FOA

Flere på fuldtid vil løfte ældreplejen

Del
Otte ud af ti social- og sundhedsansatte arbejder på deltid, samtidig med at kommunerne mangler hænder og flere ønsker fuldtid. FOA kalder på handling.

Hvis vi skal fastholde bare den nuværende kvalitet i ældreplejen i en fremtid med stigende afgang fra social- og sundhedsfaget og flere ældre står de danske kommuner over for gigantiske rekrutteringsudfordringer. Men der er også løsninger, der ligger lige for, hvis kommunerne altså vil bruge dem, det fastslår fagforeningen FOA.

”Næsten en femtedel af mine medlemmer på deltid vil gerne gå på fuld tid - der ligger guld på gaden, kommunerne behøver bare bukke sig ned og samle det op,” lyder det fra Mona Striib, forbundsformand for FOA.

Lige nu er næsten 64.000 månedslønnede ordinært ansatte social- og sundhedsmedarbejdere i kommunerne på deltid. Det svarer til mere end otte ud af ti på området.  I en rundspørge fra fagforeningen FOA svarer 18 procent af de adspurgte medlemmer, at de ønsker at gå op i tid. Hvis de fik opfyldt det ønske, vil det svare til mere end 2.100 stillinger på ældreområdet.

”Det vil reducere rekrutteringsudfordringerne markant. I en tid hvor kommunerne skriger på arbejdskraft, lyder det virkelig som en no-brainer at udnytte de muligheder, der allerede er der. Det vil også være med til forbedre kvaliteten, fordi det skaber en højere grad af gennemgående personale. Jeg synes bare, de skal tage sig sammen og komme i gang,” siger Mona Striib.

Der stor forskel på, hvor gode de enkelte kommuner er til at udnytte det potentiale, der er i at flytte medarbejdere fra deltid til fuldtid. I Fredensborg Kommune, som ligger i bunden af listen arbejder social- og sundhedsmedarbejderne i gennemsnit 25 timer om ugen, mod næsten 32 timer i Aalborg kommune som ligger i toppen. På landsplan er gennemsnittet 27,5 timer.

”Vi bør lære af de kommuner, der har knækket koden. Der bliver allerede gjort meget godt rundt omkring. Det handler også om at tilrettelægge arbejdet bedre. Social- og sundhedsarbejde er hårdt arbejde, og de konstante nedskæringer har presset arbejdsmiljøet. Vi skal sørge for forhold, der betyder at man kan holde til at være på fuld tid. Det giver mere kvalitet i ældreplejen. Både for borger og ansat,” mener Mona Striib.

Frem mod 2030 vil der komme yderligere 160.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er hver tredje social- og sundhedsansat i dag over 55 år, og har derfor snart mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. En fremskrivning fra FOA viser, at kommunerne frem mod 2030 skal tiltrække mere end 42.000 ansatte inden for SOSU-området for at holde trit med udviklingen.

Vedhæftet er et notat om potentialet ved deltid til fuldtid samt oversigt over kommunernes forbrug af deltidsansatte.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om FOA

FOA
FOA
Staunings Plads 1-3
1790 København V

46 97 26 26https://www.foa.dk

 

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

 

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye