Danske SMV’er ser positivt på fremtiden, men mangel på arbejdskraft truer væksten

Små og mellemstore virksomheder over hele landet har på et halvt år fået et mere positivt syn på deres egen økonomiske situation, viser nye tal fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
I september har ca. 2.900 SMV’er deltaget i en måling, og her svarede 63 pct., at de anser deres økonomi for ”meget god” eller ”god” – en fremgang fra 57 pct. fra en tilsvarende måling i april. Det positive syn på fremtiden er mest udtalt blandt SMV’er med mellem 10 og 249 ansatte. Her svarer 76 pct., at de vurderer deres økonomiske situation positivt.
Der er også forventninger om mere vækst: 49 pct. af SMV’erne regner med en ”meget positiv” eller ”positiv” udvikling over de næste seks måneder, og 22 pct. er klar til at ansætte flere medarbejdere.
Begrænset tro på succesfuld rekruttering
I en tid med rekordhøj beskæftigelse er der stigende bekymring for, om det kan lade sig gøre at finde tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft. Allerede nu er mange jobopslag forgæves, og blandt de SMV’er, der har planer om at ansætte i det kommende halve år, tror 32 pct. kun ”i mindre grad” eller slet ikke på, at det kan lade sig gøre – en stigning fra 24 pct. i foråret. Kun hver fjerde SMV, der regner med at skulle ansætte i de næste seks måneder, forventer i ”meget høj grad” eller ”i høj grad” at kunne finde kvalificerede medarbejdere.
Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse:
”På den ene side er det selvfølgelig glædeligt, at genåbningen har skabt en høj efterspørgsel, som vi nu for alvor ser slå igennem i forbruget. Men det er samtidig bekymrende, at hver tredje SMV, der er klar til at ansætte, forudser, at det bliver svært eller umuligt. Det vil udfordre væksten i virksomhederne, og derfor er vi nødt til at få udvidet arbejdsstyrken.”
Meget peger på, at mangel på arbejdskraft er en udfordring, der er kommet for at blive: I den seneste vismandsrapport anslås det, at dansk økonomi buldrer videre med vækst i BNP på 4 pct. i 2021 og 5,5 pct. i 2022, og at presset på arbejdsmarkedet fortsætter mindst til og med 2022.
Beskæftigelsen er steget syv måneder i træk frem til Danmarks Statistiks seneste tal for august, og fra januar til august er antallet af lønmodtagere steget med 108.00 personer, men i flere brancher er der mangel på arbejdskraft – fx meldte 43 pct. af alle virksomheder inden for bygge og anlæg i august om mangel på arbejdskraft (Danmarks Statistik).
I Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-måling svarer mange SMV’er desuden, at de har social inklusion på dagsordenen. Hver fjerde SMV har allerede ansat eller overvejer at ansætte medarbejdere fra kanten af arbejdsmarkedet, og i hver femte SMV, der mangler arbejdskraft, overvejes det ”i høj” eller ”i meget høj grad”, om den nye medarbejder skal komme fra denne gruppe.
Ejner Holst: Social inklusion rummer muligheder
Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse:
”Vi har brug for at kunne rekruttere arbejdskraft på alle mulige måder, og vi skal i højere grad have virksomhederne til at ansætte borgere fra kanten af arbejdsmarkedet. Social inklusion rummer et stort potentiale, og heldigvis viser det sig, at SMV’erne er åbne over for denne mulighed for rekruttering.”
I virksomheden Give Steel er 60 af de 375 medarbejdere i Danmark rekrutteret fra kanten af arbejdsmarkedet. Det er blandt andet fleksjobbere, straffede, psykisk udfordrede, tidligere misbrugere, ordblinde og skånejobbere.
Torben Larsen, administrerende direktør:
”Der er et kæmpestort potentiale, hvis man ser mod kanten af arbejdsmarkedet. 45.000 unge fra 10. klasse og op til 25 år går og laver ingenting. De er hverken i gang med en uddannelse eller har et arbejde. Det er der da muligheder i.”
Han tilføjer, at social inklusion kræver en lille ekstra indsats af virksomheden:
”Men hvis man tager sig en halv time til at sætte sig ned og forstå den medarbejder, man har ansat, så er det ikke noget problem at rekruttere fra kanten af arbejdsmarkedet.”
Også for købmand Edin Hasanbegovic i REMA 1000 på Vestergade i Svendborg er social inklusion blevet et vigtigt redskab. Han har mange gange oplevet, at jobopslag har været forgæves, og derfor har han nu 15 fleksjobbere blandt medarbejderne:
”I en virksomhed som vores, hvor vi har meget lange åbningstider, er det perfekt med dedikerede ansatte, som kommer og leverer varen i nogle timer hver uge,” fortæller han.
Erhvervsfremmebestyrelsen besluttede på sit møde den 2. november at give godt 10 mio. kr. til at udvide og forlænge projekter, der arbejder med social inklusion. Desuden er kvalificeret arbejdskraft et centralt punkt i det store virksomhedsprogram, som i øjeblikket rulles ud til virksomheder over hele landet, finansieret af REACT-EU-midler.
Fakta om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-panel
I september har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse for anden gang i 2021 afdækket SMV’ernes aktuelle situation og behov på de områder, som er centrale i erhvervsfremmebestyrelsens strategi. Målingen bygger på svar fra over 2.900 SMV’er med op til 249 ansatte. Svarene fra SMV’erne er vægtet efter virksomhedsstørrelse, geografi og brancher, og resultaterne er repræsentative for SMV-segmentet.
Nøgleord
Kontakter
Hvis du vil vide mere om tallene fra SMV-panelet, kan du kontakte:
Søren Munch, kommunikationskonsulent, Erhvervsstyrelsen, sormun@erst.dk og 35 29 17 75
Billeder



Information om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg
3529 1700https://erhvervsfremmebestyrelsen.dk/
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at fremme en sammenhængende, efterspørgselsdrevet og lokalt forankret erhvervsfremme- og turismeindsats for virksomheder på tværs af hele Danmark.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsætter og finansierer decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
290 mio. kr. skal gøre flere små og mellemstore virksomheder cirkulære26.2.2025 09:44:34 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder mulighed for at blive mere cirkulære med et nyt landsdækkende tilbud, der skal løfte flere hundrede virksomheders forudsætninger for at arbejde med bæredygtighed og cirkulær økonomi – og dermed skabe bæredygtig vækst. Samtidig skal projekterne sikre, at meget mere affald bliver anvendt som råvarer end i dag.
En pulje på knap 58 mio. kr. skal bidrage til mere bæredygtig vækst i dansk turisme6.2.2025 10:59:28 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse åbner nu for ansøgninger til en pulje målrettet lokale og tværgående turismeprojekter, der skal bidrage til bæredygtig omstilling i og styrke turismevirksomheder i hele landet samt skabe øget turismeomsætning også uden for højsæsonen.
Møde om fremtidens samhørighedspolitik – udfordringer og muligheder for Danmark og Europa20.1.2025 07:56:04 CET | Pressemeddelelse
Debatten om samhørighedspolitikken efter 2027 er i gang. Der skal i løbet af de nærmeste år udarbejdes et nyt sæt EU-regler, der skal sætte rammerne for samhørighedspolitikken, som finansierer en stor del af den danske indsats på erhvervsfremmeområdet. Tirsdag stiller centrale danske aktører skarpt på, hvilke udfordringer for samfund og erhvervsliv samhørighedspolitikken kan bidrage til at løse, og hvordan vi kan sikre det bedst mulige samspil mellem udfordringer og muligheder i Danmark og i resten af Europa.
”Vi fik både en dygtig kollega og et skub mod en grønnere hverdag”27.12.2024 12:45:25 CET | Pressemeddelelse
Også i globalt orienterede virksomheder kan små indsatser have stor effekt. Da Noble Drilling i Tinglev manglede ekstra hænder til skannings- og arkiveringsopgaver, var løsningen at ansætte Dina Solak i fleksjob. Traditionelt havde virksomheden, som fra lokationen i Tinglev supporterer boreplatforme og skibe med udstyr og reservedele, i vid udstrækning været analog, og kæmpe bunker af papir lå klar til at blive arkiveret. Så der var nok at tage fat på for den nye medarbejder.
”Vi var med til at forme vores egen uundværlige bæredygtighedsmedarbejder”18.12.2024 12:43:05 CET | Pressemeddelelse
Elektrogården kunne godt se, at bæredygtighed og ESG-krav begyndte at fylde mere, når kunderne henvendte sig til dem for at få løst opgaver. De fik derfor tilskud til at ansætte Camilla Stuntz i seks måneder, der under forløbet fik udviklet kompetencer inden for grøn omstilling, som Elektrogården stod og manglede.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum