Nye sommerhusejere: Huset behøver hjælp inden vinter
Efterårsferien er for mange årets sidste tur i sommerhuset. Når sommerhuset står tomt i vinterhalvåret, stiger risikoen for frostskader og indbrud. Og skaderne kan hurtigt udvikle sig, fordi vi sjældent opdager dem i tide uden for sommerhussæsonen.
- Hvis vinteren byder på hårde frostgrader, er der stor risiko for, at vandrørene i sommerhuset sprænger, og vandet fosser ud. Det kan man forebygge ved at lukke for vandet ved hovedhanen og åbne alle husets vandhaner. Dermed får du tømt anlægget for vand, så der ikke er vand nok tilbage til at forårsage frostsprængninger, siger forsikringsekspert Anja Lintrup Sørensen i Forsikringsoplysningen hos Forsikring & Pension (F&P).
Derudover anbefaler Forsikringsoplysningen, at du:
- afmonterer termostatstyrede blandingsbatterier og tømmer dem for vand
- tømmer vaske- og opvaskemaskiner for vand
- tømmer eller sørger for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske.
Får du ikke tømt vandinstallationerne, skal sommerhuset holdes helt frostfrit – også for at forsikringen dækker eventuelle skader. Din sommerhusforsikring dækker nemlig ikke vandskader pga. frostsprængte rør, hvis det sker i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede.
- Vi anbefaler også, at man får renset tagrenderne for nedfaldsblade og tjekket, at alle afløb fungerer, så de er i stand til at klare efterårets og vinterens store regnmængder. Og så er det klogt at tjekke sit tag og træerne for løstsiddende og rådne grene, der nemt kan falde ned i en storm.
Frist ikke indbrudstyven
Når du lukker og slukker for denne sæson, så efterlad ikke ting, der kan friste tyvene, fx elektronik. Mange sommerhuse er efterhånden indrettet som helårshuse. Derfor bør man også sikre sit hus grundigt med solide hasper, dobbeltlås på dørene og evt. tilmelde sig nabohjælp, hvis det er muligt.
Herudover er det en god ide at:
- trække gardinerne fra, lade skabene stå åbne, så tyven kan se, at der ikke er noget at komme efter
- låse haveredskaberne inde, så tyven ikke kan skaffe sig nem adgang til huset
- fjerne ekstra nøgler, som ofte er gemt ved sommerhuset.
Generelt bør man udover haveredskaber også låse grill, parasol, havemøbler osv. inde i sommerhuset eller i et skur, siger Anja Lintrup Sørensen, da de er dækket i begrænset omfang i vinterperioden.
I sommerhalvåret, hvor man bruger sommerhuset jævnligt, er alle disse ting som hovedregel dækket, hvis tyven skulle slå til – også selvom de står udendørs. Men i vinterhalvåret, hvor sommerhuset ofte er ubeboet i længere perioder, får man ingen erstatning ved simpelt tyveri, dvs. når tyven er på spil udendørs eller stjæler fra et sommerhus, som ikke er forsvarligt aflåst. Endelig dækker forsikringen aldrig stormskade på udendørs ting.
Tjek sommerhusforsikring på Forsikringsguiden
Selvom du kan gøre meget for at passe på dit sommerhus, er det godt at have en sommerhusforsikring, hvis uheldet er ude. Vil du som ny sommerhusejer undersøge, hvordan markedet ser ud for sommerhusforsikringer, kan du sammenligne pris og dækning på Forsikringsguiden.dk.
Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension står bag denne service, hvor priserne er online og kommer direkte fra forsikringsselskaberne. På den måde kan forbrugerne være helt sikre på, at de får vist gældende priser og dækninger.
Statistik for sommerhusskader i 2020
Skadetype |
Antal skader |
Erstatninger |
Indbrud |
2.441 |
27.457.000 |
Vandskader, som skyldes skjulte rør |
2.912 |
39.572.000 |
Kontakter
Jørgen Kjær Thomsen - 4191 9103.
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Rekord: 80.000 danskere arbejder efter folkepensionsalderen21.4.2025 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I morgen tirsdag skal Folketinget igen træffe beslutning om velfærdsaftalen, som denne gang hæver folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. De seneste års udvikling viser da også en markant stigning i danskere, der arbejder frem til – og efter – folkepensionsalderen.
Nye tal: Region Syddanmark har flest skader efter skybrud i 202411.4.2025 11:12:16 CEST | Pressemeddelelse
2023 var det vådeste år nogensinde, og 2024 følger lige efter. Nu viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at Region Syddanmark indtager en tvivlsom førsteplads blandt alle regioner i antal skybrudsskader.
Regeringens psykiatriplan – en nødvendig plan for et nødlidende område8.4.2025 11:36:39 CEST | Pressemeddelelse
Godt at der er politisk fokus på at styrke psykiatrien. Det mener forsikrings- og pensionsbranchen, der længe har mærket, at den offentlige psykiatri er under alvorligt pres og gennem de seneste år, har hjulpet tusindvis af danskere.
Forsikringsbranchen: Konkurrencen på forsikringsmarkedet er stærk og velfungerende1.4.2025 08:59:22 CEST | Pressemeddelelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om konkurrencen inden for private skadesforsikringer. Næsten 500.000 danskere skifter forsikring hvert år, og efter tre års analysearbejde har styrelsen da heller ikke identificeret nogen barrierer for konkurrencen. Forsikringsmarkedet er i høj grad også kendetegnet ved at være velfungerende og mangfoldigt, understreger Forsikring & Pension. Branchen arbejder samtidig for, at endnu flere danskere løbende tjekker op på deres forsikringer og dækning
Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform26.3.2025 13:16:27 CET | Pressemeddelelse
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er efter et meget langt tilløb nu landet, men mangler afgørende finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af den finansielle sektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum