Hjælp til at forebygge fysisk vold på jobbet
Når medarbejdere bliver udsat for vold og trusler på arbejdet er det fx et barn i indskolingen, en ældre med demens eller en anden udsat borger, som handler i frustration.
Det er ofte medarbejdere, der har med mennesker at gøre, der bliver udsat for vold og trusler. Det viser tal fra undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark fra 2018. Figuren viser de fem jobgrupper, hvor flest medarbejdere angiver at være udsat for fysisk vold på jobbet.
Guider til mindre risiko for fysisk vold
Derfor har bl.a. NFA udarbejdet metoden ’Integreret Voldsforebyggelse’, som ledere og medarbejdere kan anvende til at forebygge fysisk vold og trusler på arbejdet.
- ’Integreret Voldsforebyggelse er en ny metode, som guider leder og medarbejdere til i samarbejde at kortlægge de udfordringer, de har i forhold til at forebygge fysisk vold og trusler på jobbet og foreslå konkrete løsninger, som kan mindske risikoen for, at de bliver udsat for fysisk vold og trusler, når de er på arbejde, fortæller seniorforsker Birgit Aust, NFA.
Metoden tager udgangspunkt i den aktuelle situation på arbejdspladsen og bygger videre på eksisterende indsatser. Derudover hjælper metoden leder og medarbejdere med at finde ud af, om de indsatser, som de allerede har indført på arbejdspladsen, skal justeres og optimeres.
Testet på 13 arbejdspladser
Metoden er udviklet i tæt samarbejde med 16 arbejdspladser i Psykiatrien og Kriminalforsorgen, som har en høj forekomst af fysisk vold og trusler og i forvejen har fokus på forebyggelse.
- 13 af arbejdspladserne gennemførte metoden og udviklede flere konkrete og tilpassede handleplaner for deres forebyggelse af fysisk vold. Medarbejderne oplevede også forbedringer i arbejdet med voldsforebyggelse på deres arbejdspladser, fortæller Birgit Aust, NFA.
Forskningen bag metoden
- Metoden er udviklet som en del af forskningsprojektet ’Integreret Voldsforebyggelse’.
- Formålet var at forbedre praksis for forebyggelse af fysisk vold på udvalgte arbejdspladser.
- For at gøre det afprøvede forskerne ’Integreret Voldsforebyggelse’ som en ny tilgang til at forebygge fysisk vold og trusler på danske arbejdspladser.
- Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.
- Projektet er gennemført af forskere fra Universitetsklinikken Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning, Psykologisk Institut på Københavns Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)
Nøgleord
Kontakter
Alex HooshiarChef for Ledelses- og KommunikationssekretariatetDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:20137278axh@nfa.dkBirgit AustSeniorforskerDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:39165464bma@nfa.dkBilleder

Links
Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Lersø Parkallé 105
2100 København Ø
39 16 52 00http://www.nfa.dk
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Dårligt indførte ændringer på arbejdspladsen kan få tanker om pension til at spire11.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap hver fjerde senior, der har oplevet organisationsændringer på sin arbejdsplads, har haft overvejelser om tidligere pensionering. Det viser en ny undersøgelse.
Udvikling og anerkendelse holder Europas ældre i arbejde efter pensionsalderen17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et omfattende studie på tværs af 26 europæiske lande viser, at anerkendelse i arbejdet og mulighed for faglig udvikling får seniorer til at arbejde efter pensionsalderen, mens tidspres og manglende udsigter til forfremmelse har den modsatte effekt.
Ny forskningschef på NFA: Vores forskning skal være anvendelig og gøre en forskel6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Jens Olav Dahlgaard skal lede forskning i psykisk arbejdsmiljø og sikkerhed på NFA.
Bliver seniorerne længere på arbejdsmarkedet, hvis deres ønsker om fleksibilitet og godt arbejdsmiljø opfyldes?4.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv har siden 2018 undersøgt og fundet veje til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Nu er projektet blevet forlænget med to år, og i den nye periode skal forskerne blandt andet se på, hvordan seniorernes muligheder for eksempelvis fleksibilitet hænger sammen med deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser20.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at der generelt er godt styr på sikkerheden i virksomheder, som får certificeret arbejdsmiljøindsatsen. Men når virksomhederne får det officielle arbejdsmiljøcertifikat, fører det ikke nødvendigvis til yderligere nedbringelse af alvorlige arbejdsulykker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum