Ny professor i Global Sundhed på SDU

I sit nye professorat skal Ane Bærent Fisker evaluere sundhedsinterventioner i lavindkomstlande med afsæt i den sundhedsdemografiske overvågningsstation Bandim Health Project i Guinea-Bissau i Vestafrika. Som professor vil Ane Bærent Fisker styrke og udbygge Bandim Health Projects overvågningsplatform i Guinea-Bissau, således at mulighederne for at evaluere fremtidige ændringer i sundhedsprogrammerne forbedres. Endvidere vil hun videreføre allerede påbegyndt arbejde, hvor hun undersøger, hvordan valget af evalueringsparametre påvirker implementeringen, samt om og hvordan disse evalueringsparametre kan forbedres.
Ane Bærent Fisker startede sin forskerkarriere i studietiden med et forskningsår ved Bandim Health Project i Guinea-Bissau (2004-05), før hun i 2007 blev læge fra Aarhus Universitet (AU). Umiddelbart efter den medicinske kandidatuddannelse var hun ph.d.-studerende på Bandim Health Project, Staten Seruminstitut og Afdelingen for Biostatistik, Institut for Folkesundhed, AU og blev i 2011 tildelt en medicinsk ph.d.-grad fra AU baseret på epidemiologisk arbejde i Guinea-Bissau.
Fraset et års Klinisk Basis-Uddannelse som læge, har Ane Bærent Fisker forsket fuld tid siden medicinstudiet. Hun var i 2011-19 ansat på Staten Serum Institut i eksternt finansierede stillinger, hvorunder hun tilbragte størstedelen af tiden i Guinea-Bissau. I 2016 blev Ane Bærent Fisker ansat i et 10%-lektorat på SDU, og i 2020 blev hun lektor på fuldtid på SDU. I Guinea-Bissau har Ane Fisker gennemført ni store randomiserede undersøgelser af vacciner, A-vitamin og andre forebyggende sundhedsinterventioner. Foruden randomiserede studier, har Ane Bærent Fisker ledt dataindsamlingen i det nationalt repræsentative overvågningssystem og har gennemført mange observationelle studier baseret på data herfra. Resultaterne er publicerede i >120 videnskabelige publikationer.
Ane Fisker har vejledt fem ph.d.-studerende og en lang række specialestuderende ved Bandim Health Project. I 2019, opnåede hun finansiering fra Lundbeck Fonden (Ascending Investigator Grant) og Danmarks Frie Forskningsfond (DFF-Sapere Aude forskningsleder) til at udbygge sin forskningsgruppe. Den består i dag af fire ph.d.-studerende og fire specialestuderende, som alle arbejder med at evaluere sundhedsinterventioner og redskaberne der traditionelt anvendes til at måle effekterne med. Ane Fiskers forskningsgruppe arbejder multidisciplinært og i samarbejde med forskere fra SDU, AU og Københavns Universitet, samt med udenlandske universiteter (Johns Hopkins University, New York University, London School of Hygiene and Tropical Medicine).
Kontakter
Kontakt:
Ane Fisker, afisker@health.sdu.dk
Leder af SUND-Kommunikation Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum