RAGNAROCK ER AKTIV MEDSKABER AF FREMTIDENS UNGE-KULTUR

’Demokratifitness’, ’Open space ideudvikling’, ’inspirationstur i Galleri Ungdomskultur’ og ’folke-køkken deluxe’ – det er bare nogle af programpunkterne når Ungekulturens Topmøde i to dage sætter RAGNAROCK på den anden ende. Formålet med topmødet er at samle politikere, kulturinstitutioner og unge om sammen at sætte ord på, hvordan fremtidens kulturlandskab for unge skal se ud i de 14 kommuner, der udgør Kulturmetropolen.
Ikke alene lægger RAGNAROCK fysiske rammer til topmødet – museet bidrager aktivt til selve indholdet, som arrangeres af Kulturmetropolen i samarbejde med unge-udvalget i Roskilde kommune. Blandt andet bidrager RAGNAROCK med workshoppen ’HUSEUM – Tag definitionsMAGTEN og vær med til at bestemme – hvorfor bliver noget til KULTURARV?’. Her inviterer RAGNAROCKs formidlingschef Sidsel Risted Staun de unge til at diskutere og argumentere for, hvorfor noget frem for andet skal defineres som kulturarv for eftertiden.
- På workshoppen tager vi afsæt i et teenageværelse anno 2018 – med alt hvad det indebærer af rod og lemfældighed. Og så spørger vi de unge, hvad vi som museum skal bevare for eftertiden? Hvad er vigtigst at få med til RAGNAROCKs samling, så man om 100 år vil kunne forstå, hvordan det var at være ung i 2018? Vi håber, at det kan give en masse gode diskussioner og ikke mindst, at vi som museum kan få en bedre fornemmelse for, hvad de unge tænker om kulturarv til fremtiden, forklarer Sidsel Risted Staun.
Indblik i unges kultur
Med workshoppen understøtter museet topmødets grundtanke om at involvere de unge og lytte til dem – og netop den grundtanke gør det ekstra relevant for RAGNAROCK at indgå i samarbejdet:
- Som museum for ungdomskultur er topmødet en fantastisk mulighed for at få indblik i de emner, som optager unge, og derved kunne udvikle stærke og meningsfulde kulturtilbud, sammen med de unge. Det er centralt for os at kunne forstå unge kultur i dag og i fremtiden, - og topmødet er en vigtig begivenhed, der giver mange spændende perspektiver. Derfor er det med stor glæde, at vi bidrager til og lægger rammer til et par spændende dage”, fortæller Iben Bækkelund Jagd, vicedirektør på RAGNAROCK.
Fremtidens ungekultur skal formes
Baggrunden for topmødet er, at de nuværende kulturaftaler - mellem kulturministeriet og landets såkaldte kulturregioner - løber ud i 2019, og nye kulturaftaler skal formes. Roskilde er en del af kulturregionen Kulturmetropolen, som binder i alt 14 kommuner i hovedstadsområdet og på Sjælland sammen og har til formål at give flere og bedre kulturtilbud til borgerne. Her er unge et særligt indsatsområde.
Med topmødet kickstarter Kulturmetropolen arbejdet med at udvikle en afløser for den hidtidige kulturaftale. Det sker under temaerne ’opleve’, ’skabe’ og ’fællesskab’, og topmødet munder ud i en række konkrete anbefalinger og projektideer til den kommende kulturaftale 2020-23 - en aftale, som de unge netop med tiltag som Ungekulturens Topmøde får indflydelse på:
”Når unge har medindflydelse på deres hverdags- og kulturliv, skaber det fundamentet for et godt ungdomsliv, det sikrer et større engagement og samtidig lægger det grundstenene til et livslangt aktivt medborgerskab. Det tror vi på i Kulturmetropolen. Derfor er det oplagt, at vi allerede nu inddrager unge og inviterer dem til, sammen med os beslutningstagere og vores stærke kulturinstitutioner, at definere rammerne for ungekulturindsatsen i vores kommende kulturaftale. Jeg ser frem til et spændende og forhåbentlig produktivt topmøde og ikke mindst til at komme i dialog med unge fra hele Kulturmetropolen.” forklarer Sengül Deniz, politisk formand Kulturmetropolen.
Ud over RAGNAROCK deltager og bidrager en række andre aktører fra Roskilde-området: Parkour Roskilde, Byens Hus, INSP! Sound, Studenternetværket Roskilde (SNR), Ungeudvalget med flere.
Yderligere information om selve Ungekulturens Topmøde:
Projektleder for festival & events, Kulturmetropolen
Katharina Thordis Raagaard
40984@ishoj.dk
+45 4175 1012
Eller:
Projektchef for USKIK, Kulturmetropolen
Nana Friis Madsen
ungekultur@gmail.com
Relaterede links
Kontakter
Sidsel Risted Staun
Formidlingschef
sidselrs@romu.dk
4631 6519
Billeder

Information om ROMU
Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Roskilde Museum inviterer til Grundlovsfest med fællessang21.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Demokratiet har fødselsdag. Derfor inviterer Roskilde Museum til Grundlovsfest den 5. juni i museets smukke gård, der bliver pyntet til fest med musik og taler. Samme dag åbner en ny udstilling om Roskilde Ring, og museet har gratis adgang hele dagen.
Grundlovsdag i historiske rammer på Lejre Museum19.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Demokratiets dag bliver i år fejret med maner på Lejre Museum, der giver gæsterne gratis mulighed for både at få rørt stemmebåndene samt føle et historisk vingesus den 5. juni.
Oplev Lejres smukke natur og historie på gratis guidede vandreture7.5.2025 08:01:14 CEST | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på Lejres fortidsminder og spændende historie - eller vil du gerne blive klogere på sagnhelten Beowulfs eventyr, Harald Hildetands høj eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så tag med på en historisk sommervandring.
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum