Gladsaxe Kommune

Ungdomsuddannelser i Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk: Unges fællesskaber skal ikke handle om druk

Del
En række gymnasier og ungdomsuddannelser i Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk har etableret et partnerskab, der skal fremme alkoholfrie fællesskaber og en festkultur, hvor alkohol spiller en mindre rolle.
Istock-foto til fri brug.
Istock-foto til fri brug.

Uddannelsernes fælles udgangspunkt er, at alkohol ikke er foreneligt med uddannelsers formål. Alkohol må derfor ikke være adgangsbilletten til de fællesskaber, der er på og omkring uddannelserne.

- Vi et gået sammen i et partnerskab for at skabe fælles rammer og normer for unges alkohol- og festkultur. Med vores fælles værdigrundlag ønsker vi, at de unges liv og fællesskab kan udfolde sig, uden at alkohol og fuldskabsorienteret festkultur bliver adgangsbilletten til at blive inkluderet. Vi er allerede i gang mange steder og vil arbejde for flere alkoholfrie fællesskaber og en festkultur, hvor alkohol spiller en mindre rolle, siger rektor Tina Jensen, FGU Nord, der er med i partnerskabet.

Konkret betyder det blandt andet, at der ikke skal være alkohol til arrangementer på almindelige hverdage og ved studie- og introture. Ved festerne skal der arbejdes videre med en mere ansvarlig alkoholkultur, hvor alkohol fylder mindre.

Vi vil arbejde videre med at ændre kulturen om alkohol
Alkohol på ungdomsuddannelser har længe været til debat, og regler er mange steder blevet ændret og strammet op. Parterne er dog enige om, at alkohol stadig kan fylde for meget.

- Med partnerskabet tilslutter vi os et fælles fodslag for at arbejde videre med en kulturændring omkring unge og alkohol. Vi er nødt til at stå sammen på tværs af ungdomsuddannelserne og aktører, hvis vi skal tage de næste skridt imod en sundere kultur, der tilbyder andre former for samvær, end dem der inkluderer alkohol. Derfor vil vi også inddrage elever, medarbejdere, kommuner, region og andre relevante aktører. Når vi udveksler erfaringer om tiltag og henter inspiration nationalt og internationalt, står vi stærkere, siger Pernille Bogø Bach, rektor på Lyngby Gymnasium & Lyngby Handelsgymnasium.

I Gladsaxe Kommune har man et håb om, at også andre kommuner og ungdomsuddannelser vil følge trop:

- Jeg er utrolig glad for det fælles ansvar, som uddannelserne påtager sig, og jeg håber, at vi kan brede det ud til flere kommuner og ungdomsuddannelser. Danske unge drikker mere end nogen andre unge i hele Europa. Det er en trist rekord, særligt fordi alkohol også tit bliver adgangsbilletten til fællesskabet. Jeg håber, at vi med partnerskabet kan rykke i retning af, at alkohol spille en langt mindre rolle i ungdomsfællesskaberne i hele regionen, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Mange unge ønsker at sige nej til alkohol
Spørger man de unge selv, viser undersøgelser, at flere unge synes, at alkohol fylder for meget. De vil gerne selv blive bedre til at sige nej til alkohol, og ønsker, at et nej skal accepteres. Men netop fordi alkohol ofte er adgangsbillet til fællesskabet, kan det være svært at sige fra.

- Fra elevrådets side ønsker vi også at være med til at skabe en kultur, hvor man godt kan være social uden at drikke alkohol. Det er ikke alle unge, der drikker alkohol og det må derfor aldrig blive en adgangsbillet til fællesskabet. Elevrådet ønsker at skabe flere sociale arrangementer, hvor alkohol ikke er en del af konceptet – og at der også altid bliver tilbudt alkoholfri øl, hvis der er alkohol til arrangementet, siger Alexander Sennels, elevrådsformand på Lyngby Gymnasium og Lyngby Handelsgymnasium.

Corona giver åbent vindue
Timingen efter corona fremhæves af parterne som et godt argument for at sætte ind nu. Undersøgelser viser nemlig, at over halvdelen af de 15-20-årige slet ikke eller næsten ikke drak alkohol under corona-nedlukningen i foråret.

- For de fleste unge har alkoholen i sig selv ikke været svær at undvære, men fællesskabet har været savnet. Vi tror derfor, at der med genåbningen er et åbent vindue til at være med at bryde med de normer og vaner, som mange unge i virkeligheden ikke ønsker, siger Steen Rank Petersen, sundhedschef i Gladsaxe Kommune.

De uddannelser, der er med i partnerskabet er: Bagsværd Kostskole og Gymnasium, FGU NORD Gladsaxe, Gladsaxe Gymnasium, GXU, H.C. Ørsted Gymnasiet i Lyngby, Nørre Gymnasium, U/NORD Lyngby EUD/EUX Business og 10. klasse, U/NORD,Lyngby Gymnasium & Handelsgymnasium, TEC Gladsaxe, Virum Gymnasium og VUC Lyngby. Det sker i et samarbejde med Gladsaxe Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune.

Fakta

Danske unge er europamestre i druk
De danske unge drikker mere en nogen andre unge i hele Europa. I Danmark er andelen af 15-årige drenge, der har været fuld mindst to gange 47%, en stigning på 8 procentpoint siden 2014. For de danske 15-årige piger gælder det for 37% af 15-årige piger, hvilket er et lille fald fra 2014. Kigger vi på de andre nordiske lande som Sverige, er det kun omkring hver tiende af de 15-årige, der har oplevet at være fuld mindst to gange, mens det i Island kun er 7% af de unge 15-årige.

Kilde: https://alkohologsamfund.dk/alkopedia/de-danske-unge-drikker-stadig-rekord-meget-alkohol

Forskellige fakta om unge og alkohol:

  • Drikkepres - 54% af de 15-25-årige har oplevet, at nogle venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, selvom de har sagt 'nej tak'
  • 2 ud af 3 unge har oplevet, at en ven drak sig så fuld, at det gjorde festen dårligere for dem.

Kilde: https://alkohologsamfund.dk/alkopedia/fakta-om-unge-og-alkohol

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til unge om alkohol

Børn og unge under 16 år anbefales ikke at drikke alkohol
Særligt unge er i risiko for skadevirkninger af alkohol. Det skyldes blandt andet, at alkohol kan skade unges hjerner, som er under udvikling helt frem til 20-års-alderen. Alkohol nedsætter hukommelse og indlæringsevne. Samtidig er unges hjerner dårligere rustet til at foretage selvkontrol og risikovurdering. Derfor kommer unge lettere galt af sted, når de indtager alkohol.

Unge mellem 16 og 18 år anbefales at drikke mindst muligt og stoppe før 5 genstande ved samme lejlighed
Jo mere du drikker på en gang, jo mere skader det dit helbred. Hos unge med et højt alkoholforbrug ser man hyppigere ulykker, eksperimenterende brug af stoffer, vold og kriminalitet samt konflikter med venner og forældre. Unge, der begynder tidligt og drikker meget, har desuden større risiko for at få alkoholrelaterede problemer senere i livet.
Kilde: https://www.sst.dk/da/viden/alkohol/alkoholforebyggelse/sundhedsstyrelsens-udmeldinger-om-alkohol

Parternes fælles værdigrundlag 'Sammen om en ansvarlig alkoholkultur' er vedlagt.  

Kontakter

Borgmester Trine Græse via Kommunikationschef Ulla Baden, mobil: 22 76 56 22 eller mail: ulla.baden@gladsaxe.dk


Sundhedschef Sten Rank Rasmussen, Gladsaxe Kommune, telefon: 29 87 30 78

Billeder

Istock-foto til fri brug.
Istock-foto til fri brug.
Download

Vedhæftede filer

Information om Gladsaxe Kommune

Gladsaxe Kommune
Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

39 57 50 00http://gladsaxe.dk

Gladsaxe er den første kommune i Danmark, der indarbejdede FN’s verdensmål i sin kommunestrategi. Med verdensmålene som ramme arbejder Gladsaxe for social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed samt en grøn omstilling. Det gør vi, fordi vi ønsker at gøre en forskel lokalt, der bidrager til en bæredygtig udvikling globalt. Gladsaxe Kommune har ca. 69.000 indbyggere og grænser op til København, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Furesø og Herlev kommuner. 

Du kan læse mere om Gladsaxe Kommune på gladsaxe.dk.

Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye