Aarhus Universitet: Arts

Nye værktøjer til trivselsindsatser for unge

Del
Der er voksende mistrivsel blandt unge. Problemet er veldokumenteret, men hvad gør man ved det? Lærerne kan spille en væsentlig rolle, men mangler tit redskaberne. Et fælleseuropæisk forskningsprojekter har udviklet værktøjer og interventionsindsatser, der kan bruges i både skolen og i familien for at forebygge mistrivsel blandt unge. Nu bliver de tilgængelige for alle.

”Vi har gennemført et projekt på tværs af landegrænser, hvor man skulle se på, om man kunne ’booste’ teenageres trivsel og robusthed, så de både positivt fik noget ud af det, og samtidig fik nogle redskaber og værktøjer til at håndtere, når de helt naturligt møder nogle af de bump, som man kommer til at opleve i livet. Så det har været med tanke for både at skabe mere trivsel og at forebygge mentale lidelser og mistrivsel”, siger Mette Marie Ledertoug fra DPU, Aarhus Universitet.

Hun har sammen med Hans Henrik Knoop, Louise Tidmand og Nina Tange været en af de danske deltagere i forsknings- og udviklingsprojektet UPRIGHT, som netop er afsluttet. Seks europæiske lande har deltaget i projektet, der var støttet af EU's Horizon 2020 program.

”Lærere kan spille en meget positiv rolle, og engagement og medejerskab er to afgørende elementer, når det handler om at forebygge mental mistrivsel og øge robusthed hos teenagere. Deres indsats har også en væsentlig betydning i forhold til at påvirke indsatsen i hjemmet. Det handler eksempelvis om, hvor meget de informerer og inddrager forældrene. Men det er samtidig afgørende, at der er tale om vidensbaserede indsatser, og at lærerne får støtte nok til, at de kan udfylde deres rolle”, siger Mette Marie Ledertoug.

Følgeforskningen viser, at indsatser har forebygget mistrivsel

UPRIGHT har udviklet en lang række forskningsbaserede værktøjer og vejledninger til interventionsindsatser for at fremme mentalt velvære og forebygge psykiske lidelser, og de er afprøvet i fem af deltagerlandene. I Danmark har tre skoler deltaget i projektet, mens seks andre skoler har fungeret som kontrolgruppe. Følgeforskningen peger på, at man med interventionsindsatserne med held kan modvirke udvikling af mistrivsel blandt de unge.

”Hele projektet blev udfordret af Corona-situationen, og nedlukningerne har over hele Europa ramt unge hårdt og forværret mange unges trivsel. Vi kan se, at indsatserne har forhindret udvikling af mistrivsel blandt elever. Både elever og lærere fra skoler, der har deltaget i vores forsøg, såvel som forældregruppen, har klaret sig bedre end kontrolskolerne i løbet af perioden, hvor Corona har påvirket stort set hele forløbet”, siger Mette Marie Ledertoug.

UPRIGHT-projektet er et projekt, som har set på skolen og familien i en sammenhæng. Så selv om interventionerne i klassen har været rettet imod eleverne, har det også omfattet både en læreruddannelse og en forældreuddannelse såvel som en online portal med værktøjer og vejledninger til både forældrene og lærerne.

UPRIGHTS værktøjer og vejledninger er nu gratis tilgængelige for alle på: https://projekter.au.dk/upright/

Nøgleord

Kontakter

Mette Marie Ledertoug,
Tlf.: 22 76 63 39
Mail: Mette@Ledertoug.dk


Louise Tidmand
Tlf : 28 70 79 20
Mail : Loti@edu.au.dk


Hans Henrik Knoop
Tlf : 20 95 49 60
Mail: Knoop@edu.au.dk

Links

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse er et af de tre institutter ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet. 

DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye