Modstandskæmperne bliver de første gæster på det nye Frihedsmuseum

Det bliver et gensyn med fortiden og de fem forbandede besættelsesår, når nogle af de sidste nulevende danske modstandsmænd og -damer fredag den 3. juli som de første gæster går under jorden i det nye Frihedsmuseum.
Inden museet åbner for offentligheden kl. 14.00, får modstandsfolkene nemlig en særrundvisning på museet i følgeskab med blandt andre Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.
”Jeg glæder mig helt utroligt til at invitere modstandsfolkene inden for til den første rundvisning. De satte livet på spil under besættelsen i kampen mod Nazi-Tyskland, og det skylder vi dem en kæmpe tak for,” siger Rane Willerslev og fortsætter:
”Selvom Frihedsmuseet er hele Danmarks museum, så er det i den grad modstandsfolkenes museum, for det er grundlagt på deres kamp for frihed.”
På museet kommer modstandsfolkene en tur tilbage til besættelsestidens Danmark og den modstandsbevægelse, de engang var en del af. Gennem forskellige scener med start den 8. april 1940 – dagen før besættelsen - bevæger de sig frem til befrielsen i 1945. Undervejs fortæller fire modstandsfolk gennem lyd og video om deres valg og dilemmaer under krigen. På rundvisningen vil de nulevende modstandsfolk også se adskillige genstande fra besættelsestiden så som skruenøgler fra den første sabotageaktion, SS-uniformer og henrettelsespælene fra Ryvangen.
Efter særrundvisningen vil der være en ekstra rundvisning for nogle af efterkommerne af de fire modstandsfolk, som optræder som hovedpersoner på det nye museum. Foruden efterkommerne af modstandsfolkene, kommer der også en efterkommer af én af de danske jøder, der flygtede til Sverige. Fiskerbåden, der blev brugt til flugten, er udstillet på museet.
Pressen er velkommen til rundvisningen
Pressen inviteres med til særrundvisningen med modstandsfolkene. Grundet COVID-19-restriktioner og udstillingens indretning i forhold til gode billedmuligheder er der kun plads til et meget begrænset antal medier. Tilmelding er nødvendig og sker ved at sende en mail til Julie.Lorenzen@natmus.dk
Det vil være muligt at få et interview med de fleste af modstandsfolkene – men da de alle selvsagt er godt oppe i årene, afhænger det naturligvis af deres tilstand på dagen. Der vil blive taget alle nødvendige COVID-19 forbehold under rundvisningen.
På et senere tidspunkt holder museet en officiel åbning som planlagt, da COVID-29 lukkede Danmark ned. Det er endnu uvist, hvornår denne officielle åbning kan afholdes.
Nøgleord
Kontakter
Simon Grønlund
Tlf:41 20 60 42son@natmus.dkBilleder
Information om Frihedsmuseet
Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.
Frihedsmuseet fokuserer på valget om at gå til modstand – og overskride den grænse, modstandskampen var i samtiden.
Følg pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
5. maj på Frihedsmuseet: 99-årig modstandsmand mødte unge erhvervsskoleelever5.5.2025 17:03:25 CEST | Pressemeddelelse
80-året for befrielsen blev i dag fejret på Frihedsmuseet ved et helt særligt arrangement, hvor en rullende modstandsvogn bygget af elever fra fem erhvervsskoler landet over blev indviet. De unge fik et par kloge ord med på vejen af den 99-årige modstandsmand Ejler Borch.
Se billederne: Sådan fejrede danskerne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede danskerne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede århusianerne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede århusianerne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede aalborgenserne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede aalborgenserne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede sønderjyderne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede sønderjyderne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum