KÆLDER I LILLE GRØNNEGADE VAR MÅSKE MARGRETE 1.’S

Resterne, der udgraves, består af væggene fra en kælder samt store mængder murbrokker og tagsten fra det hus, der har stået oven på kælderen. De er blevet brugt til at fylde kælderen op, da man i sin tid rev middelalderhuset ned.
Ud fra keramikskår i kælderens gulvlag og forskellige typer af teglsten fundet i kælderfyldet, daterer ROMUs arkæologer foreløbig kælder og hus til 1300-tallet.
Et fornemt hus
Det er meget usædvanligt at finde så meget bevaret af bygninger fra denne tid. Og at det så ovenikøbet ser ud til at være en meget prominent bygning, gør det blot endnu mere interessant.
Murede huse af tegl var nemlig luksusbyggeri i middelalderen og forbeholdt samfundets øverste og mest velhavende lag. I Roskilde var det især kirkens folk, f.eks. de mange meget rige kannikker tilknyttet domkirken. Fagfolk regner almindeligvis med, at de fornemme teglstenshuse i middelalderen var koncentreret omkring hovedgaderne og området nord for domkirken – Provstevænget - hvor mange af kirkefolkene boede.
Overraskende placering
Men tilbage i middelalderen var Lille Grønnegade ikke en del af bymidten. Dengang lå grunden i Lille Grønnegade i byens sydlige udkant, et godt stykke fra de kendte hovedgader. Selve placeringen af det fornemme hus er derfor overraskende:
- En mulig forklaring er, at det har at gøre med den nærliggende Vor Frue kirke, der i middelalderen var en del af et nonnekloster. Vi ved at klosterbygninger har været bygget sammen med kirken, syd for denne, men vi ved ikke, hvor stor klostergrunden var, og hvad der ellers kan have ligget af bygninger på grunden. Det er derfor sandsynligt, at huset kan have været en del af Vor Frue kloster, forklarer udgravningsleder og middelalderarkæolog Jesper Langkilde.
Dronningens kælder?
Men det bemærkelsesværdige ved kælderen stopper ikke hér. For som Roskildes utrættelige lokalhistoriker Per Steenholdt har gjort ROMU opmærksom på, kan bygningen måske ligefrem have tilhørt dronning Margrete 1.
Stenholdt har nemlig fundet en oplysning i lokalhistoriker Arthur Fangs bog fra 1945 om Roskildes historie. Fang skriver, at dronning Margrete d. 1. lod et hus opføre nær Vor Frue kloster, så hun kunne være tæt på nonnerne, når hun var i Roskilde.
- Vi har endnu ikke kunne finde frem til, hvilken kilde Fang byggede sit udsagn på, så indtil videre er oplysningen lidt usikker. Men dateringen af huset kan passe med Margrete, der levede fra 1353-1412, placeringen passer fint, og byggeri af denne kvalitet, var bestemt en dronning værdig, fortæller Jesper Langkilde.
FAKTA:
Udgravningen foregår i Lille Grønnegade nr. 6
De fundne bygningslevn består af væggene fra en kælder samt store mængder murbrokker og tagsten fra det hus, der har stået oven på kælderen.
Udgravningen foregår som følge af museumsloven, der kræver at væsentlige fortidsminder i jorden skal udgraves og dokumenteres, hvis de er truet af ødelæggelse af byggeri.
Udgravningen har været i gang siden 9. september og forventes afsluttet i slutningen af september.
Nøgleord
Kontakter
Jesper Langkilde
Museumsinspektør
jesperla@romu.dk
46 31 65 03
Billeder

Information om ROMU
Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Oplev Lejres smukke natur og historie på gratis guidede vandreture7.5.2025 08:01:14 CEST | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på Lejres fortidsminder og spændende historie - eller vil du gerne blive klogere på sagnhelten Beowulfs eventyr, Harald Hildetands høj eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så tag med på en historisk sommervandring.
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde15.4.2025 14:34:33 CEST | Pressemeddelelse
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum