Energinet arbejder nu for, at Bornholm kan få adgang til energiøens elkabler

”I Energinet har vi haft en god og tæt dialog med Bornholms Regionskommune. Vi har stor forståelse for bornholmernes ønske om at høste de fordele, Bornholm kan få ud af en tilkobling – både i forhold til forbrug og produktion af grøn strøm på øen. Derfor er jeg superglad for, at vi nu kan arbejde hen imod en tilkobling af det bornholmske elnet til energiøens elforbindelser”, konkluderer Hanne Storm Edlefsen, vicedirektør for Energiøer i Energinet.
Samfundsøkonomisk besparelse
Den foreløbige konklusion kommer efter en indledende analyse. Analysen viser for det første, at det sandsynligvis vil være teknisk muligt at koble energiøens elkabler til det bornholmske elnet uden at kompromittere hverken stabilitet eller forsyningssikkerhed i det samlede elnet på Bornholm eller andre steder. Ligesom det vurderes, det kan ske uden at kompromittere tidsplanen for det samlede projekt.
Analysen viser for det andet, at der vil være en samfundsøkonomisk besparelse ved at koble det bornholmske elnet til energiøens kommende strømforbindelser.
I øjeblikket er Bornholm forbundet til det sjællandske elnet via et søkabel til Sverige. For at opretholde forsyningssikkerheden betaler Energinet for, at et kraftværk på Bornholm er klar til at producere strøm i tilfælde af brud eller fejl på elkablet til Sverige. Denne udgift kan spares væk, hvis det bornholmske elnet kobles på energiøens kabler. Heraf den samfundsøkonomiske besparelse.
Teknologisk innovation
På baggrund af analysen vil Energinet nu gå i gang med at udvikle de teknologiske løsninger, som vil være innovative og på ingen måde standardvarer, der uden videre kan tages ned fra de eltekniske hylder.
”Det er ikke gjort før, at man har koblet et stort jævnstrømsanlæg på meget højt spændingsniveau til et lille lokalt vekselstrøms-elnet på relativt lavt spændingsniveau. Derfor skal vi også snarest have en dialog i gang med markedsaktører og forskere om, hvordan vi bedst løser opgaven”, siger Kim Søgaard Mikkelsen, der er Energinets projektleder for Energiø Bornholm.
Energinet arbejder nu videre med teknisk analyse og udvikling sådan, at vi kan have tryghed for, at de løsninger der vælges, ikke bringer stabiliteten, forsyningssikkerheden eller tidsplanen for realisering af projektet i fare.
FAKTA
Energiø Bornholm og det bornholmske elnet
- Energinet har igennem det sidste halve år gennemført en indledende analyse af tekniske muligheder og økonomiske konsekvenser ved en kobling af det bornholmske elnet til Energiø Bornholms kommende elinfrastruktur.
- De foreløbige vurderinger fra analysen viser, at det sandsynligvis vil være muligt at koble det bornholmske elnet til energiøens elinfrastruktur med en 60 kV-forbindelse.
- Estimater af udgifter for de forskellige tekniske løsningsmuligheder er stadig behæftet med usikkerhed, men lige nu vurderes den dyreste løsning at koste ca. 230 millioner kroner ekstra i anlægsomkostninger.
- Denne udgift skal holdes op mod en besparelse af de nuværende udgifter til fossile reserver, dvs. udgifter til at holde et kraftværk klar til at producere strøm i tilfælde af fejl eller brud på kablet mellem Bornholm og Sverige. Over 40 år vil besparelsen udgøre 676 millioner kroner – omregnet til nutidsværdi.
Nøgleord
Kontakter
Hanne Storm Edlefsen, vicedirektør med ansvar for Energiøer, hse@energinet.dk, mobil 23338550
Jesper Nørskov Rasmussen, pressechef, jnr@energinet.dk, mobil 23338575
Billeder


Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Renoveringen af 400 kilovolt elforbindelsen på tværs af Sjælland nærmer sig hovedstadsområdet25.4.2025 08:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Den vigtige højspændingsforbindelse, der løber fra Asnæsværket i Kalundborg til Bjæverskov og videre til Hovegård ved Ballerup, er i gang med at blive renoveret. Forbindelsen får bl.a. skiftet master og ledninger. Næste fase af vedligeholdelsesarbejdet fra Bjæverskov til Høje Taastrup går for alvor i gang til maj 2025.
OPDATERET MED NYT KORT OG TRAFIKALE ÆNDRINGER: Brogårdsvej ensrettet mod vest og mindre villaveje spærres af - kom og bliv klogere på, hvad arbejdet betyder for dig7.4.2025 09:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinets kabelarbejde flytter til den centrale del af Gentofte Kommune lige efter Påske. Tirsdag 22. april begynder kabelarbejdet på en del af Brogårdsvej, Jahnsensvej og en del af Kildeskovsvej. Arbejdet i området vil medføre perioder med ensretning, omkørsler, spærring af veje og andre trafikale restriktioner frem til sommer. Torsdag 10. april mellem kl. 15 og 17 fortæller Energinet om arbejdet ved et info-arrangement på p-pladsen overfor Gentofte Station.
Maglemosevej bliver ensrettet i vestlig retning i midten af marts3.3.2025 15:27:12 CET | Pressemeddelelse
Kabelarbejdet i Hellerup skrider fremad som planlagt. Næste fase går i gang på Maglemosevej fredag 14. marts og vil medføre omkørsler og inddragelse af kantstensparkering.
Energinet gør klar til søkabel mellem Hellerup, Nordhavn og Amagerværket24.2.2025 10:10:12 CET | Pressemeddelelse
Arbejdet med den nye kabelforbindelse mellem Glentegård Koblingsstation i Vangede og Amagerværket er gået til søs. Der skal nemlig graves ud til en kabelrende til søkablet, som skal gå fra kysten i Hellerup til Nordhavn og videre til Amagerværket.
Energinet udvider elnettet på Sydsjælland, Lolland og Falster6.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med nye højspændingsstationer, ny 400 kV-forbindelse og to nye 220 kV-forbindelser bliver der plads til at transportere meget mere strøm i elnettet øst for Storebælt. Projektet er udvalgt til at bruge en ny myndighedsproces for miljøvurderingen, og det kan skære op til to år af tidsplanen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum