Dansk Energi

Rapport om CO2-afgift – nu skal vi i gang

Del
Netop fremlagt rapport fra ekspertgruppe giver fint udgangspunkt for at indføre en generel CO2-afgift, men udvalget glemmer Power-To-X. Det mener Dansk Energi, der nu opfordrer til en hurtig og bred politisk aftale.

En omlægning af vores nuværende energiafgifter til en tilnærmet ensartet CO2-afgift på tværs af erhvervsmæssig anvendelse samt hjælp fra de stigende CO2-kvotepriser, gør det muligt for industri og energisektor at levere et afgørende bidrag til at realisere Danmarks 70-procent-mål. Og de samlede omkostninger for det danske samfund er tæt på nul.

Det viser Ekspertgruppen for en Grøn Skattereforms netop offentliggjorte rapport.

- Rapporten viser, at en CO2-afgift for dansk erhvervsliv ikke bare er vigtigt for at nå 70-procents-målet. Den kan bringes i spil på en facon, hvor effekten for de berørte virksomheder minimeres. Ekspertudvalgets rapport giver nu et solidt udgangspunkt for at træffe en politisk beslutning om detaljerne for, hvordan en ensartet CO2-afgift kan gå fra tanke til virkelighed, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

Men ingen roser uden torne, og Lars Aagaard peger på det, han mener, er rapportens svage punkt: Power-to-X.

- Udvalget anbefaler, at fanger man og lagrer CO2, skal man have et tilskud svarende til afgiften. Det er helt fint, men det samme må jo så gælde, hvis den fangede CO2 bringes i anvendelse til, sammen med grøn brint, at leverer et CO2-frit brændsel. Det problem kan løses ved, at vi afgiftsfritager PTX-brændsler. Den beslutning kan ikke vente til 2. delrapport og må derfor indgå i de politiske forhandlinger, siger han.

Lars Aagaard understreger, at energikunderne nu har brug for afklaring og sikkerhed for de fremtidige afgifter.

- Forhandlingerne om en kommende CO2-afgift skal i gang hurtigt, for vi har brug for en bred og klar aftale frem mod 2030. Energikunderne har krav på afklaring, og det samme gælder os i energisektoren, så vi kan være klar til at levere grøn energi til kunder, den dag de siger farvel til sorte brændsler.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye