Erhvervsfremstød til Tyskland åbner nye døre for danske virksomheder

Hvert år krydser der varer og tjenester mellem Danmark og Tyskland for mere end 340 mia. kr., og mere end 115.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af eksporten. Tyskland har i mange år været Danmarks vigtigste samhandelspartner, men i perioden 2017-2019 stod dansk eksport til Tyskland stort set stille. Og under coronakrisen faldt den med 13 mia. kr. Der skal turbo på eksporten, hvis vi skal indhente det tabte.
- Der er en ny kansler og regering på vej i Tyskland, der kommer til at sætte en ny politisk kurs. Lige nu kører det tyske væksttog med fuld damp, og det skal danske virksomheder med på. Det sikrer vi ved at flage alt det, Danmark kan, på tværs af sektorer, der virkelig sikrer gennemslagskraft på det tyske marked, der på sigt kan veksles til konkurrencekraft, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
- Jeg er meget glad for Kongehusets og regeringens store engagement ved vores besøg i Berlin, hvor vi mødes med nogle helt centrale tyske beslutningstagere, der kommer på fornavn med danske virksomheder. Vi har en helt unik mulighed nu for at fremvise danske styrkepositioner og gøre en forskel for Danmark og dansk erhvervsliv - og hjælpe Tyskland med nogle af de presserende udfordringer inden for grøn omstilling, digitalisering og sundhed, som de står over for, siger Lars Sandahl Sørensen.
Erhvervsfremstødet forløber over to dage, hvor der vil være fokus på at fremvise danske styrkepositioner inden for grøn omstilling, fødevarer, digitalisering og life science.
I mange år har danske virksomheder været helt i front med eksporten af grøn teknologi til Tyskland, men der var nedgang i 2020, særligt på grund af fald i eksporten af vindteknologi. I 2022 vil Tyskland lukke alle landets 19 atomkraftværker, og de får derfor brug for nye grønne energikilder, som de ikke har i dag. I den forbindelse skal Tyskland kigge mod Danmark. For vi har de helt rigtige løsninger blandt andet inden for energieffektivisering, hvor der er et meget stort potentiale, da tyskerne har planer om at investere massivt på dette område. Det gælder også udbredelse af vedvarende energi, fjernvarme og power-to-X.
- Kampen mod klimaforandringer er presserende og nu skal en ny regering levere på valgløfterne. I de kommende år vil Tyskland investere massivt i grøn omstilling. Vi har de førende danske grønne virksomheder med i Berlin, der sammen har de nødvendige løsninger, der kan sikre, at Tyskland når sit klimamål om en 60 procent CO2-reduktion i 2030. Teknologierne har tyskerne ikke i dag, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danske virksomheder eksporterer fødevarer til Tyskland for mere end 23 mia. kr. om året, hvilket svarer til 16procent af den samlede eksport til Tyskland. Virksomhederne har godt fat i det tyske marked, og i takt med at det bliver nemmere at handle på tværs af grænsen, vil efterspørgslen efter danske fødevarer stige, vurderer DI.
- De tyske forbrugere ligner på mange måder de danske, og det gælder også vores smag for fødevarer. Selv om de måske foretrækker deres pølser med sauerkraut, og vi spiser dem i hotdogs med sennep, er der mange ligheder i vores præferencer. Der er også stor efterspørgsel efter bæredygtige fødevarer og ingredienser, og der er vi helt i front, siger Lars Sandahl Sørensen.
I 2020 overhalede USA Tyskland og blev Danmarks største eksportmarked. Især eksporten af sundhedsprodukter til USA har drevet fremgangen med en markant stigning, og samme vækst vil vi fremme i Tyskland, hvor sundhedssektoren har vokseværk. De kommende år vil antallet af ældre og kronisk syge stige, og det risikerer at presse det tyske sundhedsvæsen. Det kan produkter fra danske life science virksomheder dog afhjælpe.
- Vi har erfaret under coronakrisen, at vi løser fælles problemer bedst, når vi handler i fællesskab. Kimen er lagt til et endnu tættere samarbejde mellem den offentlige og private sektor, og det er der brug for i den tyske sundhedssektor, hvor danske virksomheder kan spille en endnu større rolle. Det gælder i forhold til lægemidler, men også nye digitale løsninger, der kan modernisere det tyske sundhedsvæsen og lette presset, i takt med at der kommer flere behandlingskrævende ældre og kronisk syge, siger Lars Sandahl Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
For yderligere informationer og interviewaftaler med Lars Sandahl Sørensen, andre DI-talspersoner og virksomheder, kontakt DI’s presserådgiver Ditte Rieland på tlf. +45 2246 7822 eller e-mail: dirh@di.dk
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Handelskrigen er en realitet – til skade for hele verden2.4.2025 23:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Med told på 20 procent på alle EU-lande og dermed Danmark, så har Trump startet en handelskrig med meget alvorlige konsekvenser. DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen mener, at Europa må svare resolut og behørigt igen – og i øvrigt gøre alt for at styrke Europas konkurrencekraft. DI’s beregninger viser, at alene de 20 procents told på EU reducerer Danmarks BNP med 38 mia. kr. og koster 13.000 job. Dertil kommer så effekten af de højere toldsatser på alle andre lande.
DI i Hillerød: Skrot registreringsafgiften på elbiler31.3.2025 15:24:28 CEST | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund besøgte i dag Andersen Biler i Hillerød, hvor han ved selvsyn fik et indblik i bilbranchens mange omkostninger og brug af ressourcer i håndteringen af en utidssvarende registreringsafgift. Dansk Industri anslår, at bilbranchen hvert år bruger tid og ressourcer svarende til 300 mio. kr. til administration af afgiften.
Kongen i front for erhvervsfremstød i Frankrig: Det helt rigtige tidspunkt31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks eksport til Frankrig er steget med 42 procent i de seneste fem år. De kommende dages statsbesøg og erhvervsfremstød med hele 55 danske virksomheder skal bidrage både til, at partnerskabet mellem Frankrig og Danmark styrkes og samhandlen mellem de to lande øges yderligere i de kommende år.
Dansk Industri: Løft af uddannelser er spot on26.3.2025 12:32:22 CET | Pressemeddelelse
Politikerne gør det rigtige, når de styrker det faglige niveau på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne. Samtidig er det godt, at bestemte uddannelser undtages – det mener DI.
Danske virksomheder får ekstra hjælp - DI opruster i USA25.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Trump og USA har skubbet til en handelskrig, og verdensøkonomien og danske virksomheders behov for hjælp er under dramatisk forandring. Derfor opruster DI der, hvor der er allermest behov for at hjælpe danske virksomheder og genskabe overblikket: DI sender to ekstra medarbejdere til USA.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum