Dagtilbudschefer: Udsatte børn får ikke den hjælp de har brug for
Danmarks Evalueringsinstitut har lavet en undersøgelse blandt dagtilbudschefer fra 80 kommuner om kommunernes arbejde med at understøtte udsatte børn og om de udfordringer, dagtilbudscheferne oplever i den forbindelse. Og det er ikke opløftende læsning. Samtlige dagtilbudschefer vurderer, at der er børn i deres kommune, der i en eller anden grad ikke får den hjælp, de har brug for.
77 % af dagtilbudscheferne vurderer, at kommunens tilbud til udsatte børn kun ’i nogen grad’ er tilstrækkelige. 9 % oplever, at tilbuddene ’i mindre grad’ er tilstrækkelige. Desuden vurderer en tredjedel af dagtilbudscheferne, at der ’i høj grad’ er brug for at udvikle den måde, kommunen arbejder med at hjælpe børn i udsatte positioner.
Vigtig og kompleks opgave med betydning for børnenes trivsel
Det er en kompleks og yderst vigtig opgave at sikre, at alle børn inkluderes i fællesskabet og oplever et trygt og stimulerende pædagogisk læringsmiljø i dagtilbuddene. Det forklarer direktør for Danmarks Evalueringsinstitut, Christina Barfoed-Høj:
”Vi ved fra forskning, hvor vigtigt det er, at børn i udsatte positioner tidligt i deres liv bliver set, stimuleret og indgår i fællesskaber for at modvirke de negative effekter, en udsat position kan have på børnenes trivsel, læring og udvikling - også på længere sigt. Derfor er det bekymrende, at antallet af børn i udsatte positioner stiger, og at det ikke lykkes med at hjælpe alle børn i udsatte positioner i dagtilbud tilstrækkeligt.”
Kræver både lokal og national opmærksomhed
Kommunernes udfordringer med at understøtte børn i udsatte positioner i dagtilbud bunder i flere forhold, og EVA’s undersøgelse peger bl.a. på lovgivning, der kan opleves som modstridende, problemer med at rekruttere tilstrækkeligt veluddannet personale til dagtilbuddene og mangel på de nødvendige pædagogiske og specialpædagogiske kompetencer blandt det pædagogiske personale.
”Der er i høj grad tale om strukturelle udfordringer, som ikke kun kan løses i den enkelte kommune, men som også kalder på løsninger og opmærksomhed på nationalt niveau. Det er for eksempel vigtigt, at vi i forbindelse med den kommende revision af pædagoguddannelsen og i efter- og videreuddannelsesindsatser har fokus på både grundlæggende pædagogiske og specialpædagogiske kompetencer. Det er også centralt at have et nationalt fokus på rekrutteringen af uddannet personale til dagtilbuddene, hvis vi skal sikre, at de børn, der har allermest brug for en stimulerende hverdag i et godt børnefællesskab, også får det.” understreger Christina Barfoed-Høj.
Fakta: Hvem er de udsatte børn?
I Danmark er det ca. 20 % af alle børn, der på et tidspunkt i løbet af deres barndom vil være i en udsat position. Det betyder, at de vokser op i omstændigheder, der både kan gå ud over deres trivsel, læring og udvikling nu og her samt gøre det vanskeligt for dem at klare sig i uddannelsessystemet og på længere sigt.
Det kan bl.a. handle om at have en social og/eller økonomisk udsat familiebaggrund, medfødte sygdomme, sprogvanskeligheder, psykiske og fysiske funktionsnedsættelser samt børn der er i risiko for at stå uden for fællesskabet i dagtilbuddet
Nøgleord
Kontakter
Line GadeKommunikationskonsulent
Tlf:35255673lng@eva.dkVedhæftede filer
Links
- National undersøgelse blandt dagtilbudschefer og PPR-chefer, om hvilke udfordringer de oplever ift. at understøtte udsatte børn.
- Rapport der kortlægger og beskriver de forskellige former for understøttelse, kommunerne arbejder med for at understøtte børn i udsatte positioner. Desuden indeholder rapporten dagtilbudschefernes generelle vurdering af arbejdet med at understøtte børn i udsatte positioner.
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum