Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 110 millioner kroner under Inge Lehmann-programmet

Del
39 lovende, yngre forskere modtager i disse dage bevillinger for i alt 110 millioner kroner. Pengene bliver uddelt under Inge Lehmann-programmet, der har til formål at fremme mere ligestilling i forskningsmiljøer i Danmark.
Inge Lehmann. Foto: GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
Inge Lehmann. Foto: GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

110 millioner kroner fra den politiske aftale om forskningsreserven 2021 er netop blevet udmøntet til 39 talentfulde forskere i Danmark. Programmets formål er at styrke talentudviklingen i dansk forskning og fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark.

På baggrund af uddelingerne udtaler uddannelses – og forskningsminister, Jesper Petersen:

»Jeg er glad for at se, at der har været så stor interesse for og søgning til Inge Lehmann-programmet. Dansk forskning har brug for både mænd og kvinder, og vi risikerer at gå glip af dyrebart talent, hvis vi ikke i højere grad får begge køn i spil. Inge Lehmann-programmet er en aktiv måde at arbejde for en mere ligelig kønsbalance i de danske forskningsmiljøer. Derfor er jeg glad for, at 39 ambitiøse forskere nu får styrket deres karriere via programmet, og at vi samtidig fremmer talentmassen i dansk forskning.«

Læs mere om de 39 Inge Lehmann-forskningsprojekter her

Der var 144 forskere i ansøgerfeltet fordelt på en række videnskabelige hovedområder, og de 39 bevillingsmodtagere udgøres i år af 38 kvinder og én mand, som nu kan få lov til at bedrive fri forskning for pengene. Succesraten lander på 27 procent, opgjort på både antal ansøgninger og på beløb.

Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.

Fakta

Inge Lehmann-programmet er en del af den politiske aftale om fordeling af forsk­ningsreserven i 2021.

Programmet er åbent for alle fagområder og for både mænd og kvinder, men gennem dispensation efter ligestillingslovens § 3 vil DFF som udgangspunkt vælge kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere, dog således at der foretages en objektiv vurdering, hvor der tages hensyn til alle særlige kriterier vedrørende ansøgerne, uanset køn.

Med aftalen om fordeling af forskningsreserven i 2022 er der afsat 80 mio. kr. til Inge Lehmann-programmet.

Læs om kønssammensætningen på de danske universiteter i rapporten: ”Danmarks talentbarometer: Mænd og kvinder på de danske universiteter” fra 2020, hvor der bl.a. står: ”Antallet af både mænd og kvinder er steget på de danske universiteter, men der var fortsat næsten dobbelt så mange mandlige (7.348) som kvindelige forskere (3.829) ansat på de danske universiteter i 2018.”

Billeder

Inge Lehmann. Foto: GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
Inge Lehmann. Foto: GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
Download

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum