SPEKTAKULÆRE VIKINGER VED TISSØ - (OGSÅ) HER BLEV DANMARK FØDT

I foredraget fortælles om de opsigtsvækkende bygningskomplekser ladet med symbolik, om aristokratiets magt samt om de aktiviteter, der er foregået på pladsen i perioden fra 550-1050 e.Kr. Som noget ganske enestående og nyt inden for forskningen er flere forskellige typer af kult og ritualer blevet afdækket. Her byggede man prægtige, monumentale haller og huse, som kongen og hans følge tog ophold i, når de var på stedet. Her mødtes man fra nær og fjern på særlige tider af året.
Nationalmuseet har siden 1995 foretaget undersøgelser ved den vestlige bred ved Tissø, senest i forbindelse med forskningsprojektet “Førkristne Kultpladser”. Mange tusinde detektorfund vidner om stedets betydning, blandt andet ses fine smykker af høj kvalitet - nogle af dem med kendte motiver fra den nordiske mytologi og ikke mindst den 2 kg store guldring ”Tissø-ringen”.
Næsten 20 år med Tissø-forskning
Aftenens foredragsholder er Josefine Franck Bican, cand.mag. i forhistorisk arkæologi. Bican har arbejdet med Tissø i perioden 2000-2019 med udgravning, publicering, digitalisering, registrering og som redaktør på Tissøpublikationen. Bican har udgivet flere artikler om Bulbrogårdresidensen. Arbejder pt. som arkæolog på Museum Vestsjælland.
Om foredragsrækken “Her blev Danmark født!”
“Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen ‘Sagnkongernes Lejre’ på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested.
Med foredragsrækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’ inviterer Lejre Museum kolleger fra 'konkurrerende' lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.
Foredraget er en del af rækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’, der løber på Lejre Museum fra sommeren 2019 til sommeren 2020. Følg med på lejremuseum.dk eller på facebook.
Tid, pris og sted:
1. oktober, 19-21. Museet har åbent kl. 18-21
75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk
Der er et begrænset antal billetter
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre
Relaterede links
Nøgleord
Kontakter
Isabella No'omi Fuglø
Museumsinspektør
isabellaf@romu.dk
42 24 52 51
Billeder

Information om ROMU
Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Roskilde Museum inviterer til Grundlovsfest med fællessang21.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Demokratiet har fødselsdag. Derfor inviterer Roskilde Museum til Grundlovsfest den 5. juni i museets smukke gård, der bliver pyntet til fest med musik og taler. Samme dag åbner en ny udstilling om Roskilde Ring, og museet har gratis adgang hele dagen.
Grundlovsdag i historiske rammer på Lejre Museum19.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Demokratiets dag bliver i år fejret med maner på Lejre Museum, der giver gæsterne gratis mulighed for både at få rørt stemmebåndene samt føle et historisk vingesus den 5. juni.
Oplev Lejres smukke natur og historie på gratis guidede vandreture7.5.2025 08:01:14 CEST | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på Lejres fortidsminder og spændende historie - eller vil du gerne blive klogere på sagnhelten Beowulfs eventyr, Harald Hildetands høj eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så tag med på en historisk sommervandring.
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum