Teknologisk Institut

Realdania og Teknologisk Institut vil opsamle og dele erfaringer fra træbyggeri i Danmark

Del
Byggebranchen mangler viden om både potentialer og udfordringer, når træ skal være det primære byggemateriale. Det skal en ny erfaringsopsamling om træbyggeri ændre på.
Til erfaringsopsamlingen tages der udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter  Bl.a. her fra Skademosen i Trekroner v/Roskilde. Foto: Jonas B. Whitehorn, Boligselskabet Sjælland
Til erfaringsopsamlingen tages der udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter Bl.a. her fra Skademosen i Trekroner v/Roskilde. Foto: Jonas B. Whitehorn, Boligselskabet Sjælland

- Træ skal være et naturligt valg af materiale, når vi bygger i Danmark. Og selvom træ har fået mere opmærksomhed de seneste år, så er vejen til mere træbyggeri brolagt med en række myter om træ, som desværre udgør en barriere for træ som et naturligt materialevalg i byggebranchen.

Sådan siger Peder Fynholm, souschef på Teknologisk Institut.

Derfor er Instituttet gået sammen med den filantropiske forening Realdania om at indsamle al den tilgængelige viden, der findes i dag om træbyggeri. Målet er en bred erfaringsopsamling til hele byggebranchen, hvor både potentialer og udfordringer ved træbyggeri kommer frem i lyset. En erfaringsopsamling, som både Realdania og Teknologisk Institut håber vil danne grundlag for mere – og bedre – træbyggeri i Danmark.

Afsæt i konkret opsamling af erfaring
Til erfaringsopsamlingen tager Teknologisk Institut udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter med træ som bærende konstruktioner. Projekterne bliver fulgt tæt for at opsamle alle relevante erfaringer helt fra ide til brug. Håbet er, at opsamlingen kan bidrage til at eliminere nogle af de unødvendige fejl, der opstår, når man bygger med træ.

Den filantropiske forening Realdania, som støtter projektet, har et stort strategisk fokus på bæredygtigt byggeri – herunder at generere ny og vigtig viden, der kan fjerne barrierer for den bæredygtige udvikling i byggebranchen.

- Vi ved, at træ og biogene materialer kommer til at spille en større rolle i fremtidens byggeri grundet den lavere CO2-belastning. Men vi oplever også en tilbageholdenhed i branchen, fordi nye materialer naturligt også rummer nye udfordringer – det kan være fugt, brand og manglende viden ift. indeklimaet. Og her er er det vigtigt at dele erfaringer. Gode som dårlige. Jo flere projekter, vi får kortlagt og opsamlet erfaringer fra, jo bedre, siger Stig Hessellund, projektleder i Realdania.

Fra hypotese til aktivitet
Det nye samarbejde tager udgangspunkt i en række hypoteser, som adresserer de typiske barrierer for træbyggeri. Det er for eksempel brand, lyd, fugt, indeklima, manglende erfaring og viden samt usikkerhed omkring økonomien. Alle hypoteser som den nye erfaringsopsamling skal efterprøve.

- Vi skal have aflivet myterne om træbyggeri en gang for alle. Vi tror på, at en opsamling af erfaringer, afdækning af behov i branchen og vores udgangspunkt i konkrete træbyggerier er vejen frem for at skabe den nødvendige tryghed i branchen, som kan få flere til at sætte træbyggeri på kompetencelisten. Derfor er et af projektets mål også at identificere de områder, hvor branchen har behov for yderligere tiltag og støtte til fremdriften af træbyggeri – så udover at opsamle erfaringer, kortlægger vi også behovet for nye indsatser i projektet, siger Peder Fynholm.

Projektsamarbejdet forventes afsluttet i løbet af 2021. Der er i projektet allerede indgået aftale med tre bygherrer om at følge deres projekter: Al2Bolig med Lisbjerg Bakke og Boligkontoret Århus med Knudrisrækkerne samt Boligselskabet Sjælland med deres Bolig Træ projekter.

Teknologisk Institut og Realdania vil gerne følge så mange projekter som muligt, og opfordrer derfor alle andre aktører i byggebranchen, som gerne vil deltage og dele viden og erfaringer omkring træbyggeri, til at kontakte projektkoordinatoren Peder Fynholm (pfy@teknologisk.dk) på Teknologisk Institut.

Nøgleord

Kontakter

Souschef Peder Fynholm, Teknologisk Institut, mail: pfy@teknologisk.dk, mobil: 7220 2333
Projektleder Stig Hessellund, Realdania, mail: she@realdania.dk, mobil: 3099 6005

Billeder

Til erfaringsopsamlingen tages der udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter  Bl.a. her fra Skademosen i Trekroner v/Roskilde. Foto: Jonas B. Whitehorn, Boligselskabet Sjælland
Til erfaringsopsamlingen tages der udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter Bl.a. her fra Skademosen i Trekroner v/Roskilde. Foto: Jonas B. Whitehorn, Boligselskabet Sjælland
Download
Peder Fynholm, Teknologisk Institut.
Peder Fynholm, Teknologisk Institut.
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum