SÅDAN GØR DU, HVIS DU FINDER ÆLDGAMLE METALTING

”Finder en Mand Sølv eller Guld enten i Høje eller efter sin Plov eller på anden Maade, da skal Kongen have det”
Denne sætning findes i den første danske lov om danefæ eller død mands gods, og er at finde i Valdemar Sejrs Jyske Lov fra 1241. Hvor meget, der dengang blev indleveret som danefæ, er der begrænset viden om, idet formålet ikke var at bevare kulturarv, men at fylde rigets pengekasse.
Anderledes forholder det sig heldigvis i dag, idet der hvert år indleveres store mængder af genstande til danefævurdering, genstande med et forskningspotentiale. Detektorarkæologien og de dedikerede metaldetektorfører giver arkæologien et stor genstandsmateriale og dermed en større viden om fortiden.
I dag varetager Nationalmuseet den myndighedsopgave, det er at sagsbehandle danefæ, og det er imponerende, vigtige og store mængder danefæ, det drejer sig om - men også en udfordring, som der tages hånd om lægges kræfter i at håndtere.
Aftenens foredrag "Danefæ og detektorarkæologi – best practice og status" vil være fokuseret på danefæ som begreb, hvilken betydning det har haft, særlig forskningsmæssigt – men også håndteringen af danefæ: Hvordan skal fundet pakkes, bør det vaskes eller ej – hvad er best practice, så vi kan hjælpe hinanden i den proces, hvor danefægenstande registreres og håndteres.
Aftenens foredragsholder er Kirstine Pommergaard, cand.mag. i forhistorisk arkæologi og museumsinspektør med ansvar for danefæ ved Nationalmuseet.
Arrangementet er en del af arrangementsrækken i anledningen af Lejre Museums pop up-udstilling ‘At gå med detektor - Suset fra fortiden’, som er udviklet i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land.
Læs mere om udstillingen her:http://lejremuseum.dk/at-gaa-med-detektor/
Tid, pris og sted
8. oktober, 19-21. Museet har åbent kl. 18-21
75 kr. Billetter købes på billetto.dk
Der er et begrænset antal billetter
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre
Relaterede links
Nøgleord
Kontakter
Isabella No'omi Fuglø
Museumsinspektør
isabellaf@romu.dk
42 24 52 51
Billeder

Information om ROMU
Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Roskilde Museum inviterer til Grundlovsfest med fællessang21.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Demokratiet har fødselsdag. Derfor inviterer Roskilde Museum til Grundlovsfest den 5. juni i museets smukke gård, der bliver pyntet til fest med musik og taler. Samme dag åbner en ny udstilling om Roskilde Ring, og museet har gratis adgang hele dagen.
Grundlovsdag i historiske rammer på Lejre Museum19.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Demokratiets dag bliver i år fejret med maner på Lejre Museum, der giver gæsterne gratis mulighed for både at få rørt stemmebåndene samt føle et historisk vingesus den 5. juni.
Oplev Lejres smukke natur og historie på gratis guidede vandreture7.5.2025 08:01:14 CEST | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på Lejres fortidsminder og spændende historie - eller vil du gerne blive klogere på sagnhelten Beowulfs eventyr, Harald Hildetands høj eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så tag med på en historisk sommervandring.
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum