Dagpengereform kan gøres smartere

I reformudspillet ”Danmark kan mere 1” som regeringen netop har fremlagt, lægges der op til store forandringer af dagpengesystemet, som vi kender det. I udspillet foreslås det, at dimittendsatsen for nyuddannede under 30 år og uden børn sænkes fra de nuværende 13.815 kr. om måneden til 9.500 kr. om måneden. Samtidig foreslår regeringen, at dagpengeperioden fremover kun skal være et år for dimittender mod to år i dag.
Det kan gøres smartere, mener IDA's formand Thomas Damkjær Petersen.
”Hvis der skal spares, så er det muligt at reducere dimittendsatsen langt mere skånsomt og intelligent, hvis man i stedet laver en trappemodel for dimittender, så de får den nuværende sats i en rimelig periode, hvor de søger job, og så siden fase den ned. Forslaget, som det ser ud nu, er uspiseligt. Vi kan ikke støtte, at dagpengeperioden forkortes for dimittender,” siger han.
”En reduktion af dimittendsatsen fra dag et som nyuddannet er urimelig, da stort set alle bliver færdige med deres uddannelse på samme tidspunkt i begyndelsen af sommerferien, hvor store dele af jobmarkedet er sat på auto-reply. Det vil være en urimelig straf for at tage en uddannelse. Vi må give de nyuddannede og virksomhederne en ærlig chance for at finde hinanden, så dimittendernes viden udnyttes bedst muligt,” siger Thomas Damkjær Petersen.
”Det kan også på anden måde blive kostbart at skære i dimittendsatsen, som regeringen lægger op til. Dimittendordningen er en vigtig rekrutteringskanal til dagpengesystemet, og der er stor risiko for, at a-kassen vil blive fravalgt, hvis ikke ordningen synes relevant. Dermed spilles der hasard med en hjørnesten i den danske model,” siger han.
De øvrige ændringer af dagpengesystemet, der lægges op til, er IDA's formand positiv overfor.
Regeringen foreslår nemlig også en ny trappemodel, så de ledige, der har været i beskæftigelse i to ud af de seneste tre år, får en højere sats i de første tre måneder på dagpenge. Regeringen foreslår, at den højeste sats i de første måneder skal hæves fra de nuværende 19.322 kr. pr. mdr. til 24.500 kr. om måneden.
”Det er godt, at regeringen har forstået, at der er noget, der hedder kernetropper og har ladet sig inspirere af IDA's forslag om en trappemodel for dem, der sjældent trækker på dagpengesystemet. Den del af udspillet kan vi godt bakke op om, men at det er de nyuddannede, der skal betale regningen, er uspiseligt,” siger Thomas Damkjær Petersen.
Kontakter
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf. 51 85 17 64
Billeder

Links
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Flere vil beskytte deres privatliv på nettet21.4.2025 09:23:59 CEST | Pressemeddelelse
Frygten for at blive narret af it-kriminelle får syv ud af ti danskere til at ønske sig større beskyttelse, når de færdes på nettet.
IDA: Skrot forslag om øget PET-overvågning10.4.2025 09:41:48 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil give Politiets Efterretningstjeneste uhindret adgang til at overvåge danskerne. ”Det er opskriften på et overvågningssamfund, når PET ved alt om den enkelte borger”, mener IDA.
Erhvervslivets bidrag sikrer at forskningsmål bliver indfriet1.4.2025 08:43:10 CEST | Pressemeddelelse
De private midler til forskning og udvikling er med til, at Danmark lever op til egne og europæiske målsætninger.
Vigtig fastholdelse af diplomingeniøruddannelsen26.3.2025 12:38:43 CET | Pressemeddelelse
Det er glædeligt, at ny politisk aftale om en reform af professionsbacheloruddannelserne sikrer, at de velfungerende ingeniøruddannelser ikke forkortes.
Turbo-oprustning skal fremtidssikre Europa19.3.2025 07:19:26 CET | Pressemeddelelse
De geopolitiske spændinger kalder på en hurtig militær oprustning, men gøres det klogt vil den europæiske forskning og innovation også kunne få et tiltrængt løft og på sigt sikre mere europæisk produceret forsvarsteknologi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum