Danske designvirksomheder får lettere ved at beskytte deres idéer i Kina med nyt tiltag

Det kommer danske designvirksomheder til gode, at Kina nu har meldt sig ind i Haag-systemet gældende fra den 5. maj 2022. Her kan en virksomhed med én ansøgning få sit design beskyttet i op til 92 lande på én gang.
Kina er et af de lande, der aftager mange danske produkter og er for nylig blevet Danmarks 5. største eksportmarked. I 2021 eksporterede danske virksomheder for cirka 76 mia. kroner til Kina.
”Danmark har lange og stolte designtraditioner, og danske designprodukter og dansk livsstil er eftertragtet blandt mange forbrugere verden over. At Kina nu har meldt sig ind i Haag-systemet betyder, at danske virksomheder får lettere ved at designbeskytte deres produkter, når de vil bevæge sig ind på et af verdens største markeder,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, der er varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Og der er god grund til at designbeskytte sine produkter. Kina er blandt de lande, hvor flest varer bliver ulovligt kopieret, men med en designbeskyttelse står virksomheder stærkere:
”Ved at designbeskytte dine produkter står du som virksomhed væsentligt stærkere over for kopister. Du signalerer også, at du er parat til at beskytte dine rettigheder og din forretning,” siger Henriette Vængesgaard Rasch.
Hongkong og Macao er ikke omfattet af Kinas indtræden i Haag-systemet.
Læs mere om Kinas indmelding i Haag-systemet her
Læs mere om import og eksport af vare- og tjenesteydelser her
Fakta: Det får virksomheder ud at beskytte deres design
- Designbeskyttelse giver samarbejdspartnere sikkerhed for, at virksomheders produkter er unikke og beskyttet. Dermed bliver det lettere f.eks. at tiltrække kapital til at udvikle forretningen.
- Virksomheder kan bruge designbeskyttelse til at forhindre efterligninger. Hvis andre krænker en virksomheds rettigheder, står den væsentligt stærkere med et registreret design.
- Designbeskyttelse sikrer virksomheders investering. Uden en designbeskyttelse, risikerer en virksomhed at skulle trække et produkt tilbage eller lave det om, fordi andre beviser, at designet har krænket deres rettighed. Derfor er det en god idé at registrere et design, før virksomheden investerer i markedsføring og produktion.
- Virksomheder kan handle med rettigheder. En virksomhed kan således sælge sine rettigheder eller licensere dem til andre mod betaling.
Læs mere på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside på dkpto.dk
Kontakter
Tine Heide ThomsenKommunikationschef
Tlf:20 76 92 08tiht@dkpto.dkBilleder
Information om Patent- og Varemærkestyrelsen
Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.
Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Norsk energiløsning kåret som årets nordiske innovation10.4.2025 17:13:48 CEST | Pressemeddelelse
Nordic Innovation Award blev den 10. april uddelt for første gang i København, og den norske virksomhed Cartesian løb med prisen for deres banebrydende innovation.
Dansk innovation ligger helt i top!25.3.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan indtage en europæisk fjerdeplads målt på antallet af patentansøgninger per indbygger sidste år. Det er første gang, et universitet indtager en tredjeplads på top-10 listen blandt de største og mest patentaktive virksomheder i Danmark. VKR Holding er i år for første gang med på listen.
Danske virksomheder er vilde med populær patentordning2.12.2024 10:18:31 CET | Pressemeddelelse
215 danske virksomheder har i denne omgang søgt Erhvervsministeriets ordning om tilskud til at søge patent på deres idé. Én af de virksomheder, der har haft gavn af ordningen, er Frederikshavn-virksomheden Decubimax, som har udviklet en trykaflastende sårbandage.
Sådan undgår du at købe kopivarer på ferien10.7.2024 09:20:54 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere shopper på ferien i udlandet. Her kan billige mærkevarer være fristende, men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Patent- og Varemærkestyrelsen giver fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien og får ægte ferieminder med hjem.
Ny kampagne målrettet unge stiller skarpt på de alvorlige konsekvenser ved kopivarer12.6.2024 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Online produktkataloger med links til kopivarer spredes blandt unge på digitale og sociale medier. Det er en bekymrende tendens, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen, der med en ny kampagne sætter fokus på de skadelige konsekvenser ved kopivarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum