Børns Vilkår

Hver femte pædagog: Det var ikke en god oplevelse for barnet at starte i vuggestue

Del
Flere pædagoger oplever ikke, at de kan give den nødvendige tryghed og omsorg til nye børn, der starter i vuggestue og børnehave. Det viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår, der også viser, at hver femte pædagog synes, opstarten var for kort i forhold til barnets behov, bl.a. fordi forældrene skal tilbage på arbejde. Tallene er meget bekymrende og kalder på politisk handling, mener Børns Vilkår.

"Der er ikke tid og personale til nye børn. De bliver hurtig sat ned, fordi man skal ordne andre ting og hjælpe andre børn.”

Sådan lyder det i en undersøgelse, Børns Vilkår har foretaget blandt 1.116 pædagoger i vuggestuer og børnehaver i perioden 24. september – 15.oktober 2021.

Sammenlagt 18 procent af pædagogerne i undersøgelsen vurderer ikke, at det var en god oplevelse for barnet at starte i vuggestue eller børnehave – for vuggestuepædagogerne gælder det 21 procent.

12 procent af pædagogerne mener ikke, de havde mulighed for at skabe tryghed for det nye barn, og 14 procent havde ikke mulighed for at give barnet den omsorg, det havde brug for.

Det er meget høje og bekymrende tal, som vidner om, at vi står med et alvorligt problem, som vi som samfund bliver nødt til at handle på, siger psykolog i Børns Vilkår, Malene Angelo:

“Det kan ikke være rigtigt, at så mange børn skal starte livet i institution under så dårlige vilkår – og undersøgelsen her er endda lavet, mens der ikke var de høje smittetal, vi ser nu, og som gør det endnu vanskeligere for dagtilbuddene at sikre nok pædagogisk personale omkring børnene. Det er dybt uansvarligt,” siger Malene Angelo.

Manglende ressourcer og flere nye børn per pædagog
I undersøgelsen er det gennemgående, at pædagogerne peger på manglende ressourcer som årsag til, at opstarten ikke altid er god for børnene.

Seks ud af ti af pædagogerne vurderer, at der ikke var afsat nok tid og personale, sidst de var med til at tage imod et nyt barn. En tredjedel af pædagogerne fortæller, at de var den eneste pædagog til to nye børn eller flere.

Det blev en stressende periode for barnet, da jeg samtidig med indkøringen havde ansvaret for i hvertfald 4 andre børn. På nogle tidspunkter af dagen 11 andre,” siger en pædagog i undersøgelsen.

Hver femte pædagog vurderer samtidig, at opstarten var for kort i forhold til barnets behov. Ifølge pædagogerne skyldes det for få ressourcer i dagtilbuddet, og at arbejdsmarkedet trækker i forældrene. En pædagog siger:

“Forældrene gjorde hvad de kunne, men deres jobs var en hindring for en helt tryg start for deres barn!

Brug for politisk handling
Børns Vilkår mener, at problemet er så alvorligt, at der skal handles nu.

“Børn udvikler sig hurtigst de første leveår. Her grundlægges deres udvikling og trivsel på sigt. De kan ikke vente,” siger psykolog Malene Angelo.

Børns Vilkår mener derfor, at alle kommuner bør øge normeringerne nu, så alle børn har adgang til pædagoger, de er trygge ved, og som har tilstrækkelig tid sammen med børnene til at imødekomme deres behov.

Det er samtidig afgørende, at alle kommuner giver mulighed for, at børnene kan være i en lille børnegruppe med én eller få faste pædagoger, når de starter i vuggestue og børnehave. Når barnet er blevet trygt i den lille gruppe, får det efterhånden overskud til at lære flere at kende.

Kommunerne bør også invitere børn på flere forbesøg sammen med deres forældre inden opstarten, og sikre sig, at forældre ved, at det er afgørende, de afsætter god tid af til opstarten.

”Vi ved fra forskning, at utryghed tidligt i livet kan have alvorlige konsekvenser for barnets senere trivsel og udvikling og trække spor langt ind i voksenlivet. Derfor er det også uansvarligt ikke at gøre noget ved de her vilkår og rammer nu,” siger psykolog Malene Angelo.

Det er formand for BUPL, Elisa Rimpler, enig i:

”En god og tryg start i vuggestuen og børnehaven er afgørende - både for barnet og for forældrene. Som pædagoger ved vi, at den måde, vi tager imod barnet på i den svære overgang, har stor betydning for de relationer, vi skal bygge videre på, men også for, om barnet sidenhen møder verden med tillid. Og det ærgrer mig, at vi til trods for vores faglige viden, ikke altid har tid og ressourcer nok til at give børnene den bedste start. Det er derfor, det så vigtigt, at politikerne sikrer pædagoger nok til fremtiden.”


Om undersøgelsen
Undersøgelsen fokuserer på børns mulighed for tryghed og omsorg, når de starter i vuggestue og børnehave og baserer sig på et spørgeskema besvaret af 1.161 pædagoger, som er rekrutteret blandt BUPL’s medlemmer.

Undersøgelsen er repræsentativ ift. alder, køn og region.

455 pædagoger arbejder med vuggestuebørn, 649 pædagoger med børnehavebørn, og 57 pædagoger har angivet, at de arbejder stort set lige meget med vuggestue- og børnehavebørn.

Undersøgelsen er lavet som led i Børns Vilkårs program ’Tryghed for alle småbørn’, som løber fra 2019 til 2023 og er finansieret af Stryhns Familieselskab.

Kontakter

Billeder

Information om Børns Vilkår

Børns Vilkår
Trekronergade 26
2500 Valby

35 55 55 59http://www.bornsvilkar.dk/

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye