
Københavnere og tyskere valfarter til Vadehavet

Ruth og Christian Lorenzen har drevet Klægager Bed & Breakfast i Den Gamle Digegreves Gård i Østerende Ballum i 15 år, men aldrig har gården haft så mange gæster:
”Vi har haft det travleste efterår nogensinde, og selv her i vintermånederne kommer der overnattende gæster hver uge,” siger Ruth Lorenzen.
Tendensen mærkes også hos Feriepartner Rømø:
”Vi har i løbet af sommeren og det tidlige efterår oplevet en endog særdeles stor efterspørgsel på at leje sommerhuse og ferielejligheder i Danmark. Det var populært før corona-pandemien, men trenden er blevet forstærket,” fortæller bureauleder Martin Vestergaard.
Tyskere sætter rekord
Feriepartner Rømø oplever også interesse for at sikre sig en feriebolig til næste år:
”2022-sæsonen ligger lige nu statusquo med 2019-sæsonen, som var rekordår over alle år. Det er de tyske gæster, som er tidligt ude, og vi forventer, at der kommer endnu mere fart på lige efter jul/nytår og i de første par måneder af året,” siger bureauleder Martin Vestergård.
Danmarks Statistik fortalte tidligere på måneden, at et rekordhøjt antal tyske turister har booket danske feriehuse i år.
Tyskere havde ved begyndelsen af måneden booket i alt 17.275 husuger i december ud af det samlede antal på 22.669 husuger.
Vadehavets Oplevelser, som tilbyder ophold på marskgården Højergård, mærker også interessen for at nyde højtiden i det sydvestjyske:
”Begge vores juleophold blev udsolgt hurtigt,” fortæller Morten Riis fra Vadehavets Oplevelser.
Vil lære at tilberede østers
Martin Vestergaard fra Feriepartner Rømø peger på to årsager til det stigende antal besøgende:
”Dels betyder corona færre muligheder for at rejse ud i verden, dels har mange, som ikke tidligere valgte denne ferieform, fået øjnene op for værdien ved at være på sommerhusferie tæt på vand, natur og masser af plads og frisk luft – det kan altså bare noget særligt.”
Ruth Lorenzen har et tredje bud på den store interesse for at komme til Vadehavet:
”Vores gæster kommer fra København, og de vil gerne på østersjagt. Min mand tilbyder at gå ud med gæsterne, og så har jeg østers klar til dem som forret, når de kommer tilbage,” siger Ruth Lorenzen, der er berømt viden om for sin kogekunst.
Ejeren af turvirksomheden Sort Safari på Rømø, Iver Gram, mærker også, at østers er populære:
”Der er flere nye aktører, som tilbyder østersture, og markedsføringen har været massiv. Der er dels en stigende interesse for at komme ud og samle østers i Vadehavet, dels en stor interesse for, hvordan man tilbereder østers,” siger Iver Gram.
Chefen for Rømø-Tønder Turistforening, Kenneth P. Madsen mener også, at fokus på østers har øget interessen for området:
”Det giver nogle weekendophold og korttidsophold, som vi nok ikke ellers havde fået,” mener han.
Klægager Bed & Breakfast har da også længe haft gæster på venteliste til Danmarks Østersfestival, der afholdes 14.-17. oktober 2022.
Prøv østers som appetizer
Interessen for østers kommer ikke bag på Svend Bonde, som i tre årtier har drevet virksomheden Danish Shellfish:
”Vi kan se, at for år tilbage købte private kunder måske 6 eller 12 østers, nu køber de 24 østers af gangen.”
Initiativtageren til Danmarks Østersfestival, Povl Lønberg, mærker også den stigende efterspørgsel og fortæller, at danske østers kan spises i alle måneder med ’r’ i navnet, det vil sige fra september til april. Til juledagene og nytåret anbefaler han denne ret udviklet af vinderen af bæredygtighedsprisen ved Danmarks Østersfestival 2021, Martin Peter Leth Sjunnesson, Falsled Kro:
Letpocherede østers med 'gløgg'-vinaigrette, salte mandler og syltede rosiner
Retten er til 10 personer.
Du skal bruge:
10 østers
1 dl rødvinseddike
3 dl frugtig, sød rødvin
1 knækket kardemommekapsel
3 nelliker
0,5 stjerneanis
5 fennikelfrø
8 sorte peberkorn
3 dl god olivenolie
1 appelsin
30 hele mandler
lidt salt
30 gode rosiner
0,5 dl akvavit
1 spsk. Hvidvinseddike
saft fra 0,5 citron
Tilberedning:
Lad først rødvinseddiken koge ind med krydderierne, til det er tykt som sirup. Tilsæt rødvinen og lad det koge ind en smule. Efter reducering, lad lagen trække 10 minutter, inden den sigtes og tilsættes olivenolie og citronsaft.
Overhæld rosinerne med akvavit, eddike og citronsaft og lad dem ligge i lagen til lige før servering.
Mandlerne halveres. Vand med lidt salt koges op, og mandlerne tilsættes og koger 4 minutter. Bag derefter mandlerne på 160 grader i 15 minutter og lad dem køle af.
Før servering åbnes alle østersene. Det overskydende østersvand hældes i en lille kasserolle.
Lun østersvandet op og tilsæt østersene. Sving dem i den lune lage i 30-40 sekunder.
Tag østersene op og læg dem tilbage i skallerne. Overhæld dem med en stor skefuld gløgg-vinaigrette, og garner toppen med akvavit-rosiner og halve salte mandler.
En lun og varmende østersret og et rigtig godt nyt år!
Nøgleord
Kontakter
Povl LønbergInitiativtager og daglig leder af Danmarks ØstersfestivalDanmarks Østersfestival
Tlf:28404832pl@luna.dkUlla AbildtrupPressemedarbejderDanmarks Østersfestival
Tlf:42365678ullaabildtrup@yahoo.dkBilleder


Links
Information om Danmarks Østersfestival

Vestergade 31, Havneby
6792 Rømø
+45 28404832https://www.danmarksoestersfestival.dk/
Danmarks Østersfestival finder sted i Tønder Kommune 14.-17. oktober 2022. Østerseventyret har været forankret i området siden 1700-tallet med bl.a. udskibning af østers til zarfamilien i Rusland.
Festivalens højdepunkt er konkurrencen ’Årets Østerskok’ med deltagere fra flere lande. Publikum kan smage bidder af de retter, som præsenteres for et kompetent dommerpanel, hvor flere har Michelinstjerner på skuldrene.
Festivalen tager udgangspunkt i de 72.000 tons østers i Vadehavet, Unescos Verdensarv, som ikke er hjemmehørende i området og kan skabe ubalance i miljøet. Kokke og foodies har givet østers fra Vadehavet topkarakter, desuden anbefaler kostrådene, at vi spiser flere skaldyr. Mangler du endnu en grund, har de håndplukkede østers et lavt klimaaftryk. Foodies og gastro-journalister kommer rejsende fra hele verden for at opleve denne festival, som New York Times har omtalt som et must see.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Østersfestival
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Østersfestival
Østers er populære til højtiden7.1.2022 12:50:37 CET | Pressemeddelelse
Fiskehandlere og isenkræmmere oplever stigende interesse for østers til jul og nytår.
Festlig fejring af femårs jubilæum for Danmarks Østersfestival11.10.2021 18:47:50 CEST | Pressemeddelelse
Nicolaj Møller fra Vejle blev Årets Østerskok i skarp konkurrence med deltagere fra flere lande.
Stjernekokke ser ind i en bæredygtig fremtid på Danmarks Østersfestival15.9.2021 09:07:33 CEST | Pressemeddelelse
Østers fra Vadehavet er bæredygtige, de har et lavt klimaaftryk og er fulde af vitaminer. Kokke taler om en ny superfood og flokkes om at deltage i den prestigefyldte konkurrence Årets Østerskok.
Danmarks Østersfestival får international saltvandsindsprøjtning15.3.2021 13:47:02 CET | Pressemeddelelse
Kendt champagneproducent træder ind i bestyrelsen bag Danmarks Østersfestival, som samtidig udvider med flere aktiviteter.