DI - Dansk Industri

Enorme muligheder i dansk-tysk samarbejde om grøn brint

Del
Danmark og Nordtyskland bør etablere et samarbejde om produktion af grøn brint. Regionen har alle muligheder for at blive verdensførende inden for udvikling og produktion af fremtidens bæredygtige brændstoffer, mener DI Energi og rådgivningsvirksomheden Rambøll.

Danmark og Nordtyskland producerer store mængder vedvarende energi fra havvindmølleparkerne i Nordsøen. Og der vil blive produceret endnu mere i de kommende år, hvor der vil ske en kraftig udbygning med vindenergi blandt andet fra den kommende energiø i Nordsøen.

De store mængder grøn strøm kan omdannes til grøn brint, som kan bruges direkte i industrien og transportsektoren, eller den kan blive til andre bæredygtige brændstoffer.

- Grøn brint og Power-to-X (PtX) rummer enorme muligheder for den grønne omstilling, og det kan blive et nyt vigtigt forretningsområde for danske virksomheder. Men vi er ikke de eneste, der har fået øje på det. Hvis vi slår os sammen med Hamborg og Nordtyskland kan vi stå endnu stærkere i kapløbet om at blive et globalt kraftcenter, og sammen kan Nordtyskland og Danmark fremme produktionen af nye bæredygtige brændsler, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

DI Energi og Rambøll vil forsøge at finde politisk støtte til tanken om en dansk-tysk brintklynge. Det sker på Copenhagen Hamburg Business Forum, der finder sted i dag i København, og på et roundtable event hos Rambøll senere på dagen, hvor deltagerne fra erhvervsliv og politisk side i Hamborg og Danmark vil diskutere ambitioner og perspektiver i en fremtidig dansk-tysk brintklynge.

- Det giver ekstra god mening med et partnerskab, når vi fysisk er naboer. En dansk-tysk brintklynge kan give global genlyd og tiltrække investeringer, virksomheder og ekspertise, mener Jens-Peter Saul, koncernchef i Rambøll.

- Politikerne i Hamborg er åbne over for et samarbejde. Byen, som er et vigtigt økonomisk kraftcenter og stor energiforbruger, står midt i en transformation af havn og industri for at indfri lokale klimamål. Og her er det oplagt at rykke i fællesskab, fordi Danmark har grøn teknologi og producerer offshore vindenergi. Det matcher Nordtysklands kompetencer, klimaambitioner og behov. Vi kan sammen skabe en stærk, fælles platform af viden, innovation og produktion til gavn for begge parters vækst, siger han.

Regeringerne i Danmark og Tyskland har sat betydelige beløb af til at udvikle bæredygtigt brændstof.

Tyskland har i en brintstrategi øremærket 7 mia. euro til at opdyrke hjemmemarkedet og yderligere 2 mia. euro via en ”Made in Germany” strategi. I Danmark er der taget et vigtigt skridt med regeringens beslutning om at investere 850 mio. kr. i udviklingen af grønne brændstoffer.

Men det er både penge og tempo, der bliver afgørende, mener DI Energi og Rambøll.

- Vi skal være hurtige på aftrækkeren, så danske virksomheder er med, hvor det gælder. Og vi skal investere samfundets penge de rigtige steder, så vi får de størst mulige klimagevinster, siger Troels Ranis.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 2332 6829

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Vejen til 2030-klimamålet er klar - nu skal ambitioner blive til handling30.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse

Danmark er godt på vej til at indfri 70 procents reduktionsmålet i 2030. Nu afhænger det af implementeringen, så de politiske aftaler bliver omsat til konkret handling. Samtidig viser årets fremskrivning for første gang nogensinde den forventede udvikling af danske CO₂-emissioner helt frem til 2050. For at komme i mål er der brug for, at vi allerede nu kigger frem mod klimaneutralitet i 2045 og sikrer klare rammer for erhvervslivet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye