PROSA

Regeringen sparer milliarder på dagpengene

Del
Staten sparer samlet set over en milliard kroner årligt på dagpengeudgifter, hvis ny politisk aftale bliver ført ud i livet. ”Dybt skuffende, at vi igen skal se forringelser på dagpengeområdet”, siger PROSAs næstformand Hanne Lykke Jespersen.

Endnu engang svinger politikerne sparekniven over dagpengesystemet, der samlet set beskæres med over en milliard kroner årligt. Sådan lyder dommen fra de it-professionelles fagforening PROSA efter indgåelsen af en politisk aftale, der ganske vist skruer op for dagpengene under de første tre måneders ledighed for personer, der har en fast tilknytning til arbejdsmarkedet, men til gengæld indeholder store forringelser for nyuddannede, der må se deres dagpenge beskåret med en tredjedel.

”Der er noget selvmodsigende i, at det denne gang er en socialdemokratisk regering, der vil forringe vilkårene for de nyuddannede ledige, og derfor ser vi med stor bekymring på denne spareøvelse”, siger PROSAs næstformand Hanne Lykke Jespersen.

Hun minder om, at det kun er fem år siden, at dimittendsatsen blev nedsat fra 15.844 kroner om måneden, og at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sidste år slog fast fra Folketingets talerstol, ”at det ikke er regeringens holdning, at der skal skæres i dagpengesatsen for dimittender”.

”Men nu har piben altså desværre fået en anden lyd, og man må ikke glemme, at denne aftale samlet set rummer milliardbesparelser på dagpengeområdet”, siger Hanen Lykke Jespersen.

Økonomisk set betyder den nye aftale, at staten i 2023 sparer over en milliard kroner på dagpengesystemet stigende til knapt 1,7 milliarder kroner i 2025. Det viser regeringens egne beregninger af de økonomiske effekter af aftalen. For selv om det årligt koster godt 500 millioner kroner at hæve dagpengesatsen i tre måneder for visse ledige, så henter staten over to milliarder kroner fra de nyuddannede ved at reducere dagpengesatsen fra 13.815 kroner til 9.500 kroner og forkorte dagpengeperioden fra to til et år.

”Partierne bag aftalen forsøger at fremstille det som en forbedring af dagpengesystemet, men de økonomiske tal fortæller det stik modsatte. Vi er dybt uenige i hele grundlaget for at skære i de nyuddannedes ret til dagpenge, og vi frygter, at de unge fremover vil fravælge den solidariske forsikringsordning, som a-kasserne er”, siger Hanne Lykke Jespersen.

PROSA har sammen med flere andre fagforeninger kæmpet for at forbedre dagpengene, der er blevet kraftigt udhulet gennem de seneste 20 år. Senest har de unge medlemmer af PROSA været aktive for at forhindre det, de kalder et ”generationstyveri”.

”Dagpengesystemet rummer masser af fordele for et fleksibelt arbejdsmarked som det danske, fordi det giver økonomisk tryghed, hvis du bliver afskediget. Men jo ringere dækningsgrad, jo dårlige er arbejdstagerne stillet. Der skal tilføres rigtigt mange penge til det mishandlede dagpengesystem for at nå op på en rimelig dækning”, siger Hanne Lykke Jespersen

Hun understreger, at der er behov for at lave et simpelt og gennemskueligt dagpengesystem, som ikke gør forskel på de forsikrede, men tværtimod giver en høj dækning til alle.

”Der er intet, der tyder på, at vores medlemmer ikke vil tage et job, hvis de kan få det. Men vi ser grupper af dygtige og erfarne medlemmer, som bliver valgt fra af arbejdsgiverne på grund af alder, eller som har behov for en mindre opkvalificering.”, siger Hanne Lykke Jespersen.

Nøgleord

Kontakter

Information om PROSA

PROSA
PROSA
Vester Farimagsgade 37A
1606 København V

33 36 41 41https://www.prosa.dk/

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

Digitaliseringen er alle steder – blot ikke på finansloven31.8.2023 13:54:01 CEST | Pressemeddelelse

Digitaliseringen buldrer derudover – ikke bare landet over, men i hele verden. Det går så stærkt med den digitale udvikling, at regeringen udviste rettidig omhu og oprettede et digitaliseringsministerium i starten af året. Derfor var PROSA – forbundet af it-professionelle fulde af forhåbninger for fremtiden, men hvad der startede med gode intentioner, ser ikke så godt ud i øjeblikket. Regeringen har netop fremsat finanslovsforslag for 2024, men borgernære initiativer på digitaliserings-fronten glimrer ved sit fravær.

GDPR fylder 5 år: Chromebook-sagen er ikke glemt - huskekage til KL25.5.2023 06:33:44 CEST | Pressemeddelelse

PROSA - Forbundet af It-professionelle og forælderen Jesper Graugaard afleverer i dag en huskekage til KL. Den er en påmindelse af Chromebook-sagen, som eksploderede i medierne sidste år i juli, hvor det kom frem, at kommunerne ikke havde styr på, om elevers oplysninger blev brugt til andre formål end dem folkeskoleloven giver mulighed for fx markedsføring, profilering eller produktudvikling. Sagen er stadig ikke afsluttet på trods af, at alternativet eksisterer.

Ny lønstatistik for it-professionelle: Reallønstilbagegang trods pæne lønstigninger12.5.2023 12:10:39 CEST | Pressemeddelelse

I dag offentliggør PROSA spritnye tal for lønudviklingen blandt it-professionelle. Tallene viser, at danske lønmodtagere generelt steg 3,4 pct. i løn i 2023, mens it-professionelle steg 4,5 pct. i løn. Derudover viser den nye lønstatistik, at it-professionelle reelt har oplevet en lønstigning på 6,8 pct., idet ancienniteten hos de it-professionelle også er et år højere end sidste år.

Nybrud: Startup og Forbundet af It-professionelle bag første it-overenskomst på 30-timer med fuld løn på it-området30.3.2023 12:31:54 CEST | Pressemeddelelse

Midt under forhandlingerne om de store og rammesættende overenskomster for alle lønmodtagere, sker der også nybrud i det små. I dag, torsdag d. 30. marts, underskriver startup-virksomheden Tetrabit og PROSA – Forbundet af It-professionelle overenskomst. Det bliver en historisk en af slagsen, for alle i it-virksomheden har en 30-timers arbejdsuge på fuld løn.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum