Fonden for Entreprenørskab

Undervisere vil have iværksætteri på erhvervsuddannelserne

Del
30 procent af nye iværksættere er faglærte, og undervisere på erhvervsuddannelserne ser iværksætteri som et vigtigt emne. Det viser en række nye undersøgelser, som Tænketanken DEA og Fonden for Entreprenørskab står bag i samarbejde med Industriens Fond. Undersøgelserne lanceres i dag på en online konference.

Iværksætteri er afgørende for samfundet på grund af den innovation, beskæftigelse og velstand, som nye virksomheder skaber. Iværksætteri spiller også en vigtig rolle for de store globale udfordringer, vi står overfor, da nye ideer og løsninger er en vigtig ingrediens i den grønne omstilling. Derfor er iværksætteri et vigtigt emne på erhvervsuddannelserne.

”Det er afgørende for danske virksomheders konkurrencekraft, at de rette kompetencer er til rådighed. Derfor skal flere skal tage en erhvervsuddannelse. Med bedre muligheder inden for iværksætteri og innovation bliver erhvervsuddannelserne mere attraktive. Og når eleverne kan prøve kræfter med nyskabende innovationsmetoder, nye teknologier og iværksætterfag, så er undervisningen både spændende og relevant, så eleverne ikke falder fra undervejs. Alt i alt vil et øget fokus på iværksætteri udruste eleverne med en entreprenant kultur og arbejdsgejst, der både er værdifuld for kommende arbejdsgivere, men i allerhøjeste grad også hvis man vil starte egen virksomhed efter endt erhvervsuddannelse,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Også elever, nye iværksættere og undervisere mener i undersøgelserne, at iværksætteri er vigtigt.

"44 procent af underviserne mener, det er vigtigt at undervise i iværksætteri, og halvdelen, at det er deres opgave at undervise i emnet. Det er positive tal, men kan jo godt blive bedre, særligt hvis Danmark skal være et fyrtårn for grønt iværksætteri," siger Stina Vrang Elias, adm. direktør i Tænketanken DEA

Iværksætteri på erhvervsuddannelserne kræver efteruddannelse af underviserne

Men i undersøgelserne, hvor der blandt andet er spurgt 2000 undervisere, er det tydeligt, at der er en række barrierer for mere iværksætteri på erhvervsuddannelserne. Det gælder både efteruddannelse af underviserne, mere tid og undervisningsmateriale til alle retninger og fag.

"Hvis vi skal have mere iværksætteri på erhvervsuddannelserne, så skal vi sikre, at underviserne får den rette efteruddannelse, og at der er adgang til gode undervisningsmaterialer. Og så skal der afsættes tid til det i undervisningen," siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

Der er store forskelle på undervisernes besvarelserne på tværs af de fire forskellige fagretninger, og det er der en årsag til.

"Erhvervsuddannelserne er meget forskellige, og det skal undervisningen i iværksætteri afspejle – det forløb, der passer til en frisøruddannelse, passer ikke nødvendigvis til SOSU’erne, som jo er målrettet den offentlige sektor, eller en elektrikeruddannelse med mulighed for efterfølgende installatøruddannelse," siger Stina Vrang Elias, adm. direktør i Tænketanken DEA

Fokus på at få flere faglærte kvinder i gang som iværksættere

Samtidig viser undersøgelserne også, at 80 procent af de faglærte iværksættere er mænd, og at en særlig virksomhedsstruktur giver et godt fundament for virksomheder med en høj overlevelsesgrad.

"20 procent af de faglærte iværksættere er kvinder, så her er et udviklingspotentiale, også selvom mange har en uddannelse målrettet den offentlige sektor. Samtidig er det også vigtigt at understøtte, at flere åbner virksomhed sammen - for det giver mere solide virksomheder," siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab

Analyserne lanceres den 14. december på en konference i et samarbejde mellem Tænketanken DEA, Industriens Fond og Fonden for Entreprenørskab. Analyserne kan læses i fuld længe på https://ffefonden.dk/viden/vidensbank/ivaerksaetteri-pa-erhvervsuddannelserne-analyserapporter/

Nøgleord

Billeder

Information om Fonden for Entreprenørskab

Fonden for Entreprenørskab
Fonden for Entreprenørskab
Ejlskovsgade 3D
5000 Odense C

https://www.ffefonden.dk

Om Fonden for Entreprenørskab

Fonden for Entreprenørskab vil inspirere børn og unge og give dem evnen til at tænke og agere entreprenant og innovativt, så de kan lykkes i en global og omskiftelig verden. Det gør Fonden ved at hjælpe skoler og uddannelser med at fremme entreprenante og innovative evner hos elever og studerende. Fonden fungerer desuden som nationalt videncenter for opsamling, udvikling og udbredelse af viden om entreprenørskabsundervisning på alle niveauer af uddannelsessystemet

Følg pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye