Region Sjælland

Nyt studie skal forbedre livskvaliteten hos søvnapnø-patienter

Del
Vil man kunne forbedre livskvaliteten for borgere med søvnapnø, hvis man samtidig behandler dem for deres andre livsstils- og følgesygdomme? Det skal forskere fra Sjællands Universitetshospital undersøge i et nyt dansk-svensk samarbejde med en støtte på 6,6 millioner kroner fra Interreg for Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS).

Tusindvis af danskere lider af den kroniske sygdom Søvnapnø, hvor de er plaget af ophold i vejrtrækningen om natten. Men en gruppe af patienterne med søvnapnø lider også af overvægt eller eksempelvis hjerte-kar-sygdomme, nervesygdomme, diabetes eller lungelidelser.

Nu vil forskere med Sjællands Universitetshospital i spidsen undersøge, om man kan begrænse betydningen af søvnapnøen hos de patienter, der også lider af andre sygdomme. Patienterne skal undersøges og behandles i en ny helhedsorienteret og personlig behandlingsform i et koordineret forløb.

- Søvnapnøpatienterne er utrolig forskellige. Det klassiske symptombillede er søvnighed i dagtid, men faktisk kan søvnapnø også være medvirkende faktor hos den udmattede kvinde, det ukoncentrerede barn og den hukommelsespåvirkede ældre. Den nuværende behandlingen af søvnapnø bærer præg af en ”one-size fits all” tilgang, som gør, at mange patienter ikke oplever sig rummet i det gængse behandlingstilbud og dermed falder ud af behandlingssystemet, siger forskningsleder og lektor Thora Thomsen fra Sjællands Universitetshospital.

Sygdommen kan med de nuværende behandlingsformer ikke helbredes. Men forskerne på det nye forskningsprojekt ”Sleep Across Waters – sundhed og søvnapnø på tværs af grænser”, håber, at det nye projekt vil kunne komme til at betyde, at mange borgere kan få forbedret deres nattesøvn og livskvalitet.

- Det, vi gerne vil med projektet Sleep Across Waters, er at afdække potentialet i at tilgå patienterne mere ud fra deres symptomer og behov samt ud fra en vurdering af deres eventuelle andre sygdomme for at nærme os en mere optimal behandling for den enkelte patient, siger Thora Thomsen.

Søvnapnø er et stigende problem
Dansk Søvnapnø Forening anslår, at der ud over de 90.000 danskere, som er diagnosticerede, er yderligere 200.000 danskere, som lider af søvnapnø. Samtidig kommer der hele tiden flere tilfælde af søvnapnø. Det er derfor en voksende udfordring og en stigende udgift for samfundet.

- Det gælder om at udvikle nye løsninger for søvnapnø patienterne, og den en her støtte er et godt skridt på vejen. Her sættes et projekt i gang, som jeg håber, patienterne får god gavn af, siger regionsrådsmedlem (C) og Region Sjællands repræsentant i Interreg ØKS, Egon Bo.

Projektet ”Sleep Across Waters – sundhed og søvnapnø på tværs af grænser” er et samarbejde mellem Sjællands Universitetshospital, Sahlgrenska Universitetssjukhus, Skånes Universitetssjukhus og Umeå Universitet.

Fakta:

Projektet modtager 6,6 millioner kroner af Interreg for Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS). Det løber frem til 30. september 2022.

EU´s Interreg program for Øresund-Kattegat-Skagerrak giver støtte til projekter mellem danskere, svenskere og nordmænd, som samarbejder om at løse fælles problemstillinger. 

Kontakter

Thora Thomsen, forskningsleder og lektor fra Sjællands Universitetshospital, 23 84 02 01
Egon Bo, regionsrådsmedlem (C) og Regions Sjællands repræsentant i Interregs ØKS, 21 56 25 81

Information om Region Sjælland

Region Sjælland
Region Sjælland
Alleen 15
4180 Sorø

https://www.regionsjaelland.dk

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum