
Data og digitalisering skal gøre Danmark grønnere
45 anbefalinger om hvordan Danmark bedst udnytter digitaliseringens muligheder i fremtiden. Det har regeringens Digitaliseringspartnerskab netop overrakt til finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Allerede på side 1 vil de kunne læse, at digitalisering og anvendelse af data er en central forudsætning for fortsat vækst, velstand og grøn omstilling. Det glæder Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, at den grønne omstilling står så centralt i partnerskabets arbejde
– Det er megavigtigt, at partnerskabet fremhæver digitalisering som en central driver for den grønne omstilling i energi- og forsyningssektoren. Elektrificering og digitalisering er det nye grønne 'power couple', og digitale løsninger skal bidrage til at accelerere den grønne omstilling. Digitalisering bliver afgørende for at bringe den grønne omstilling helt i mål på den mest effektive og samfundsøkonomisk hensigtsmæssige måde, siger Lars Aagaard, som selv har været en del af arbejdet.
Digitaliseringspartnerskabet har arbejdet med syv indsatsområder, og et af dem er ’Et grønnere Danmark gennem digitalisering af forsyningssektoren’. Det er der kommet tre konkrete anbefalinger ud af, der retter sig direkte mod energi- og forsyningssektoren:
- Langsigtet handlingsplan for værdiskabelse på energi-, forsynings- og klimaområdet skal accelerere udviklingen af digitale løsninger og cementere Danmarks grønne styrkeposition i verden.
- Øget adgang til målerdata skal gøre det nemt for borgere, virksomheder og myndigheder at følge og reducere deres ressourceforbrug samt bidrage til effektivisering og innovation i erhvervslivet.
- Etablering af et nationalt data space for energi- og forsyningsdata skal sikre en effektiv grøn omstilling.
Det fremgår også af Digitaliseringspartnerskabets rapport, at erfaringerne fra elsektoren skal bruges i det videre forløb for hele energi- og forsyningsområdet.
– På elområdet er vi langt, når det gælder arbejdet med data – ikke mindst på grund af udbredelsen af de fjernaflæste målere. De erfaringer skal vi have bragt videre ind i gas-, vand- og varmesektorerne, så handel med fleksibilitetsydelser og styring af produktion og forbrug kan bidrage til at optimere energisystemet på tværs af forsyningsarterne. Men det tog syv år at rulle de fjernaflæste elmålere ud, så det er klart, at vi skal op i tempo, hvis de digitaliseringsgevinster, vi kan hente, skal hjælpe os med at nå vores klimamål frem mod 2030 og videre, siger Lars Aagaard.
Data er ikke kun vigtige for energi- og forsyningssektoren. Øget adgang til data skal også gøre den enkelte forbruger bedre i stand til at følge og reducere sit forbrug. Samtidig er der betydelige erhvervsmuligheder for virksomheder, der kan udvikle digitale services på baggrund af forsyningsdata.
– Uden innovationskraft og adgang til forsyningsdata kommer vi ikke til at udfolde den grønne omstillings fulde potentiale. Derfor kan jeg kun opfordre regeringen til at omsætte digitaliseringspartnerskabets anbefalinger til handling hurtigst muligt. Tempo i beslutningsprocessen og et tæt samarbejde mellem aktører og myndigheder bliver helt afgørende for at lykkes, lyder det fra Lars Aagaard.
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPresserådgiver
Tlf:23108323bll@danskenergi.dkInformation om Dansk Energi
Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.
Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi
Lars Aagaard stopper som administrerende direktør i Dansk Energi23.3.2022 15:25:12 CET | Pressemeddelelse
Som led i fødslen af Green Power Denmark fratræder Lars Aagaard efter gensidig aftale. Lars Aagaard har i 15 år stået i spidsen for Dansk Energi.
Power-to-X-strategi giver endelig bevægelse fra ord til handling15.3.2022 09:34:45 CET | Pressemeddelelse
Ny aftale om Power-to-X-strategi er første skridt på vej mod en stærk dansk Power-to-X-industri og på at gøre Danmark til foregangsland på området. Aftalen indvarsler historisk udbygning med grøn strøm og anerkender, at investorer i elektrolyse og elektrofuels skal have både klarhed og strategisk ambition, mener Dansk Energi.
Enig med Klimarådet: Mere grøn strøm skal bringe os i klimamål25.2.2022 10:45:38 CET | Pressemeddelelse
Der skal udbygges massivt med vindmøller og solceller til at producere langt mere grøn strøm, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Sådan lyder det fra Klimarådet i ny statusrapport, der vurderer udsigten til at komme i klimamål. Dansk Energi giver tommel op.
Viceadministrerende direktør Anders Stouge skal fremover stå i spidsen for DI Byggeri i Dansk Industri25.2.2022 10:02:22 CET | Pressemeddelelse
Anders Stouge har efter 10½ år i Dansk Energi valgt at skifte til ny stilling som branchedirektør for DI Byggeri i Dansk Industri. Anders Stouge kom til Dansk Energi i 2011 fra en stilling som underdirektør i Dansk Industri med ansvar for DI Energi.
Dansk Energi om varmecheckaftale: Godt med klart signal om udfasning af naturgas11.2.2022 10:44:20 CET | Pressemeddelelse
En skærpet tone mod naturgas i opvarmning af huse og løfter om en kommende klar plan for, hvordan Danmark kan skrotte det, er de vigtigste elementer i aftale om varmecheck, mener Dansk Energi, der samtidig anerkender behov for nødhjælp til økonomisk trængte varmekunder.