A.P. Møller Fonden støtter initiativet ’Hvad kan jeg blive?’ rettet mod erhvervsuddannelser

”Alt for mange unge kommer i klemme i uddannelsessystemet, som i dag er meget uoverskueligt og svært at finde rundt i. Det betyder, at alt for mange ikke vælger det, der egentlig passer dem bedst. Derfor er vi utroligt glade for, at A.P. Møller Fonden støtter op om initiativet og gør udvikling af helt nye metoder muligt”, siger Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune og formand for bestyrelsen i Det Sociale Netværk/headspace Danmark.
Kun hver femte ung vælger en erhvervsuddannelse, og halvdelen falder fra inden for det første år. Det er en katastrofe for såvel den enkelte unge som for Danmark som helhed. Udviklingen skal vendes, og headspace vil bidrage med ’Hvad kan jeg blive?’, som er et online uddannelsesunivers, der giver unge mulighed for at koble deres interesser og kompetencer med konkrete forslag til erhvervsuddannelse. Det vil øge unges træfsikkerhed. Samtidig er præsentationen af flere end 240 uddannelser konkret og attraktiv. Det skal åbne flere unges øjne for mulighederne med en erhvervsuddannelse.
”headspace hjælper unge til at finde sig selv igen. Med A.P. Møller Fondens uvurderlige støtte kan vi nu servicere verdens bedste ungdom med relevant og opdateret viden om de flere hundrede muligheder for faglig uddannelse. Ad den vej kan vi få flere til at træffe anderledes valg og trives bedre. Det er virkelig rettidig omhu”, siger Poul Nyrup Rasmussen, protektor og tidligere statsminister. Han stiftede i 2013 headspace, der i dag er landsdækkende og tilbyder gratis, personlig rådgivning til 12-25-årige, som har brug for nogen at tale med.
Tusinder af unge er medudviklere
Prototypen til ’Hvad kan jeg blive?’ er online. Den er lavet med støtte fra arbejdsmarkedets parter. Den nye omfattende støtte fra A.P. Møller Fonden gør det nu muligt at udvikle, færdiggøre og implementere det nye banebrydende uddannelsesunivers. Ambitionen er at lave uddannelsesvejledning og inspiration, som er relevant for unge. Det sker i tæt samarbejde med flere tusinde unge medudviklere.
Baggrunden for initiativet er dystre tal, der vidner om et skævt uddannelsessystem med store negative konsekvenser for erhvervslivet. Fx har en tredjedel af arbejdsstyrken ikke de kompetencer, som danske virksomheder har brug for. Flere end 20% af unge 25-årige har ikke en kompetencegivende uddannelse, og tre ud af fire unge, der som 25-årige ikke har andet end grundskole, har i snit brugt 1¾ år på en eller flere ungdomsuddannelser uden at gennemføre. Trods gentagne forsøg går udviklingen den forkerte vej: Danmark vil i 2030 mangle knap 100.000 faglærte.
Samtidig mistrives ca. 20% af hver ny ungdomsårgang mentalt, ofte med den konsekvens, at den unge falder ud af uddannelse. Endelig har antallet af udsatte unge på uddannelseshjælp i mange år konstant været omkring 60.000.
Nøgleord
Kontakter
Jakob Risom LangelundPressechef
Tlf:+45 6165 6540jr@detsocialenetvaerk.dkBilleder

Vedhæftede filer
Information om headspace
Om headspace
headspace er et gratis og anonymt landsdækkende rådgivningstilbud til børn og unge mellem 12-25 år. Her kan børn og unge komme med alle slags problemer – store som små, og de kan dumpe ind direkte fra gaden og få den nødvendige hjælp. headspace tilbyder både fysisk rådgivning i en lang række danske byer samt digital chat- og videorådgivning på headspace.dk.
headspace gennemfører årligt over 15.000 individuelle samtaler på landsplan, og møder gennemsnitligt mere end 40.000 unge årligt. headspace har været i kontakt med omkring 200.000 unge siden 2013.
Om initativet ’Hvad kan jeg blive?’:
’Hvad kan jeg blive?’ er inspiration til unge om erhvervsuddannelse. Sitet www.hvadkanjegblivetil.dk præsenterer flere end 240 erhvervsuddannelser og er unikt i både opbygning og indhold.
’Hvad kan jeg blive?’ udvikles i tæt samarbejde med flere end 1.000 unge, der allerede går på de forskellige uddannelser. De validerer måden, uddannelserne bliver beskrevet på, og fortæller, hvordan de selv oplever deres hverdag på skole og arbejdspladser. Fx ved at lave stories som på Instagram og ved at fortælle, hvad de kan lide, og hvad de ikke synes så godt om.
Unge får en unik mulighed for at undersøge egne interesser og kompetencer. En algoritme tilpasser de unges besvarelser af fx quizzer og spørgsmål samt den måde, de klikker rundt på, til bedst matchende uddannelser.
Prototypen til ’Hvad kan jeg blive?’ er siden januar bygget med støtte fra Industriens Fond, Dansk Metal, 3F, Fødevareforbundet NNF og HK samt Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening.
Følg pressemeddelelser fra headspace
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra headspace
headspace Danmark har åbnet center i Næstved24.3.2025 14:07:49 CET | Pressemeddelelse
Dørene er nu slået op til nyt headspace-center i Næstved, hvilket betyder, at områdets børn og unge har lettere adgang til gratis og anonym rådgivning i trygge rammer.
headspace Danmark har slået dørene op til center på Møn17.3.2025 11:54:08 CET | Pressemeddelelse
Nu kan Møns unge mellem 12-25 år komme i headspace, et gratis og anonymt samtaletilbud uden ventetider.
Ny forskning: Unge får bedre trivsel af at komme i headspace – især de mest udsatte25.2.2025 10:16:43 CET | Pressemeddelelse
Forskere konkluderer, at headspace Danmark øger trivslen, især blandt de mest udsatte, og kan potentielt forebygge psykisk sygdom – en indsats, som Trivselskommissionen fremhæver som en del af løsningen på unges mistrivsel.
Inner Wheel samler ind til headspace Danmark20.2.2025 13:51:04 CET | Pressemeddelelse
Inner Wheel samler hele 2025 ind til headspace Danmark for at fremme unges trivsel, hvilket skydes i gang med informationsaftener under titlen ”Sammen om Danmarks Unge” den 27. februar over hele landet.
Nytænkning af hjælp til at vælge erhvervsuddannelse: Test hvad DU gerne vil blive18.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
To uger før deadline for at søge ind på erhvervsuddannelser kan unge på Hvadkanjegblive.dk fra i dag få en ny slags hjælp til at vælge den rigtige retning. Processen vendes på hovedet gennem en test, der spørger de unge, hvilken slags person de er, og hvad de har lyst til at arbejde med. Herefter får de forslag til studieretninger. Det er faglige eksperter, der har udviklet testen og afprøvet den på unge. Målet er at hjælpe til at få de unge i gang med den rette uddannelse, øge trivsel og motivation og begrænse frafald. Forældre og andre kan også med fordel tage testen, som sætter tanker i gang. Den 1. marts er der deadline for at søge ind på erhvervsskoler (EUX og EUD). Man kan vælge robotteknologi, procesoperatør, gastronomi, byggeri og over 100 andre retninger, og det er svære valg for mange unge og deres forældre. Nu får unge og deres forældre en ny slags hjælp til at teste, hvilken retning inden for erhvervsuddannelser, der passer dem bedst. Hvadkanjegblive.dk er et værktøj, der f
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum