Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier
Sociale medier og internettet spiller i stigende grad en rolle i både børn og voksnes dagligdag, og industrien for influencere og reklamer på sociale medier er også steget støt.
Men en ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen baseret på adfærdsforsøg med 1.500 børn i alderen 6 til 12 viser, at 38 pct. ikke kan identificere video-indhold som reklame, når influencere og kendte profiler bliver betalt for at promovere og anbefale produkter eller brands over for deres følgere på fx YouTube.
Det er særligt de 6-8 årige, der har svært ved at identificere influencer-reklamer. Her forstår hele 47 pct. ikke, at indholdet er en reklame.
Undersøgelsen viser også, at børns præferencer i højere grad påvirkes af influencer-reklamer på sociale medier end fra traditionelle reklamespots på fe.ks. TV.
Og det er et stort problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup:
”Internettet og sociale medier har ført uanede muligheder og forretningseventyr med sig, men det står efterhånden også klart, at der er store udfordringer på området. Jeg synes, det er problematisk, at så mange af vores børn har svært ved at spotte, hvornår det indhold, de ser på sociale medier, er blevet betalt af en virksomhed. Vi skal huske på, at de sociale medier har fået en afgørende rolle i vores hverdag, og at mange børn ser influencerne som deres idoler. Samtidig kan vi se, at børn er mere tilbøjelig til at købe fx et stykke legetøj efter at have set en reklame på sociale medier, end hvis de havde set reklamen på TV. Så det er et område med udfordringer, som vi i regeringen er meget opmærksomme på, og som kræver løsninger. Vi skal passe bedre på vors børn på sociale medier,” siger han.
Tal fra DR’s Medieudviklingen 2020 viser, at flere end 3 ud af 4 børn mellem 4 og 14 år benytter YouTube hver eneste uge, mens hver tredje af de 9-14 årige bruger Facebook og Instagram hver uge.
”Vores sociale liv bliver i højere grad en sammensmeltning af off- og online fællesskaber. Det gælder især børn og unge, hvor nogle faktisk bruger mere tid med influencers på YouTube og Instagram, end de gør med deres forældre. I UNICEF arbejder vi efter FN’s konventionsbestemte børnerettigheder, og de gælder også i den digitale verden. Børn og unge har altså ret til at vide, hvor reklamer og anbefalinger kommer fra. Senest har UNICEF, i dialog med influencer-branchen, derfor udviklet certificeringsordningen All Right. Influencere med certificeringen kan signalere over for deres følgere, at de er All Right og har kendskab til børn og unges rettigheder, også online”, siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark.
Kontakter
For yderligere kontakt:
Erhvervsministeriet: Caroline Gerd Frandsen, presserådgiver, tlf. 91 39 94 07, cagefr@em.dk
UNICEF Danmark: Morten Bredal, pressemedarbejder, tlf. 21 48 18 83, MBredal@unicef.dk
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen: Hanne Arentoft, kommunikationschef, tlf. 41 71 50 98, har@kfst.dk
Information om Erhvervsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Presseinvitation: Regeringen inviterer til lancering af løsning for Hus Forbis fremtid1.5.2025 07:36:59 CEST | Pressemeddelelse
Fredag d. 2. maj 2025 lancerer regeringen sammen med Hus Forbi, Stenbroens Jurister og Danske Bank en løsning, der sikrer den sociale avis Hus Forbis fremtid. I den forbindelse inviteres pressen til præsentation af løsningen på Hus Forbis adresse i Vanløse klokken 12.30 Der vil være mulighed for særskilte interview med både erhvervsministeren og løsningens øvrige parter efter præsentationen. Tid: Fredag d. 2. maj kl. 12.30 Sted: Hus Forbis adresse på Jernbane Allé 68, 2720 Vanløse Der er adgang for pressen fra kl. 12.15, og der skal fremvises gyldigt pressekort ved indgangen. Tilmelding er nødvendig og skal ske til presserådgiver Peter Henningsen Hansen på peheha@em.dk.
Bredt flertal udskyder EU-krav til bæredygtighedsrapportering29.4.2025 14:12:10 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget er nu enige om at udskyde EU-krav om bæredygtighedsrapportering (CSRD). Udskydelsen betyder helt konkret, at en lang række danske virksomheder allerede nu kan indstille investeringer i at leve op til de nye krav.
Nu åbner trecifret millionstøtte til Danmarks grønne styrkepositioner25.4.2025 10:00:03 CEST | Pressemeddelelse
Der er nu åbent for ansøgninger til regeringens grønne investeringsordning. I 2025 har ordningen et budget på 657 mio. kr. og er samtidigt justeret, så flere mindre projekter kan søge midlerne. 2025-runden kan sikre grønne investeringer for over 4 mia. kr. i Danmark
Danske styrkepositioner vises frem for hele verden i Japan24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EXPO 2025 i japanske Osaka har fokus på globale bæredygtige løsninger for fremtidens samfund og giver mulighed for, at verdens lande kan præsentere sig erhvervsmæssigt, teknologisk og kulturelt.
Danmark og Japan underskriver samarbejdsaftale om life science23.4.2025 09:30:25 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov har onsdag underskrevet en samarbejdsaftale med Japan om offentlig-private partnerskaber inden for life science-sektoren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum