El- og vvs-uddannelser fastholder tårnhøjt lærlingeniveau

Det går stadig forrygende i landets el- og vvs-installationsvirksomheder, der over en bred kam oplever stor efterspørgsel og fyldte ordrebøger. Det smitter også af på behovet for lærlinge. Ifølge helt nye tal fra Undervisningsministeriet blev der i 2021 således indgået 0,2 procent flere uddannelsesaftaler (hvilket dækker over et plus på 0,7 procent for elektrikeruddannelsen og et minus på 1,1 procent på vvs-energiuddannelsen) i forhold til rekordåret 2020, hvor væksten var på hele 13,6 procent.
”Det er helt fantastiske tal. Vi skal huske på, at man i 2020 havde god hjælp fra den lærlingepakke, som blev indført for at hjælpe de virksomheder, der ønskede at ansætte lærlinge, men som var usikre på økonomien midt i en coronakrise. På den baggrund er tallene for 2021 ganske enkelt imponerende,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Brug for flere unge
Hun opfordrer derfor endnu flere unge til at søge mod de tekniske erhvervsuddannelser, når der den 1. marts er frist til at vælge uddannelsesvej efter folkeskolen.
”Der er intet, som tyder på, at behovet for lærlinge og dygtige, nyuddannede faglærte vil falde de kommende år. Tværtimod står vi i en situation, hvor virksomhederne er på intens jagt efter arbejdskraft. Så med en uddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist står du i en utroligt privilegeret situation, med hidtil usete job- og videreuddannelsesmuligheder,” understreger Tina Voldby.
El- og vvs-virksomhederne har i det hele taget igennem en årrække formået at fastholde sin position som en af de brancher, der åbner dørene for flest lærlinge. I dag udgør lærlingene således cirka 25 procent af det samlede antal faglærte i disse brancher.
”Det bekræfter også bare, at det er lykkedes at skabe uddannelser, som løbende er blevet tilpasset for at være på forkant med den teknologiske udvikling og de kompetencer som følger af den grønne omstilling. Dermed kan lærlingene byde ind med opdateret viden om den nyeste teknologi, når de træder ind i virksomhederne,” siger Tina Voldby og uddyber:
”Men det forpligter. Derfor vil vi også de kommende år fortsætte med at udvikle uddannelserne – forhåbentlig med hjælp fra politikerne på Christiansborg, når de skal fastsætte de økonomiske rammer for erhvervsuddannelserne. For det er ikke gratis at sikre den strøm af faglærte, som skal fastholde og styrke den økonomiske vækst og grønne omstilling i Danmark.”
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 20 12 82 83
Billeder
Information om TEKNIQ
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ
Organisationer: Ny V-melding om gassens fremtid skaber usikkerhed10.5.2025 05:56:24 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har siden 2022 været enige om, at Danmark skal udfase gas som varmekilde til boliger i 2035. Det er godt for den grønne omstilling og for energiuafhængigheden af Rusland. Når Venstre nu går en anden vej, øger det usikkerheden om den grønne omstilling af samfundet, mener TEKNIQ og SYNERGI. Organisationerne håber, at regeringen fortsat prioriterer investeringer, der hjælper danskerne i overgangen til grøn og sikker varme fra blandt andet varmepumper.
TEKNIQ: Ny aftale er et nybrud for fremtidens faglærte6.5.2025 20:57:13 CEST | Pressemeddelelse
Den nye politiske aftale om erhvervsuddannelserne er et hårdt tiltrængt kvalitetsløft, der vil komme både lærlinge og virksomheder til gavn, mener erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Varmepumpesalget fordoblet på et år – men langt fra rekordniveau28.4.2025 11:14:09 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne er kommet ud af skyggerne fra energikrisen og for alvor begyndt at skrotte deres gamle olie- og gasfyr til fordel for varmepumper igen. Det er godt for den bæredygtige opvarmning, men der skal meget mere til for at komme i mål med den grønne omstilling, mener erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Lav efterspørgsel i metalindustrien24.4.2025 09:35:11 CEST | Pressemeddelelse
Særligt metalindustrien er ramt af en tendens med færre ordrer og mindre mangel på medarbejdere, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en træls udvikling for både virksomheder og samfund, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Grønt gearskifte i erhvervslivet: Flere vælger elvarebiler16.4.2025 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af elvarebiler i Danmark er steget markant det seneste år – erhvervsorganisationen TEKNIQ roser det grønne valg, men advarer mod stopklodser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum