Danmarks sagnkonger vækkes til live på Lejre Museum

Kulturminister Bertel Haarder åbner udstillingen ”Sagnkongernes Lejre” torsdag d. 17. marts 2016 kl. 14.00 for indbudte gæster. Samme weekend d. 19.-20. marts åbnes museet for publikum. Der er gratis entré i åbningsweekenden.
Skal man tro skriftlige kilder fra middelalderen, er det i landsbyen Gl. Lejre 45 km vest for København, at man finder Danmarks fødselsattest. Det er her, at Danmarks første kongeslægt Skjoldungerne ifølge sagnhistorien havde sin magtbase i jernalderens og vikingetidens Danmark (år 500-1000 e.kr.).
Gennem de seneste årtier har ROMU gennemført omfattende arkæologiske undersøgelser i Gl. Lejre. Resultaterne har været enestående og omfatter bl.a. sporene efter nogle af de størst kendte bygninger fra oldtiden.
Det er netop kombinationen af de sagnomspundne fortællinger om Gl. Lejre samt de arkæologiske fund i området, der vil danne rammen om Lejre Museums nye udstilling ”Sagnkongernes Lejre”.
”Det er museets ambition, at vi med den nye udstilling kan fortælle historien om denne betydningsfulde lokalitet og de sagnomspundne Skjoldunger. Vi ønsker, at udstillingen med kombinationen af sagn og fakta formidler historien om denne vigtige lokalitet i danmarkshistorien”, siger direktør for museumsorganisationen ROMU, som står bag Lejre Museum, Frank Birkebæk.
Sagnkongernes Lejre
Sagnene fortæller, at lige uden for Lejre Museums døre, i det smukke, kuperede landskab, lå Skjoldungernes kongsgård. Skjoldungerne nedstammede fra Kong Skjold, og talte ifølge Saxo Grammaticus konger som Rolf Krake, Frode Fredegod og Harald Hildetand. Skjoldungerne er sagnkonger, men arkæologiske fund på stedet underbygger tesen om, at Gl. Lejre var en af vikingetidens vigtigste magtcentre.
Mere end bare et museum
Udstillingen er delt op i tre overordnede temaer. I det første præsenteres publikum for kilderne - de skriftlige sagn samt de arkæologiske vidnesbyrd. Her er der både mulighed for oplevelse og fordybelse gennem brug af lyd, lys og film, og det er her, man får en introduktion til Lejreområdet historie.
Det andet hovedforløb er udformet som et stort digitalt vægkort, hvor man aktivt kan søge oplysninger om monumenterne og udgravninger i landskabet rundt om museet.
I det tredje hovedafsnit finder den besøgende museets arkæologiske skatte fra området, bl.a. den verdensberømte Odin-figur, Danmarks største sølvskat Mannerupskatten samt Gevningefundet.
Senere vil Lejre Museum udvide sin formidling til landskabet gennem informationer om de mange fundsteder og fredede mindesmærke i Lejreområdet. Formidlingen i landskabet vil være tilgængelig inden sommerferien og vil med tiden blive samordnet med Nationalparken Skjoldungelandet.
Støtte til museet
Den nye udstilling og ombygningen af museet er led i et større moderniseringsarbejde, som ROMU har igangsat.
Arbejdet med opbygningen af den nye udstilling på Lejre museum har modtaget økonomisk støtte fra Lejre Kommune, Knud Højgaards Fond, Camilla og Lars Vedsmand samt Lejre Museumsforening
”Vi er meget taknemmelige for al den støtte, vi har fået, for det betyder, at vi nu kan åbne et museum, der involverer de besøgende og som formidler fortællingen om en af de mest berømte historiske lokaliteter i Danmark”, siger Frank Birkebæk.
For yderligere oplysninger kontakt:
Frank Birkebæk, Museumsdirektør
T: 4631 6508
Med venlig hilsen
Lejre Museum
Læs mere på www.lejremuseum.dk
Nøgleord
Kontakter
Stine Blegvad
Pressekontakt
stinebleg@romu.dk
+45 4631 6535
Billeder
Information om ROMU
Lejre Museum er en del af museumskoncernen ROMU, som blev etableret i 2015. Koncerne udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværkemuseet, Sankt Laurentius, Tadre Mølle og Domkirkemuseet
ROMU undersøger, indsamler og formidler kulturarven i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner, og er et af 10 museer, der på landsplan, er blevet udpeget af Kulturarvsstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. Roskilde Museum forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.
ROMU arbejder tæt sammen med en lang række aktører herunder bl.a. Roskilde, Frederiksund og Lejre Kommuner, Roskilde Universitet, Roskilde Bibliotek samt en lang række nationale og internationale kulturaktører. ROMU er arbejdsplads for mere end 50 museumsansatte
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde15.4.2025 14:34:33 CEST | Pressemeddelelse
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening24.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Roskildes gamle købmandsgård bygger videre på succesen og rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd den 29. og 30. marts.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Arkæologer fra ROMU begynder i dag forundersøgelser af det område, hvor Vikingeskibsmuseets nye udstillingsbygning skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdetkan være blandt mulige fund.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske6.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum