Virksomheder kan kræve coronapas af ansatte
For at mindske risikoen for at coronasmitten spreder sig på arbejdspladser, kan virksomheder fra fredag kræve, at ansatte viser coronapas, så længe corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.
Med loven får virksomhederne også mulighed for at kræve, at ansatte bliver testet for corona og oplyser testens resultat. Virksomhederne skal dog sagligt kunne begrunde, at en test er nødvendig for at begrænse smittespredning med corona. Ansatte med coronapas vil som udgangspunkt kunne undgå at blive testet for corona.
Loven skal hjælpe med til at skabe større tryghed på arbejdspladserne og sørge for at give virksomhederne mulighed for at mindske risiko for spredning af coronasmitte blandt de ansatte og tab af omsætning.
Efter hastebehandling i Folketinget blev loven vedtaget med stort politisk flertal torsdag. Forslaget kom i forlængelse af trepartsaftalen mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening den 12. november 2021.
Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye siger:
- Regeringen har et klart mål om, at Danmark kommer gennem vinteren så godt som muligt. Det gælder både sundhedsmæssigt og økonomisk.
- Hvis virksomheden gør brug af de nye regler, så kan de ansatte være mere trygge ved at tage på arbejde. Virksomheden er mindre sårbar for stor smittespredning og kan mindske risikoen for, at mange sygemeldinger betyder mindre produktion og tab af omsætning. Det, synes jeg, er rigtig fornuftigt.
- Jeg er glad for at reglerne allerede træder i kraft til midnat. Mange statslige arbejdspladser vil blive omfattet af reglerne i morgen. Jeg vil gerne opfordre andre arbejdsgivere til at overveje, om reglerne også skal indføres hos dem.
- Med stigende smittespredning i befolkningen, så skal vi huske at passe på hinanden. Vi skal ikke ind i en ny bølge med mange syge og mange hjemsendelser, der giver virksomheder udfordringer med at kunne tage ordrer ind. Jeg vil desuden gerne opfordre til, at man følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger og lader sig vaccinere, hvis man ikke har gjort det endnu.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Information om Beskæftigelsesministeriet
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til le-dighedstallet for august 202329.9.2023 08:13:28 CEST | Pressemeddelelse
I august 2023 var der 84.300 ledige. Det er 500 flere end måneden før svarende til en lille stigning i antallet af ledige på 0,6 procent. Ledigheden som procent af arbejdsstyrken er dermed nu 2,9 procent. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Igen oplever vi en stort set uændret ledighed, og det betyder, at antallet af ledige nu i en lang periode har ligget på et lavt niveau. Det er værd at glæde sig over, da det betyder, at økonomien er stabil, at virksomhederne klarer sig godt, og mange har et arbejde at stå op til om morgenen. - Til gengæld betyder den lave ledighed også, at en del brancher efterlyser flere medarbejdere. Det gælder fx indenfor velfærdsfagene og den grønne omstilling. - Regeringen har afsat 3 milliarder kroner til et lønløft til visse medarbejdere i vores offentlige sektor, hvor der i særlig grad mangler kolleger. Lønløftet skal blandt andet gøre det mere attraktivt at gå fra deltid til fuld tid og at tage nogle af de vagter, som ellers er svære at få
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for juli 202321.9.2023 08:16:32 CEST | Pressemeddelelse
I juli 2023 var der 2.997.300 lønmodtagere i job. Det er 200 flere end måneden før, og er dermed tæt på uændret. Siden juli 2022 er der samlet set kommet 41.000 flere beskæftigede til.
Aldrig har så få været på kontanthjælp8.9.2023 09:50:45 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af kontanthjælpsmodtagere er det laveste målt. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juni var 92.700 modtagere af en kontanthjælpsydelse.
Over 10.300 fordrevne ukrainere er i job4.9.2023 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det går fortsat fremad med at få fordrevne fra Ukraine ind på det danske arbejdsmarked. I juli måned var 10.371 fordrevne fra Ukraine i beskæftigelse.
Mange flere på seniorpensionsordningen end ventet31.8.2023 13:52:26 CEST | Pressemeddelelse
Siden seniorpension blev indført i 2020, har aktiviteten været stigende. Regeringen forventer nu 12.000 flere seniorpensionister end tidligere skønnet, når ordningen er fuld indfaset.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum