstøj er, at man skal passe på smådele og at man skal passe på med at komme for tæt på noget, der kan sætte ild til kostumerne. Det kan også være mærkning om, at tøjet ikke bør bruges af børn under tre år. Derudover skal tøjet være CE-mærket.

- Vi har også set enkelte tilfælde, hvor der har været en brugsvejledning, der ikke var på dansk. Hvis der er en brugsvejledning med længere tekster, er det et krav, at den er på dansk. Men generelt følger der ikke en brugsvejledning med udklædningstøj. Der er det mærkningen, man skal holde øje med, og det er vigtigt, at mærkningen er tydelig og forståelig, siger Kirstine Gottlieb.

Sikkerhedsstyrelsen har gjort forhandlerne af de kostumer, der havde fejl, opmærksom på, at de skal rette fejlene. I enkelte tilfælde er der stillet krav om, at salget af produkterne stoppes, indtil der er rettet op på manglerne.

- - - - - -

FAKTA

Gode råd om sikker udklædning

  • Tjek, at udklædningstøjet er CE-mærket.
  • Følg advarselsmærkning på tøjet.
  • Brug en størrelse, der passer til barnet.
  • Kontroller, at der ikke er løse smådele, som børn kan sluge.
  • Undgå udklædningstøj med lange snore, som børn kan få viklet om halsen.

Kontakter

Yderligere information:
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt, tlf. 22 38 44 51.

Links

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse

Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye