Mange private netværk er usikre

Kun to ud af tre danskere har sikret deres hjemme-netværk med deres egen kode, mens de resterende enten surfer videre med fabriksindstillinger eller slet ingen kode. Det viser en ny undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA.
31 procent af danskerne har ikke ændret fabrikskoden, fire procent ved ikke om deres hjemmenetværk er sikret, og to procent har slet intet gjort noget for at beskytte deres routere. Og det vækker bekymring hos Jørn Guldberg, der er IDAs it-sikkerhedsekspert.
”Hvis man sætter sit hjemme-netværk op uden at ændre koden, svarer det til at lade hoveddøren stå på vid gab døgnet rundt. Det betyder, at uvedkommende nemt kan logge på netværket, og herfra er der frit spil. At beholde fabriksindstillingerne svarer nogenlunde til at lukke hoveddøren, men undlade at låse den. Udefra er det nemlig muligt at se folks wi-fi-forbindelser. Både hvad det er for en router, og hvilken fabrikant det er. Og når koden ikke er blevet ændret ved opsætningen, kan man finde de koder på nettet, og få adgang til forbindelsen,” siger han.
Jørn Guldberg understreger, at hvis folks trådløse netværk ikke er sikrede, gør de sig meget sårbare overfor indtrængen i al den elektronik, der er koblet til netværket. Og med en stigende grad af netopkoblet udstyr som for eksempel tablets, køleskabe, varmestyring, smart-tv eller overvågningskameraer, kan det blive en fest for de it-kriminelle.
Udover at forårsage stor skade, kan de it-kriminelle også bruge dit netværk til arbejde fra, og det kan få katastrofale følger, advarer Jørn Guldberg.
”Hvis de først har adgang, kan de it-kriminelle begå ulovligheder, hacking, eller downloade ulovligt materiale. Og da det sker fra din IP-adresse, så er det også i første omgang dig, der vil blive mistænkt og måske endda anklaget gerningerne. Og selvom man er uskyldig og måske endda bliver renset – så er det aldrig rart at blive mistænkeliggjort,” siger IDAs it-sikkerhedsekspert.
Er dit hjemmenetværk beskyttet, så man kun kan komme på, hvis man kender adgangskoden?
Ja, det er beskyttet af en adgangskode jeg selv har oprettet |
63% |
Ja, det er beskyttet af den adgangskode der fulgte med netværket |
31% |
Nej |
2% |
Ved ikke |
4% |
I alt |
100% |
Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.000 svar)
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Billeder
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Manglen på STEM-uddannede stiger til nye højder frem mod 204013.5.2025 07:55:36 CEST | Pressemeddelelse
Efterspørgslen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater fortsætter med at stige, og vil få manglen op på over 20.000 om bare 15 år.
Organisationer i opråb mod ny PET-lov7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
25 organisationer er gået sammen om at stoppe regeringens lovforslag, der giver PET hidtil usete beføjelser til at masseovervåge borgerne. Der er brug for en privatlivskommission.
Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA5.5.2025 14:23:35 CEST | Pressemeddelelse
39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA.
Flere vil beskytte deres privatliv på nettet21.4.2025 09:23:59 CEST | Pressemeddelelse
Frygten for at blive narret af it-kriminelle får syv ud af ti danskere til at ønske sig større beskyttelse, når de færdes på nettet.
IDA: Skrot forslag om øget PET-overvågning10.4.2025 09:41:48 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil give Politiets Efterretningstjeneste uhindret adgang til at overvåge danskerne. ”Det er opskriften på et overvågningssamfund, når PET ved alt om den enkelte borger”, mener IDA.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum