Erhvervshus Sjælland

Sjællandsk startup i spil som årets klimaiværksætter

Del
Udviklingen af en unik batteriteknologi, der gør det muligt at udskifte sejlbådes dieselmotorer med elmotorer, har bragt Roskilde-virksomheden ’Undine – sustainable sailing’ i finalen ved årets Klimaboost-konkurrence.
Sejlbåde verden over skal være grønnere. Det er målet for iværksætterne Michèle Marie Holm og Anders Hovmøller, der står bag den sjællandske virksomhed Undine. (Foto: PR)
Sejlbåde verden over skal være grønnere. Det er målet for iværksætterne Michèle Marie Holm og Anders Hovmøller, der står bag den sjællandske virksomhed Undine. (Foto: PR)

Gamle og nye sejlbåde skal i fremtiden sejle ind og ud af havnene ved hjælp af elmotorer og ikke gamle osende dieselmotorer. Det er ideen bag batteri-virksomheden 'Undine - Sustainable sailing' - og det er den idé, der har bragt virksomheden i KlimaBoost 2021-finalen, der finder sted på Klimafolkemødet i Middelfart den 3. september.

Her skal seks virksomheder med gode og bæredygtige forretningsgrundlag pitche deres ideer og koncepter foran et panel, bestående af blandt andre forfatteren Signe Wenneberg, livstilseksperten Flemming Møldrup og tidligere forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers.

Den bedste idé vinder KlimaBoost 2021 og kåres til årets danske klimaiværksætter. Præmien er 250.000 kr. Bag konkurrencen står Middelfart Sparekasse, der ønsker at bidrage til, at Danmark får flere grønne iværksættere.

Et reelt alternativ til diesel

Undine blev etableret i 2020 af Michèle Marie Holm, der står for den kommercielle del, og Anders Hovmøller, der de sidste 10 år har arbejdet med udviklingen af batterisystemer og står for teknologiudvikling i den nye virksomhed.

”Elmotorer til fremdrift af sejlbåde er ikke nyt, men vi har udviklet et system med en rækkevidde, der lige nu er tre til fire gange længere end de eksisterende el-systemer og samtidig kan oplades under sejlads. Det gør vores el-system til et reelt alternativ til de dieselmotorer, der ligger i langt de fleste af verdens 30 mio. sejlbåde. Dermed kan vi bidrage til, at den manøvrering, der foregår ind og ud af havnene, og fremdrift når det er vindstille, sker uden udledning af CO2,” fortæller Anders Hovmøller.

Ser frem til panelets reaktion

De to klimaiværksættere glæder sig til at kunne sejle over til Klimatopmødet og vise deres teknologi og koncept frem.

”Vi er meget begejstrede for at være udtaget til KlimaBoost-finalen. Det er jo en anerkendelse af vores udvikling og potentiale, og det bliver megafedt både at fortælle panelet og omverdenen om, hvad vi kan skabe af grøn omstilling,” siger Michèle Marie Holm.

”For en startup-virksomhed som vores gør det en kæmpe forskel at være med i kampen om at blive årets danske klimaiværksætter. Hvis vi vinder, er det en blåstempling fra nogle af de mennesker i Danmark, der interesserer sig allermest for iværksætteri, grøn omstilling og forretningsudvikling,” siger Anders Hovmøller, der står bag udviklingen af batteriteknologien.

”Vi er selvfølgelig superspændte på at høre panelets reaktion, og se om vi vinder. Vi synes jo ikke, at det er i småtingsafdelingen at have udviklet en teknologi og nogle systemer, der kan medvirke til at hjælpe de 30 mio. sejlbåde, der i dag findes verden over til en grønnere fremdriftsform,” fortsætter Anders Hovmøller.

Finalisterne coaches af erhvervshusene

De seks finaledeltagere er fundet af et dommerpanel i samarbejde med landets seks erhvervshuse, der er en del af det offentlige erhvervsfremmesystem.

Hver dag yder erhvervshusene landet over uvildig og gratis forretningsudviklende sparring til små og mellemstore virksomheder. Den ekspertise trækker de seks finalister også på i forberedelserne til deres 10 minutter lange pitch – og som sådan repræsenterer finalisterne også de enkelte erhvervshuse.

Mange gode kandidater til finalepladserne

Ifølge Christine Qvistorff, der er forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland og til daglig hjælper små og mellemstore virksomheder i en mere grøn og bæredygtig retning, har der været mange gode kandidater at vælge mellem, men hun tror på, at Undine kan stå distancen:

”Der har også i år været rigtig mange gode kandidater, både i vores og i de øvrige fem erhvervshuses områder. Det bærer finalefeltet også præg af. For mig at se, er Undine ikke bare en god repræsentant for de mange grønne iværksættere, vi har i Region Sjælland. Det er en virkelig spændende virksomhed med et stort potentiale og et rigtig godt bud på at blive årets klimaiværksætter.”

De seks finalister er:

Undine - Sustainable sailing, Erhvervshus Sjælland

Ca. 30 mio. sejlbåde verden over har en dieselmotor til brug ved ind- og udsejling af havne og til fremdrift, når det ikke er muligt at sejle for vind. Det vil Undine ændre på.

Virksomheden har udviklet et batterisystem, der kan levere strøm til både forbrug og fremdrift og som kan erstatte dieselmotorerne i den eksisterende såvel som fremtidige flåde. Undines batteriteknologi er, ifølge virksomheden, tre gange mere energieffektiv end dieselmotorer og tilbyder en rækkevidde, der i dag er op til fire gange længere end eksisterende batterisystemer til fremdrift.

Derudover kan batterierne oplades undervejs, hvilket gør det muligt fuldstændigt at kvitte dieselmotorerne. Undines system bidrager til lavere udledning af CO2 generelt, men også til et bedre havnemiljø uden os i luften og oliespild i bassinet. For sejleren betyder elmotoren en nemmere manøvrering med båden, færre lugtgener og vibrationer ombord og et mindre behov for service og vedligehold på den enkelte båd.

MEWALII, Erhvervshus Fyn

MEWALII udvikler bæredygtige engangshygiejnebind af andre og mindre vandkrævende plantefibre end bomuld. De er fri for plast og skadelige sprøjtemidler og kan derfor sorteres som organisk affald.

Hvor konventionelle bind er fremstillet af bomuld, der kræver 5000 liter vand til dyrkning pr. kilo, kræver MEWALIIs planter kun 0,2 liter vand. Hvor bomuld kun kan vokse i tropiske og subtropiske områder, hvor der er tiltagende vandmangel, og hvorfra det skal transporteres til Europa, kan MEWALIIs planter vokse i de europæiske lande og nøjes med regnvand.

MEWALIIs hygiejnebind er altså en mindre belastning for miljøet, men kommer med samme komfort og i samme modelvarianter, som de konventionelle bind. Salgskonceptet er et forbrugerrettet abonnement.

Paint’R, Copenhagen Business Hub

Paint’r vil reducere brugen af plastemballage i malerfaget og samtidig afhjælpe uhensigtsmæssige løft af malerspande. Det gør de ved at udskifte plastspanden med en pose maling, der passer ned i den professionelle malers rullespand.

Poserne leveres i en papkasse, der er skalerbar til en Europalle. Da maleren vil bære kassen tættere på kroppen, vil det give mere ergonomisk korrekte løft.

Virksomheden mener, at den kan reducere CO2-udledningen i produktion og materialer med 75 pct. og samtidig reducere plastforbruget for 10-liter spande med over 90 pct.

Pure Algae, Midtjylland

Pure Algae har udviklet et kontrolleret landbaseret anlæg, hvor man kan dyrke tang til fx fødevarebrug året rundt. Tang er en meget næringsrig og klimarigtig fødevare, der også kan bruges til dyrefoder. Da tang opsuger næringsstoffer i vandet, vil anlægget kunne bruges i forbindelse med fiskedambrug og medvirke til at rense spildevandet.

Entomass, Nordjylland

Entomass fremstiller mere klimarigtigt dyrefoder og organisk gødning. Virksomheden avler fluelarver, som bruges som proteintilskud til pelsdyrfoder, mens larvernes efterladenskaber bruges som komposteret gødning til planter. Den grønne vinkel forstærkes af, at fluelarverne lever af husholdningsaffald.

PERO Solutions, Sydjylland

Papkasser er ikke bare papir, men også klister og andre kemikalier. PERO Solutions vil reducere det voldsomt stigende forbrug af pappakker i internethandlen og erstatte dem med genanvendelige plastkasser af genbrugsplast fra blandt andet udtjente fiskenet.

Kasserne er derudover forsynet med en chip, der gør det muligt at følge kassens bevægelser, gør returnering af kassen mulig, agerer tyverisikring og hjælper fragtmanden til den mest effektive og dermed miljørigtige rute.

Fakta om Undine:

Undine er en iværksættervirksomhed fra Roskilde, der udvikler maritime batterisystemer til forbrug og fremdrift. Virksomheden blev etableret i 2020 af Michèle Marie Holm og Anders Hovmøller.

Fakta om KlimaBoost:

KlimaBoost er en konkurrence, der skal fremme antallet af klimaiværksættere i Danmark. Konkurrencen er skabt af Middelfart Sparekasse. Landets seks erhvervshuse indstiller hver mellem tre og fem klimaiværksættere, hvoraf et dommerpanel udvælger seks virksomheder, der går videre til finalen på Klimafolkemødet i Middelfart. 

Årets Klimaboost-finale finder sted den 3. september kl. 11.30-14.30 i Middelfart Sparekasses telt. Her præsenterer de seks klimaiværksættere deres forretningsidé og potentiale for et panel bestående af bl.a. Signe Wenneberg, Flemming Møldrup og Tommy Ahlers. Virksomheden med det bedste pitch vinder 250.000 kr. 

Nøgleord

Kontakter

Undine – Sustainable sailing
Michèle Marie Holm
M: 2155 7872 | P: 7020 7740
mh@undineenergy.com
Nyt website klar 31/8!! - www.undineenergy.com

Billeder

Sejlbåde verden over skal være grønnere. Det er målet for iværksætterne Michèle Marie Holm og Anders Hovmøller, der står bag den sjællandske virksomhed Undine. (Foto: PR)
Sejlbåde verden over skal være grønnere. Det er målet for iværksætterne Michèle Marie Holm og Anders Hovmøller, der står bag den sjællandske virksomhed Undine. (Foto: PR)
Download

Information om Erhvervshus Sjælland

Erhvervshus Sjælland
Erhvervshus Sjælland
Fulbyvej 15
4180 Sorø

55 35 30 35https://ehsj.dk/

Erhvervshus Sjælland hjælper iværksættere og små og mellemstore virksomheder med uvildig, fortrolig og gratis sparring til, hvordan de kan udvikle og styrke deres forretning.

Erhvervshusets forretningsudviklere tager en 360 graders gennemgang af virksomheden og afdækker behov og udviklingspotentialer, fx indenfor grøn omstilling, digitalisering eller internationalisering, finansiering, ledelse, salg og markedsføring.

Erhvervshus Sjælland er et af seks erhvervshuse, der er sat i verden for regionalt at skabe erhvervsudvikling og derved understøtte den regionale vækst.

Læs mere om Erhvervshus Sjællands tilbud på www.ehsj.dk 

Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland

Dynelectro sætter Danmark på verdenskortet for lagring af grøn energi8.11.2024 06:00:00 CET | Nyhed

De seneste seks år har Dynelectro udviklet, testet og produkt-modnet verdens mest kost-effektive Power-to-X -løsning til at gemme grøn energi. Med deres elektrolyse-løsning konverteres op mod 90 procent af den tilførte elektricitet til brint, uden at man går på kompromis anlæggets levetid. Næste år går de i kommerciel skala og bliver dermed en afgørende spiller i Danmarks udvikling af grøn energi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye