DI - Dansk Industri

DI: 44 forslag kan sikre fremtiden for Danmarks landkommuner

Del
Den negative udvikling i Danmarks landdistrikter skal vendes – og erhvervsudvikling er svaret på hvordan. Derfor lancerer Dansk Industri nu hele 44 forslag til, hvordan Danmarks landkommuner får mere gang i de lokale virksomheder med vækst i jobs, tilflytning, skatteindtægter og øget aktivitet og velfærd til følge.

-          Den største hjælp, som politikerne kan give landkommunerne, er optimale forhold for de lokale virksomheder. God erhvervspolitik er god landdistrikts-politik. Bedre forhold for virksomhederne i landkommunerne har langt større positiv effekt for området end flere videregående studiepladser og udflytning af offentlige arbejdspladser. Derfor er DI’s udspil så vigtigt for Danmarks landdistrikter, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

98 procent af fremgangen i beskæftigelse i de senere år kommer fra private virksomheder. Og i landkommunerne er eneste årsag til de seneste års øgede beskæftigelse en fremgang i ansatte i de lokale virksomheder. Antallet af offentligt ansatte er gået ned.

-          DI’s 44 forslag er helt nødvendige. Og de kommer i rette tid. Udviklingen i landdistrikternes befolkning og arbejdsudbud er stadig for nedadgående, men med disse forslag vil vækstbetingelserne forbedres for landkommune-virksomhederne. På den måde kan Danmarks landdistrikter få gavn af det øjeblikkelige opsving på linje med resten af landet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge DI’s analyser vil Danmarks 36 landkommuner, som huser cirka 25 procent af befolkningen, opleve en nedgang i antal borgere i de kommende år, mens bykommuner vil opleve fremgang. Og allerede nu har virksomhederne i landkommunerne sværere end resten af landet ved at finde arbejdskraft.

-          DI vil give de lokale virksomheder bedre vækstbetingelser især gennem bedre adgang til arbejdskraft - også udenlandsk - flere ind på erhvervsskolerne i lokalområdet og bedre infrastruktur både fysisk og digitalt. Det er de helt centrale faktorer for at skabe lokal vækst. Og så vil vi arbejde for et tættere samarbejde i landkommunerne mellem jobcentre, uddannelser og erhvervsliv, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI’s 44 forslag er delt op i seks kategorier under overskrifterne: ”Mere attraktivt at bo og arbejde i landområder”, ”Optimale vilkår for virksomheder – også på landet”, ”Mere uddannelse tættere på hjemmet”, ”Nye muligheder med digitalisering”, ”Grøn omstilling” og Bedre trafikforhold i hele Danmark”. Ingen forslag indebærer tvang eller kunstigt åndedræt til landkommunerne. Alle forslag giver nye, bedre og positive muligheder for vækst til virksomhederne i landområderne. Det er gulerod, ikke pisk.

-          Udgangspunktet for at gøre noget for landkommunernes virksomheder er godt. For virksomhederne er både glade og stolte over at ligge i et lokalt landområde. De har valgt beliggenheden positivt til, og er som udgangspunkt ikke på vej til at flytte. Hvad vi mangler er politisk handlekraft fra ministrene til at hjælpe dem og lokalområdet – nu ligger forslagene der, siger Lars Sandahl Sørensen, der håber at både regeringen, folketingets politikere og kommunerne vil prioritere bedre forhold for landdistrikterne virksomheder i den kommende tid. For hele Danmarks skyld.

Link til kort udgave af DI’s udspil ”Hele Danmark skal blomstre”: di.dk/hele-danmark-skal-blomstre

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Pressekoordinator Lars Bøgeskov på 2236 3138

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI Energis årsdag 2024: Nye grønne forbindelser for Danmarks energi i fremtiden19.4.2024 10:00:27 CEST | Presseinvitation

Vi kan ikke skabe en grøn omstilling i Danmark, hvis vi ikke kan transportere den grønne energi billigt, sikkert og effektivt. I takt med etableringen af mere vedvarende energi, er der også brug for en mere udbygget, robust og moderne energiinfrastruktur, som vil blive belyst og diskuteret i et dansk og internationalt perspektiv ved DI Energis årsdag den 25. april. Pressen er inviteret til at dække det hele.

DI’s topchef: EU skal ikke kun tale om at styrke konkurrencekraften, men også gøre det18.4.2024 19:31:16 CEST | Pressemeddelelse

EU’s konkurrencekraft skal styrkes markant, så europæiske virksomheder ikke taber terræn til bl.a. amerikanske og kinesiske virksomheder. Det er EU’s stats- og regeringschefer blevet enige om ved dagens EU-topmøde. Det er helt afgørende med et øget fokus på, hvordan vi sikrer vækst, velstand og velfærd i fremtiden, mener DI’s adm. direktør, men der er i den grad også brug for handling bag ordene.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye