Mulighed for lagring af CO2 i undergrunden skal undersøges i Stenlille
Borgere omkring Stenlille Gaslager vil de kommende uger kunne opleve anderledes udseende lastbiler og måske også mærke små rystelser. Der skal nemlig gennemføres en mindre seismisk undersøgelse i området.
Undersøgelserne, som det statslige gaslager laver i samarbejde med GEUS, skal give mere viden om den geologiske undergrund i området. Målet er at undersøge, om det er muligt at lagre CO2 i undergrunden.
Baggrund for undersøgelserne og valget af Stenlille
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget blev i december enige om en plan, der skal sikre, at klimagasser fra danske skorstene kan indfanges og lagres i undergrunden. CCS – Carbon Capture Storage – som CO2-lagring også kaldes - er et vigtigt redskab for at nå Folketingets mål om 70 procent lavere CO2-udledning i 2030.
Den danske undergrund har mange steder den rigtige sammensætning til at lagre CO2 på en sikker måde, og ved Stenlille er der i årtier blevet lagret naturgas i undergrunden.
Stenlille har også potentialet til at kunne lagre CO2 i undergrunden. Omfanget er ikke lige så stort som så mange andre steder i Danmark, men til gengæld vil man kunne komme hurtigt i gang og få gjort sig de nødvendige erfaringer og udviklet teknologi under meget kontrollerede forhold. Undergrunden under Stenlille er utrolig velbelyst, og gaslageret – Gas Storage Denmark – har i forvejen omfattende overvågning og kontrol af området.
Ifølge Adam Elbæk, direktør i Gas Storage Denmark, kan undersøgelserne give vigtig viden til fremtidig CO2-lagring andre steder i landet eller under fx havbunden i Nordsøen. Men Stenlille kan muligvis også vise sig at være velegnet til at lagre CO2, som kan hentes tilbage til overfladen igen og bruges som ingrediens nogle af i fremtidens grønne brændsler.
"For os handler det om acceleration af den grønne omstilling. Netop her i Stenlille, hvor vi gennem godt 30 år har drevet et gaslager, har vi mulighed for at demonstrere hele værdikæden i CO2-lagring. Vi kan gøre det hurtigt og under meget kontrollerede forhold. Og med den udvikling, der er indenfor de her super vigtige energiteknologier, så kan det også på sigt vise sig, at gaslageret her i Stenlille kan blive en vigtig brik i også efterfølgende at kunne udnytte CO2 til i endnu højere grad at accelerere den grønne omstilling – det vil vi rigtig gerne hjælpe med," siger han.
Hvordan foregår det?
Undersøgelserne, som udføres af Uppsala Universitet og GEUS, består af to seismiske vibratorer, som sender lydkilder afsted, de bliver opfanget af ’lytteudstyret’ på jorden langs med de planlagte undersøgelses-linjer. Derved tegnes et seismisk kort, som efterfølgende gør det muligt at følge undergrundens geologiske lag.
Nabomøde
Alle, der kan blive berørt af undersøgelserne - cirka 90 lodsejere og naboer i en strækning fra Stenlille til Holbæk - var i januar inviteret til nabomøde hos Gas Storage Denmark A/S i Stenlille. Her informerede gaslageret om de seismiske undersøgelser.
Undersøgelsen vil vare ca. to uger startende i uge 5.
FAKTA
Borgere eller andre, der har spørgsmål til Energinets Gas Storage Denmark vedrørende dette projekt, så er du meget velkommen til at sende en mail til chefkonsulent Kristian Asmussen på kau@gasstorage.dk
Gas Storage Denmark
Energinet ejes af den danske stat ejer og driver den overordnede gas- og el-infrastruktur i Danmark. Gas Storage Denmark A/S er et 100% ejet datterselskab af Energinet og ejer og driver de to underjordiske gaslagringsanlæg i Danmark:
- akvifærlageret i Stenlille i den centrale del af Sjælland
- kavernelageret i Lille Torup i Nordjylland
Læs mere på: gasstorage.dk
GEUS
GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) er en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. GEUS er geologisk datacenter og udfører undersøgelser, forskning, rådgivning og kortlægning i primært Danmark og Grønland.
Læs mere på: www.geus.dk
Nøgleord
Kontakter
Adam Elbæk, direktør i Gas Storage Denmark, mail: ael@energinet.dk, mobil: 30674734
Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Renoveringen af 400 kilovolt elforbindelsen på tværs af Sjælland nærmer sig hovedstadsområdet25.4.2025 08:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Den vigtige højspændingsforbindelse, der løber fra Asnæsværket i Kalundborg til Bjæverskov og videre til Hovegård ved Ballerup, er i gang med at blive renoveret. Forbindelsen får bl.a. skiftet master og ledninger. Næste fase af vedligeholdelsesarbejdet fra Bjæverskov til Høje Taastrup går for alvor i gang til maj 2025.
OPDATERET MED NYT KORT OG TRAFIKALE ÆNDRINGER: Brogårdsvej ensrettet mod vest og mindre villaveje spærres af - kom og bliv klogere på, hvad arbejdet betyder for dig7.4.2025 09:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinets kabelarbejde flytter til den centrale del af Gentofte Kommune lige efter Påske. Tirsdag 22. april begynder kabelarbejdet på en del af Brogårdsvej, Jahnsensvej og en del af Kildeskovsvej. Arbejdet i området vil medføre perioder med ensretning, omkørsler, spærring af veje og andre trafikale restriktioner frem til sommer. Torsdag 10. april mellem kl. 15 og 17 fortæller Energinet om arbejdet ved et info-arrangement på p-pladsen overfor Gentofte Station.
Maglemosevej bliver ensrettet i vestlig retning i midten af marts3.3.2025 15:27:12 CET | Pressemeddelelse
Kabelarbejdet i Hellerup skrider fremad som planlagt. Næste fase går i gang på Maglemosevej fredag 14. marts og vil medføre omkørsler og inddragelse af kantstensparkering.
Energinet gør klar til søkabel mellem Hellerup, Nordhavn og Amagerværket24.2.2025 10:10:12 CET | Pressemeddelelse
Arbejdet med den nye kabelforbindelse mellem Glentegård Koblingsstation i Vangede og Amagerværket er gået til søs. Der skal nemlig graves ud til en kabelrende til søkablet, som skal gå fra kysten i Hellerup til Nordhavn og videre til Amagerværket.
Energinet udvider elnettet på Sydsjælland, Lolland og Falster6.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med nye højspændingsstationer, ny 400 kV-forbindelse og to nye 220 kV-forbindelser bliver der plads til at transportere meget mere strøm i elnettet øst for Storebælt. Projektet er udvalgt til at bruge en ny myndighedsproces for miljøvurderingen, og det kan skære op til to år af tidsplanen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum