Fødsler 14 dage over termin giver større risiko for komplikationer for mor og barn

Forskergruppen har vist, at der øget risiko for komplikationer for de nyfødte, for indgreb i fødslen og for komplikationer til fødslen ved fødsler 11-14 dage over termin sammenlignet med fødsler 7-10 dage over termin.
Denne øgede risiko var til stede, selvom resultaterne var kontrolleret for igangsættelse og andre faktorer, der kan have betydning for risikoen for komplikationer.
Der var blandt andet større risiko for, at børnene havde lav Apgar-score ved fødslen, eller at børnene havde behov for støtte til vejrtrækningen, fordi de eksempelvis havde slugt fostervand.
Svære fødsler
Under fødslerne var der øget risiko for udsving i fosterets hjertefrekvens, der gav grund til bekymring og ekstra overvågning, større risiko for feber under fødslen, større risiko for at fødslen endte med kopforløsning (12% øget risiko) eller kejsersnit (17% øget risiko).
”Vi fandt også, at der var større forekomst af svære bristning af mellemkødet og svær blødning efter fødslen ved fødsler, der foregik 11-14 dage efter termin. Forekomsten var øget med hhv. 11% og 13%,” siger overlæge Charlotte Brix Andersson.
Studiet inkluderer alle enkeltfødsler, hvor der var planlagt vaginal fødsel i Danmark i perioden 2009 til 2018. I studiet er der kontrolleret for faktorer, der har betydning for risikoen for komplikationer i fødslen blandt andet igangsættelse.
Studiet er udgivet i det medicinske tidsskrift AOGS.
Risikoen for intensiv behandling eller død øges med 65%
Risikoen for at barnet er svært påvirket af fødslen og har behov for omfattende intensiv behandling (respiratorbehandling, NO-behandling eller kølebehandling) og eventuelt dør indenfor den første måned er øget med 65%.
Det er heldigvis sjældent ifølge Charlotte Brix Andersson. Risikoen er øget fra 1,9 pr. 1000 fødsler til 2,7 pr. 1000 fødsler.
Anbefalinger for nyligt ændret
Sundhedsstyrelsen har for nyligt sendt en national klinisk anbefaling i høring, der omhandler, hvornår en fødsel bør sættes i gang. Den nye anbefaling er, at man fremrykker det tidspunkt, hvor man overvejer igangsættelse nogle dage, til uge 41+0 dage.
Tidligere blev det anbefalet, at fødslen sættes i gang, når graviditeten er gået 9 til 11 dage over terminen ved ukomplicerede graviditeter og 7 dage over terminen, hvis graviditeten er kompliceret af for eksempel højt BMI eller graviditetsbetinget sukkersyge.
Anbefalingerne er under revision, eller er blevet revideret flere andre steder. Blandt andet har WHO ændret anbefalingen til igangsættelse, så det nu er 7 dage efter termin.
Fakta
Apgar-scoren er en vurdering af nyfødtes helbredstilstand 1, 5 og 10 minutter efter fødslen. Scoren blev oprindeligt udviklet af dr. Virginia Apgar, Columbia University i 1952 som et svar på behovet for en standardiseret metode til at vurdere nyfødte.
Kontaktpersoner:
Overlæge Charlotte Brix Andersson, Aalborg Universitetshospital/Thisted
Gynækologi, Graviditet og Fødsel
97 65 06 70, cba@rn.dk
Neonatolog, overlæge, ph.d. Jesper Padkær Petersen, Institut for Klinisk Medicin - Børn og Unge
29 72 05 87, padkaer@clin.au.dk
Kommunikationsmedarbejder Jan Høst-Aaris
20 90 32 49, janha@dcm.aau.dk
Medsendte tabeller og figur:
Tabel 1 viser baggrundsfaktorer for de 2 grupper.
Tabel 2 viser risikoen for komplikationer for henholdsvis 7-10 og 11-14 dage over termin. Den sidste søjle viser den relative risiko, når der er kontrolleret for de forskellige faktorer, inklusiv igangsættelse.
Figur 2 viser risikoen for komplikationer. Figuren skal tolkes sådan, at hvis prikken er på 1 (x-aksen), så er risikoen lige stor i de 2 grupper. Hvis den er til højre, er risikoen øget. Stregerne er sikkerhedsintervaller. Hvis hele dette interval er på højre side, så er sammenhængen ekstra stærk.
Nøgleord
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum