Kongeå-komiteen fik større indsigt i hele åens forløb
Formålet med turen den 8. oktober var at give Kongeå-komiteens medlemmer et fælles ståsted i forhold til de problemstillinger, muligheder og begrænsninger, der knytter sig til vandløbssystem Kongeåen.
Kongeå-komiteen består af repræsentanter fra Kolding, Vejen og Esbjerg kommuner. Komiteens formål er at rådgive medlemskommunerne, så der arbejdes for en koordineret, afbalanceret og helhedsorienteret indsats for vandsystemets og de vandløbsnære arealers beskyttelse og benyttelse. Da komiteen trådte sammen for første gang i maj, besluttede de netop, at en fælles bustur til udvalgte lokaliteter langs åen ville fremme komiteens arbejde på tværs af kommunegrænser.
”På turen skal vi lære hinanden bedre at kende og selvfølgelig komme tættere på, hvad vores opgave er. Dagen handler i høj grad om at få syn for sagen og skabe en fælles forståelse,” sagde formanden for Kongeå-komiteen, Kurt Bjerrum, ved dagens begyndelse. Han sidder i Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune.
På forhånd var der god opbakning til turen, og både politikere, styregruppe- og følgegruppemedlemmer og sekretariat deltog. Herudover havde en lille gruppe studerende fra Aarhus Universitet sammen med deres vejleder fået lov til at slutte sig til. De studerende skal arbejde med Kongeåen som en case i deres projektarbejde.
”Det har stor værdi for os at kunne mødes og se de steder, som vi taler om. Derfor er det rigtig glædeligt, at så mange har lyst til at bruge en fredag på at tage turen fra Vadehavet til Vamdrup. Med de studerende og deres projekt får vi nye øjne på Kongeåen, og det hilser vi også velkommen”, siger næstformand og formand for Teknik & Miljøudvalget i Vejen Kommune, Vagn Sørensen.
Turen begyndte i Esbjerg Kommune, hvor første stop netop var stedet, hvor vandet løber ud i Vadehavet, hvis det er muligt. Fra diget kunne selskabet se, hvordan et sandfang lige før Kongeåslusen var i færd med at blive etableret.
”Vand er jo ligeglad med kommunegrænser, og på turen her skal vi skabe os et overblik over, hvad der eventuelt kan gøres for at forholdene bliver bedre. Udfordringerne med stigende vand kan kun løses i samarbejde”, observerede Birgitte Kragh, formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget i Kolding Kommune.
Derefter gik turen videre til flere andre lokaliteter langs åen, som gav et indblik i de seneste og igangværende projekter i området, fx etablering af et stryg ved Jedsted Mølle, projekt Kongeåstien og separatkloakering i Vamdrup By.
Undervejs blev vigtige emner som slusedrift, sandvandringsproblematik, oversvømmelsesproblematik, klimatilpasning, søproblematik, balance mellem beskyttelse og benyttelse flittigt debatteret.
Ved turens afslutning var der enighed blandt deltagerne om, at formålet med turen var lykkedes, men de nemme løsninger står ikke først for.
Om komiteen
Komiteen består af to politikere, to repræsentanter fra De Grønne Råd, en chef, og en fra forvaltningen fra hver kommune og en sekretariatskoordinator. Dermed udgøres komiteen af i alt 19 medlemmer, som skal arbejde på at koordinere indsatserne omkring Kongeåen.
Kontakter
Formand, Kurt Bjerrum, kurbj@esbjerg.dk, tlf. 22 95 52 66
Næstformand, Vagn Sørensen, vags@vejen, tlf. 40 28 93 54
Medlem Birgitte Kragh, birgt@kolding.dk, tlf. 30 60 09 97
Billeder
Information om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Hvordan skal Esbjerg Kommune udvikle sig frem mod 2038?10.4.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Bæredygtig byudvikling, mobilitetsknudepunkter, klima, Esbjerg Havn, oplevelser, kultur og byliv. Det er vigtige temaer for Esbjerg Kommunes fremtidige udvikling, som forslaget til Kommuneplan for 2026-38 tager fat i, og som du måske også har en holdning til?
Sidste skoledag fejres med et brag af en fest på Tobakken10.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På årets sidste skoledag byder UngEsbjerg alle afgangselever i 9. og 10. klasse i Esbjerg Kommune til fest, fællesskab og oplevelser. Som noget nyt bliver festlighederne alkoholfri, på Tobakken - og federe end nogensinde før.
Ruterne i Ribe er klar: Kom med Royal Run på en tur igennem Danmarkshistorien9.4.2025 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Endelig afsløres de tre ruter til Royal Run i Ribe, hvor deltagere, tilskuere og tv-seere kan glæde sig til at opleve det bedste af Danmarks ældste by. Alle tre distancer starter og slutter i hjertet af Ribe og byder undervejs på masser af historie, charme og folkefest.
Markante forbedringer sætter Præstegårdsskolen fri fra statsligt tilsyn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter flere års målrettet indsats er det lykkedes Præstegårdsskolen i Esbjerg at skabe så positiv en udvikling, at Styrelsen for Kvalitet og Udvikling har sluppet sit tilsyn med skolen. Nu fortsætter arbejdet med at løfte elevernes faglighed og trivsel.
Hvor er der bygget smukt og renoveret med omtanke?7.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Byfond efterlyser nu borgernes nye bud på arkitektoniske perler i Esbjerg Kommune.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum