Flere offentlige spisesteder med Det Økologiske Spisemærke

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologi til de professionelle køkkener dykkede med omkring en halv milliard kroner i 2020. Nedgangen var på 20 procent fra cirka 2,5 mia. kr. i 2019 til 2 mia. kr. i 2020. Også væksten i antallet af professionelle køkkener med Det Økologiske Spisemærke mærkede opbremsningen i kølvandet på corona, og voksede med 200 spisesteder mod mere end det dobbelte tidligere år. I dag har mere end 3.400 spisesteder, fortrinsvis i den offentlige sektor, nu Fødevareministeriets statskontrollerede Økologiske Spisemærke i enten guld, sølv eller bronze, og kan dermed skilte med, hvor meget økologi de har på menuen.
”Corona, og de store forandringer den medførte i Danmark i 2020, er den altoverskyggende grund til det store fald i økologisalget til caféer, kantiner og restauranter og formentlig også årsagen til at vi ikke så lige så mange nye spisesteder med Det Økologiske Spisemærke. Uden corona ville væksten sandsynligvis have fulgt tidligere års positive udvikling”, vurderer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Simon Rask.
De offentlige køkkener har i flere år været central drivkraft i økologisk og klimavenlig omstilling af forbrugernes mad, når de spiser ude. Nu håber Fødevarestyrelsen, at en ny pulje på 54 mio. kroner til kompetenceudvikling af køkkenpersonale kan få flere private hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder til at prioritere klima, økologi og bæredygtighed.
Fakta om omstillingspuljen
Et politisk flertal afsatte i 2021 en pulje på 54 millioner kroner, som kan yde støtte til kompetenceudvikling af de private og offentlige køkkeners personale i klimavenlig økologiomstilling. Ansøgningsfristen til projekter med start i 2022 er 21. oktober 2021 kl. 12. Ansøgning skal sendes til Fonden for økologisk landbrug, der administrerer og udmønter midlerne.
Læs mere: Køkkenomstilling 2022 (oekologifonden.dk)
Fakta om Det Økologiske Spisemærke
- Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis at tilmelde sig og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).
- I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke. Det er alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller.
Læs mere:Forside (oekologisk-spisemaerke.dk)
Se hvor der er spisesteder i jeres område på: https://www.oekologisk-spisemaerke.dk/om-spisemaerket/spisesteder/
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum