Landdistrikternes FællesrådLanddistrikternes FællesrådLanddistrikternes Fællesråd

Årets Landsby 2021 er Stjær i Skanderborg Kommune

Del
Landsbyen Stjær vinder prisen som Årets Landsby 2021. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Ved bedømmelseskomitéens besøg serverede Stjær Boldklub deres hofret: Boller i karry med mulighed for ekstra karrysovs. Nu kan landsbyen Stjær kalde sig Årets Landsby 2021. Fotokreditering: Jan Thøgersen
Ved bedømmelseskomitéens besøg serverede Stjær Boldklub deres hofret: Boller i karry med mulighed for ekstra karrysovs. Nu kan landsbyen Stjær kalde sig Årets Landsby 2021. Fotokreditering: Jan Thøgersen

Initiativer for den grønne omstilling, stort engagement og stærkt sammenhold var nogle af nøgleordene til at sikre sejren for landsbyen Stjær, som nu kan bryste sig af titlen som Årets Landsby 2021.

Bedømmelseskomitéen besøgte Stjær lørdag d. 21. august, og formand Carsten Hansen, der også er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter, havde rosende ord med på vejen til vinderen:

- Stjær har gjort et fremragende arbejde for at nå dertil, hvor de er i dag. De har startet med et svært udgangspunkt og har sidenhen formået at gennemføre nogle tiltag, som vi i dag får lov at hædre. Blandt andet deres grønne handleplaner kan tjene til inspiration for andre landsbyer, og det bedste ved tiltagene er, at de med lethed kan kopieres.

Derfor tildeler dommerkomitéen i år prisen som Årets Landsby 2021 til Stjær i Skanderborg Kommune, der med bysloganet ”Jyllands Hjerte” sætter en streg under, at hjertet sidder på det helt rette sted.

Næstformand i Forenet Kredit, Michael Demsitz, der også udgør en del af bedømmelseskomitéen, har ligesom Carsten Hansen ros til årets vinder:

- I et stærkt felt af finalister har Stjær udmærket sig med deres kopiérbare model for, hvordan man som landsby kan gøre en forskel, der batter i den grønne omstilling. Modellen er et vigtigt bidrag til at løse et meget aktuelt problem, og det vidner om stor viljestyrke i Stjær, at selv ikke en pandemi har kunne stoppe indsatsen. At Stjær i dag kan fremvise helt konkrete effekter på borgernes klimaaftryk, er enormt imponerende.

Kåringsfesten af Årets Landsby 2021 afholdes i vinderlandsbyen Stjær d. 2. oktober 2021.

Den nytænkende landsby – finalepladser

I år ledte dommerkomitéen efter Den nytænkende landsby, der kunne vise vejen for udvikling i landsbyer landet over. I finalen var Stjær i Skanderborg Kommune, Skovsgård i Jammerbugt Kommune og klyngesamarbejdet på halvøen Broagerland i Sønderborg Kommune, der undervejs imponerede dommerkomitéen med hver deres udviklingsproces i en tid, hvor coronakrisen risikerede at sætte en stopper for landsbyudviklingen.

Fakta: Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen ’Den nytænkende landsby’, som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for sine indbyggere.

Sidste års tema var “ Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?”, og vinderen var landsbyen Haastrup på Sydfyn. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Torup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.

Datoen for komitéens besøg i landsbyerne var: 13. august Broagerland, 21. august Skovsgård og Stjær. 

Nøgleord

Kontakter

Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk


Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk

Billeder

Ved bedømmelseskomitéens besøg serverede Stjær Boldklub deres hofret: Boller i karry med mulighed for ekstra karrysovs. Nu kan landsbyen Stjær kalde sig Årets Landsby 2021. Fotokreditering: Jan Thøgersen
Ved bedømmelseskomitéens besøg serverede Stjær Boldklub deres hofret: Boller i karry med mulighed for ekstra karrysovs. Nu kan landsbyen Stjær kalde sig Årets Landsby 2021. Fotokreditering: Jan Thøgersen
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: CO2-afgift vil koste arbejdspladser og skævvride Danmark21.2.2024 12:35:01 CET | Pressemeddelelse

Hvis anbefalingerne til en grøn afgift på landbruget realiseres, vil det medføre et stort tab af lokale arbejdspladser, svække udviklingen i landdistrikterne og skævvride landet. I værste fald et kæmpe fald i beskæftigelsen i landdistrikterne! Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at konsekvenserne for landdistrikterne skal tænkes ind i forhandlingerne om den grønne omstilling.

Landdistrikterne advarer: Ekspertgruppes anbefalinger vil koste arbejdspladser og rive livsnerver over i landdistrikterne19.2.2024 20:22:43 CET | Pressemeddelelse

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har givet sit bud på, hvordan erhvervsstøtteordningen kan slankes med mindst 2 mia. kr. Landdistrikternes Fællesråd forudser, at regeringens spareøvelse vil skævvride Danmark markant, koste tusindvis af jobs, medføre konkurser og betyde stor fraflytning fra landdistrikterne, såfremt det regeringsnedsatte udvalgs anbefalinger gennemføres.

Landdistrikterne om kæmpevindmøller: Staten skal tage større lokale hensyn ved udvidelse af vindmølletestcentre3.2.2024 14:20:19 CET | Pressemeddelelse

Et flertal i Folketinget har besluttet at fortsætte arbejdet med at udvide og tilpasse vindmølletestcentret for kæmpevindmøller i Østerild i Thy samt på Høvsøre ved Fjaltring i Lemvig Kommune. Det vækker bekymring hos Landdistrikternes Fællesråd, som opfordrer staten til at tage et større ansvar for udviklingen af lokalsamfundet tæt på testcentret.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye